Jump to content
whiskyforum

fuseoil

Vanlig medlem
  • Content Count

    20
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Previous Fields

  • Whiskyklubb
    Blender
  1. Basebear kan du bevisa motsatsen. Kan du lita på marknadsföring från industrin? Varför allt tjebbel för kunskap skull;-) Känns som det finns folk här som vill pissa in sina revir Jag ställer gärna upp på att hålla ett föredrag
  2. Jag lyssnar gärna på andra som har något att komma i ämnet. Eller andra som frågar på ett ödmjukt sätt. Att bli kallad för fejk är inte roligt Spekullation gör folk dumma;-)
  3. Om jag har varit medlem här ett dygn så har väl det inget med min erfarenhet att göra; Jag vill inte sparka någon på benet. Däremot så borde man vara öppen till kunskap och jag har jobbat länge med detta. Både sensoriskt, destillation, alkohol strukturell i nyansering av doft och smakbilder. Eller hur vi får upplevelser av det vi gillar i sprit;-)
  4. Om du läser det jag har skrivt Jenz. Så stod flaskorna upp;-) under testen
  5. Klumpig inlägg av mig, borde ha skrivit att det var sherryfat man använde sig av år 1837
  6. Ja det beror på hur man tolkar äppelheten i calvados hur mycket vana man har i sensorisk erfarenhet i den typen av bedömning. Tänker inte gå in på det här. Men fet skulle vara kul och ta den sensoriska korrekt erfarenhet av alkoholstruktur tillsammans med olfactory mellan 4 ögon Mvh DH
  7. Sorry men jag är ingen fake;-) Men jag har jobbat i spritbranschen i 28 år med produktutveckling inom sprit och jag har skrivit om vin och sprit i 28 år. Forskat om vår sprithistoria. Utvecklat sensoriska språk inom spritbranschen. Man ska också veta det att den första moderna whiskyn som vi dricker idag kom till 1837 och att den låg på sherry fat för första gången vad vi vet i dag dokumenterat Innan dess var den som vår egen aquvit eller brenvin (gammal stavning) som man kallade den i Sverige. Vad jag ville ta upp på denna tråd var helt enkelt om vad ni har för referens om kork. Att alla inte kan känna igen Beror nog på att man aldrig tidigare har provat ren sprit med korkskada och whiskyindutrin kanske tycker att det är något man inte vill berätta. Sprit för att dricka är inte äldre än mitten - slutet av 1200 talet och det var skandinaverna som såg till att skottarna började sprit i början på 1300 talet. Sedan finns det myter som industrin vill påstå. Alkoholen kom till Sverige på 1300 talet med krut och var del av tillverkningen av krut. Det första bevis på detta finns i Kina där man började med kall destillering för utvinna alkohol ca 700 B.C. sedan kom alkoholen tillsammans med krutet till Persien ca 30 B.C. och man kallade det Al-Kool (gammal arabiska)och där av har vi lånat ordet till alkohol. Det finns en översättning på engelska ca 1100 talet av Fader Thomas är han översätter ordet till Black Mess, eller som vi kallar det krut. Då han var verksam i Persien Hur vi börjar drick alkohol är nog många delade meningar med det finns dokumenterat att man utsatte några fångar med alkohol på 1200 talets slut. Och det är det äldsta dokument man känner till på krut är från 1200 talet är i Tyskland och i Sverige
  8. I Lördags på flyplatsen i Madrid provade jag en Whisky som var korkskadad IGEN. Varför bytar inte whiskyindustrin ut korken mot Pvc iställen som inte kan skada spriten i doft och smak. För några år sedan år sedan provade vi med att sätta pvc och vanlig kork på 10 flaskor vardera innehållande 42% sprit Efter 6 månader senare hade de flaskor med kork en lätt tuch med kork i både doft och smak Medan flaskan med pvc hade ingen defkt i doft och smak efter yttligare 6 månader fanns det en tydlig korkkarkatär i både doft och smak medan i pvc fanns inga spår av pvc eller andra ämnen i nyanser i doft och smak Flaskorna stod upp under den här perioden och det visar att högre alkoholhalt äter kork till förbannelse, det gäller även behandlad kork som inte är en garanti för hållbarhet Har man missat detta sensoriskt i branschen Denna test gjorde jag på grund av att vi tog fram en helt ny spritsort och jag ville ha den så autentisk som mölijgt Vad har ni för referns till kork i whisky
  9. Varför man använder ekfat till att lagra whisky är en rätt sen tradition i Skottland. Om det sedan var för att krydda spriten är en annan. Vad vi vet är att man man börjar år 1837 att lagra sprit på fat i Skottland har provat en del 1880-90 tals whisky och den är inte rolig. Den bästa är nog en Macallan från 1927 för min del
  10. Den där är för gammal för att vara en bra calvados, tänk på att calvados aromer håller än max 12-13 år, det beror på vilka äpplen man använder.
  11. Tänk på att Calvados har kort livslängd på doft och smak. den skilljer sig markant mot andra spritdrycker. Bästa tiden för att dricka en calvados är mellan 6-10 år
  12. fuseoil

    Dom Perignon

    1990 är smarrig O man köper i Japan så får du räkna med att vinet beöver vilas innan du öppnar den, ca 6-8 månader eftersom vinet sluter sig. Det gör även vinet i källaren eller i rumstempratur.
  13. fuseoil

    Vin från 1927 och 1929

    Om man ska köpa ett gammalt vin om det har läckt på grund av att korken har torkat, det kan bero på att den har legat en lägre tid över 18 grader och då är det förmodlingen oxiderat och är ej drickbart. En annan förklaring är att vinet är tillverkat på druvor som har en korta livslängd och inte är så hot på markanden.
  14. fuseoil

    Sydafrikanska viner

    Det finns rätt bra sydafrikanska viner och några som är värda att prove är Merlust Rubicon finss på Systembolaget och är värda att lagras några år. Provade 1968 i White River, Drakenbergen Sydafrika som var helt ok
  15. fuseoil

    Moulin Touchais 1959

    Provade på en flight och jag minns att den var helt ok. Om man köper vin via nätet så bör den ligga och vila mist 6-8 månder för att vara på säkra sidan Eftersom att vinet blir trött och att den sluter sig. Det här gäller de flestal vinsorter. även vissa spritsorter kan sluta sig
×
×
  • Create New...