Jump to content
whiskyforum

Rayn

Vanlig medlem
 • Content Count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Ort
  Sverige
 1. Gott Nytt År! Vilken dram skall man skåla in nya året med?
 2. Den eviga frågan, spit or swallow? Skämt åsido. Lagom mängd och tid mellan ger nog möjlighet till bra omdömen.
 3. Bara för att sticka ut lite så kan jag nämna att jag provat 14 st single malt Har inte besökt nån mässa och provar nästan aldrig whisky på krogen, jag måste ändå vara hemma och smaka i lugn och ro för att kunna uppskatta en whisky till fullo. Skulle gärna vara som en del som skrivit här som lyckas bilda sig en uppfattning efter 10-15 provade samma kväll. Men vid det laget skulle jag vara för full för att känna skillnad på Lagavulin och Lord Calvert
 4. Tack för dina omdömen, tror de hamnar på listan allihop. 21 åringen är något gammal dock, försöker hålla mig runt tio år och strax över så det blir nog en tolva.. Kanske inte den bästa whiskyåldern enligt många men på det viset kan kan ha råd med fler och de måste ju vara i samma ålder ungefär för att kunna jämföras med varandra.
 5. Då får det bli Auchentoshan när jag kommit till lågländernas tur eftersom det är standardbuteljering som gäller. Den är ju hyllad av In Flames-Anders också och hårdrock är bra så Vad har ni att säga om Mortlach vs Glendronach och Glenfarclas vs Balvenie Doublewood då?
 6. Du har egentligen rätt där, men i nuläget får de aktiva som är med i David Wisharts bok "Single Malt Whisky" räcka, och i första hand destilleriernas egna standard buteljer. Annars finns det ju egentligen ingen gräns om man vill ta med alla nedlagda.. Ja det är skottar som gäller, just nu... Tack för tipsen! Finner desvärre inte den Mortlachen på SB... Hur står sig Glendronach 15 i jämförelse med denna, de har lite liknande smakprofil har jag läst? Glenfarclas har jag ofta läst som tips här, kanske skall lägga till den... Sätter du den före Balvenie Doublewood 12 YO? Tack, det lutar lite däråt. Är Glenkinchie den bättre lågländaren? Står och velar mellan den och Auchentoshan för framtida inköp. Tack, har även en lista på de 94 aktiva i den boken jag går efter "Single Malt Whisky" av David Wishart. Har några andra böcker med där även nedlagda finns med, men där finns inte lika bra smaknoteringar. Herr Wisharts noteringar stämmer ganska väl med mina (kanske för att jag letar de smaker han beskriver iofs).
 7. Hej. Jag håller på med en samling av standardbuteljeringar, tanken är att nån gång få ihop en flaska från varje destilleri. Jag börjar med de intressantaste (på papper, läser lite i böcker osv) och går bakåt så att säga, och i ganska långsam takt pga något sämre finansiellt läge än ni samlare här. Jag skulle gärna vilja ha tips av er vad som skulle komplettera min samling bra. Jag vet genom att ha läst det att Aberlour A'bunadh är en av de finaste sherry lagrade och den saknas men den är inte en standardbuteljering så därför kommer den i andra hand. De jag fått ihop till hittils är: Aberlour 10 YO Ardbeg 10 YO Bowmore Surf (egentligen skulle jag haft en tioårig men hade precis pengar kvar till denna på en färja..) Caol Ila 12 YO Glenlivet 10 YO Glenmorangie 10 YO Highland Park 12 YO Lagavulin 16 YO Laphroaig 10 YO Macallan Sherry Oak 12 YO Old Pulteney 12 YO Springbank 10 YO Strathisla 12 YO Talisker 10 YO Det har blivit lite övervikt på rökiga men jag gillar även de lite mastiga högländarna som Old Pulteney, Springbank och Highland Park. Fruktiga söta är även fint och sherry lagrat har jag det tunt med. Lätta nästan blendliknande whiskies är jag inte så förtjust i.. Av det jag läst mig till verkar dessa vara bra: *Glendronach 12 YO (slut på SB just nu så där kanske jag kan göra undantag och ta 15åringen. Har trots allt 16 årig Lagavulin...) *The Balvenie Doublewood 12 YO *Clynelish 14 YO *Isle of Jura 10 YO *Oban 14 YO Finns det några andra självklara val jag har missat eller är det några av ovanstående ni vana drickare skulle byta ut? Tacksam för alla tips! /mvh Rayn
 8. Räknas Highland Park och Springbanks yngre whiskies in bland de rökiga?
 9. Här är en bra tråd på ett forum om hembryggning: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=6032&sid=8a91c75d21ece7a868199856e0458ace
 10. En viss avtrubbning av smaklökarna efter att druckit ur nästan hela flaskan kanske? Nej skämt åsido men den oxidering som sker när det är mycket luft i flaskan kanske gör viss whisky gott?
 11. Hellre Ellen än Bror(s)a(n) höhö
 12. Ja där ser man, trodde det skulle ge någon slags söt bränd sockersmak, lite romliknande. Men nu förstår jag mer att tillsatsen av sockerkulör kan ändra smakprofilen negativt. Om den nu tillsätts i sådan mängd att smaken kommer igenom. Förlåt för att jag drog iväg off-topic Själv har jag ingen erfarenhet av whiskies med så höga poäng men kan tänka mig att det inte blir tillförlitligt om det inte är blindprovning. Lätt att stirra sig blind på den och den årgången från det fina och bland experterna (både självpåtagna och av andra utsedda) högt ansedda destilleriet.
 13. Skall man vara besserwisser så ombildas stärkelsen till disackariden maltos, alltså två förenade molekyler av monosackariden glukos, och inte till disackariden sackaros, som är en förening av monosackariderna glukos och fruktos. Vid olika temperatur verkar dessutom olika sorts amylas, alfa och beta. Detta gör att man med mäskningstemperatur kan styra smaken till viss del... Ännu en sak som gör whisky så komplext!
×
×
 • Create New...