majo Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Så här är det. Jag har blivit lite svag för sherryfats-lagrad whisky. För ett par månader sedan hoppade jag på ett fatprojekt, som innebar att vi köpte Sherry från Systemet, som har legat i 3 månader på ett 30liters Mackmyra-fat. Jag fick hem en liter av Sherryn, efter att fatet tömts på sherry och ersatts av Rådestillat. När jag fick sherryn, så provade jag att blanda i lite sherry i min Glenlivet Nadurra och i en Bowmore Cask strength. (givetvis i sampleflaskor) Blandade ca 80/20 (20 sherry) Sitter i detta nu och provar den. Måste säga att det blivit en bra ?whisky? eller vad den nu borde heta? Alkoholhalten understiger troligen inte 40% så det är ingen likör. En annan fundering jag har är om man medvetet låter lite sherry vara kvar i tunnorna när man fyller dem med råsprit, för att få lite mer sherry-karaktär? Mattias Johansson http://mattesvatten.blogspot.com mattesvatten facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reasoner Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Så här är det. Jag har blivit lite svag för sherryfats-lagrad whisky. För ett par månader sedan hoppade jag på ett fatprojekt, som innebar att vi köpte Sherry från Systemet, som har legat i 3 månader på ett 30liters Mackmyra-fat. Jag fick hem en liter av Sherryn, efter att fatet tömts på sherry och ersatts av Rådestillat. När jag fick sherryn, så provade jag att blanda i lite sherry i min Glenlivet Nadurra och i en Bowmore Cask strength. (givetvis i sampleflaskor) Blandade ca 80/20 (20 sherry) Sitter i detta nu och provar den. Måste säga att det blivit en bra ?whisky? eller vad den nu borde heta? Alkoholhalten understiger troligen inte 40% så det är ingen likör. En annan fundering jag har är om man medvetet låter lite sherry vara kvar i tunnorna när man fyller dem med råsprit, för att få lite mer sherry-karaktär? Om du blandar sherry i din whisky så kan inte blandningen kallas för whisky längre. Det är av samma grund inte lov att låta sherry vara kvar i tunnorna. Även om man tömmer ett fat så kommer det alltid att rinna sherry in i tunnan igen (från fatet) så man kan ju inte tömma det helt. Det är ju också detta som gör att whiskyn så sin karaktär av det som 'sitter i träet'. Patrik Söderholm NMWL Stavanger Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puttriken Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Så här är det. Jag har blivit lite svag för sherryfats-lagrad whisky. För ett par månader sedan hoppade jag på ett fatprojekt, som innebar att vi köpte Sherry från Systemet, som har legat i 3 månader på ett 30liters Mackmyra-fat. Jag fick hem en liter av Sherryn, efter att fatet tömts på sherry och ersatts av Rådestillat. När jag fick sherryn, så provade jag att blanda i lite sherry i min Glenlivet Nadurra och i en Bowmore Cask strength. (givetvis i sampleflaskor) Blandade ca 80/20 (20 sherry) Sitter i detta nu och provar den. Måste säga att det blivit en bra ?whisky? eller vad den nu borde heta? Alkoholhalten understiger troligen inte 40% så det är ingen likör. En annan fundering jag har är om man medvetet låter lite sherry vara kvar i tunnorna när man fyller dem med råsprit, för att få lite mer sherry-karaktär? Det ska jag prova! Sherryn är faktiskt ok som den är med sin ekfatssmak. Inte för att man kan dricka några stora mängder av det. Men med en smutt då och då så är det gott! Patrik Törnqvist, Helsingborg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
majo Posted February 22, 2011 Author Report Share Posted February 22, 2011 Det ska jag prova! Sherryn är faktiskt ok som den är med sin ekfatssmak. Inte för att man kan dricka några stora mängder av det. Men med en smutt då och då så är det gott! Men mycket godare i whiskyn Mattias Johansson http://mattesvatten.blogspot.com mattesvatten facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
paer Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Men mycket godare i whiskyn En del tycker den blir ändå godare med 3/4-delar Coca-Cola i :-) Pär Högberg GBG GWS #3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pedda Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Det ska jag prova! Sherryn är faktiskt ok som den är med sin ekfatssmak. Inte för att man kan dricka några stora mängder av det. Men med en smutt då och då så är det gott! Jag har PX som jag låtit lagra i ekfat i 20 månader. Den är elakt bra. Och jodå, det funkar att dricka stora mängder också...:-) Peter Sjögren, Gbg Svenska Eldvatten www.eldvatten.se www.whiskyflaskan.se Gothia Whisky Society Link to comment Share on other sites More sharing options...
majo Posted February 23, 2011 Author Report Share Posted February 23, 2011 En del tycker den blir ändå godare med 3/4-delar Coca-Cola i :-) Mattias Johansson http://mattesvatten.blogspot.com mattesvatten facebook Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puttriken Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Jag har PX som jag låtit lagra i ekfat i 20 månader. Den är elakt bra. Och jodå, det funkar att dricka stora mängder också...:-) Finns det möjligheten till att komma över ett sample? Patrik Törnqvist, Helsingborg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pedda Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 Finns det möjligheten till att komma över ett sample? Inga som helst problem Patrik, jag har två fulla flaskor. Peter Sjögren, Gbg Svenska Eldvatten www.eldvatten.se www.whiskyflaskan.se Gothia Whisky Society Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacNilsson Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 En annan fundering jag har är om man medvetet låter lite sherry vara kvar i tunnorna när man fyller dem med råsprit, för att få lite mer sherry-karaktär? Jo det kan man ju misstänka, men sherryfaten som importeras till Skottland skeppas nedmonterade så någon sherry kommer inte den vägen. Däremot har jag själv sett hur man efter rostningen på ett cooperage slår i en skvätt slasksherry (ur en trädgårdsvattenkanna) i faten innan de tryck- och täthetsprovas. Hasse Nilsson Växjö Maltwhiskysällskap Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now