Jump to content
whiskyforum

Blandning


majo
 Share

Recommended Posts

Så här är det. Jag har blivit lite svag för sherryfats-lagrad whisky. :rolleyes:

För ett par månader sedan hoppade jag på ett fatprojekt, som innebar att vi köpte Sherry från Systemet, som har legat i 3 månader på ett 30liters Mackmyra-fat.

Jag fick hem en liter av Sherryn, efter att fatet tömts på sherry och ersatts av Rådestillat.

 

När jag fick sherryn, så provade jag att blanda i lite sherry i min Glenlivet Nadurra och i en Bowmore Cask strength. (givetvis i sampleflaskor) Blandade ca 80/20 (20 sherry)

Sitter i detta nu och provar den. Måste säga att det blivit en bra ?whisky? eller vad den nu borde heta?

Alkoholhalten understiger troligen inte 40% så det är ingen likör.

 

En annan fundering jag har är om man medvetet låter lite sherry vara kvar i tunnorna när man fyller dem med råsprit, för att få lite mer sherry-karaktär?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Så här är det. Jag har blivit lite svag för sherryfats-lagrad whisky. :rolleyes:

För ett par månader sedan hoppade jag på ett fatprojekt, som innebar att vi köpte Sherry från Systemet, som har legat i 3 månader på ett 30liters Mackmyra-fat.

Jag fick hem en liter av Sherryn, efter att fatet tömts på sherry och ersatts av Rådestillat.

 

När jag fick sherryn, så provade jag att blanda i lite sherry i min Glenlivet Nadurra och i en Bowmore Cask strength. (givetvis i sampleflaskor) Blandade ca 80/20 (20 sherry)

Sitter i detta nu och provar den. Måste säga att det blivit en bra ?whisky? eller vad den nu borde heta?

Alkoholhalten understiger troligen inte 40% så det är ingen likör.

 

En annan fundering jag har är om man medvetet låter lite sherry vara kvar i tunnorna när man fyller dem med råsprit, för att få lite mer sherry-karaktär?

 

 

 

 

Om du blandar sherry i din whisky så kan inte blandningen kallas för whisky längre. Det är av samma grund inte lov att låta sherry vara kvar i tunnorna. Även om man tömmer ett fat så kommer det alltid att rinna sherry in i tunnan igen (från fatet) så man kan ju inte tömma det helt. Det är ju också detta som gör att whiskyn så sin karaktär av det som 'sitter i träet'.

Patrik Söderholm

NMWL Stavanger

Link to comment
Share on other sites

Så här är det. Jag har blivit lite svag för sherryfats-lagrad whisky. :rolleyes:

För ett par månader sedan hoppade jag på ett fatprojekt, som innebar att vi köpte Sherry från Systemet, som har legat i 3 månader på ett 30liters Mackmyra-fat.

Jag fick hem en liter av Sherryn, efter att fatet tömts på sherry och ersatts av Rådestillat.

 

När jag fick sherryn, så provade jag att blanda i lite sherry i min Glenlivet Nadurra och i en Bowmore Cask strength. (givetvis i sampleflaskor) Blandade ca 80/20 (20 sherry)

Sitter i detta nu och provar den. Måste säga att det blivit en bra ?whisky? eller vad den nu borde heta?

Alkoholhalten understiger troligen inte 40% så det är ingen likör.

 

En annan fundering jag har är om man medvetet låter lite sherry vara kvar i tunnorna när man fyller dem med råsprit, för att få lite mer sherry-karaktär?

Det ska jag prova! Sherryn är faktiskt ok som den är med sin ekfatssmak. Inte för att man kan dricka några stora mängder av det.

Men med en smutt då och då så är det gott!

Patrik Törnqvist, Helsingborg.

Link to comment
Share on other sites

Det ska jag prova! Sherryn är faktiskt ok som den är med sin ekfatssmak. Inte för att man kan dricka några stora mängder av det.

Men med en smutt då och då så är det gott!

 

Men mycket godare i whiskyn :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Det ska jag prova! Sherryn är faktiskt ok som den är med sin ekfatssmak. Inte för att man kan dricka några stora mängder av det.

Men med en smutt då och då så är det gott!

Jag har PX som jag låtit lagra i ekfat i 20 månader. Den är elakt bra.

 

Och jodå, det funkar att dricka stora mängder också...:-)

Peter Sjögren, Gbg

 

Svenska Eldvatten

www.eldvatten.se

www.whiskyflaskan.se

Gothia Whisky Society

Link to comment
Share on other sites

En annan fundering jag har är om man medvetet låter lite sherry vara kvar i tunnorna när man fyller dem med råsprit, för att få lite mer sherry-karaktär?

 

 

Jo det kan man ju misstänka, men sherryfaten som importeras till Skottland skeppas nedmonterade så någon sherry kommer inte den vägen. Däremot har jag själv sett hur man efter rostningen på ett cooperage slår i en skvätt slasksherry (ur en trädgårdsvattenkanna) i faten innan de tryck- och täthetsprovas.

Hasse Nilsson

Växjö Maltwhiskysällskap

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...