Jump to content
whiskyforum
MikJak

Dom Perignon

Recommended Posts

Hej

Jag har några flaskor DP 1990, 1996 och 2002.

Är det någon som vet när dessa årgångar spås vara som bäst? Jag har fått massa olika bud, så tänkte om någon här vet.

/Micke


Mikael Jakobsson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej

Jag har några flaskor DP 1990, 1996 och 2002.

Är det någon som vet när dessa årgångar spås vara som bäst? Jag har fått massa olika bud, så tänkte om någon här vet.

/Micke

 

 

Every time! :whistling:

  • Like 1

Patrik Söderholm

NMWL Stavanger

Share this post


Link to post
Share on other sites

De är nog goda precis närsom.. rolleyes.gif

 

Finns massa Dompor i Tokyo för hyggliga priser.. Blir riktigt sugen fast frågan är hur bra de klarar resan hem?


Filip Ling, Stockholm

 

Letar Yoichi-flaskor, vill du sälja kontakta mig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dessa poäng har olika årgångar av champagne visst fått i en 100 gradig skala.

Man säger att 1990,1996 och 2002 är mycket bra årgångar.

1988: 90

1989: 89

1990: 100

1991: 80

1992: 85

1993: 85

1994: 70

1995: 90

1996: 95

1997: 85

1998: 85

1999: 80

2000: 80

2001: 35

2002: 88

 

Hör med vinkällarbutiken (Systembolaget) Regeringsgatan 44 Stockholm. De vet.

Edited by Hakan G

Håkan Staaf, Solna
Founding member of Roslagens Whisky Sällskap, and Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts.

Ordförande i Roslagens Whisky Sällskap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nån som har koll på värdet av en 88.a?

 

En som står och skräpar i en supermarket här hehe... Den ser god ut!


Filip Ling, Stockholm

 

Letar Yoichi-flaskor, vill du sälja kontakta mig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack för tipset Hakan G.

Jag har pratat med systembolaget några ggr och fått olika svar varje gång, där av min osäkerhet. Både källarbutiken i GBG och deras kundtjänst.

 

@Lutfisk, var försiktig. Det finns tydligen mycket kopior av DP i Asien.


Mikael Jakobsson

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Lutfisk, var försiktig. Det finns tydligen mycket kopior av DP i Asien.

 

Ahhh.. Det skulle förklara det! Tack för tipset!

 

Kan man lätt urskilja förfalskningarna?


Filip Ling, Stockholm

 

Letar Yoichi-flaskor, vill du sälja kontakta mig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det kan jag faktiskt inte svara på.

Sen ska man lägga till att den har förvarats på en hylla i ett snabbköp? Kanske inte de bästa förutsättningarna...

 

Ahhh.. Det skulle förklara det! Tack för tipset!

 

Kan man lätt urskilja förfalskningarna?


Mikael Jakobsson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Denna tabell är bra och han som gör den verkar vara respekterad i vinvärlden:

Parker chart 2010

 

Du ser inte när ett vin kommer att vara bra, men du ser om det är för ungt, lagom eller för gammalt just nu i alla fall.


Richard Nordenskjöld

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack så mycket!

Uppdateras den här varje år?

 

Denna tabell är bra och han som gör den verkar vara respekterad i vinvärlden:

Parker chart 2010

 

Du ser inte när ett vin kommer att vara bra, men du ser om det är för ungt, lagom eller för gammalt just nu i alla fall.


Mikael Jakobsson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack så mycket!

Uppdateras den här varje år?

 

 

 

Ja jag tror det. Jag har i alla fall hittat ett antal olika årgångar av hans lista.


Richard Nordenskjöld

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag brukar normalt husera på finewines.se, ett vinforum för oss som älskar riktigt bra viner, så jag tänkte att jag skulle svara på det här.

 

För mig är Dom Perignon en champagne som är bäst de bra åren. Jag tyckte till exempel att både 1999 och 2000 var svaga årgångar. Som någon redan skrivit är 1996 och 2002 riktigt bra årgångar generellt och Dompa är inget undantag. 1990 är en hyllad årgång men många (bl.a. jag) är inte lika imponerade längre. Sedan är det en smaksak hur länge man ska lagra sådana här viner. Champagne ändrar karaktär med åren. För att generalisera lite tycker jag att (väl lagrade) 80-talschampagner är perfekta att dricka nu. För de här tre specifika årgångarna tycker jag:

 

Dompa 90: Kan vara både fågel eller fisk, många 90:or sägs vara inne i en tunnel nu. Jag skulle spara i 2-5 år och sedan korka upp.

Dompa 96: Den här är väldigt god nu och det är svårt att låta bli dem. Om du kan vänta i 5-10 år så kommer du att få en upplevelse utöver det vanliga, men den är väldigt god nu också.

Dompa 02: Det här är den bästa unga Dompa jag druckit och jag tror att den här årgången kommer att bli legendarisk. Mycket god nu men har enorm potential. Jag har köpt ett antal lådor av denna och skickat iväg dem på ett vinlager för att jag inte ska frestas att röra dem för tidigt. Blir perfekta att dricka om tio år men kan lagras ännu längre.

 

 

PS. Ni har verkligen ett trevligt forum!


 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trevligt att få lite input på Champagne, det tackar vi för.


Vänliga Hälsningar

Kjell Öberg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kanon! Bra att ha lite champagnefolk här! Dompa 2002 skulle en låda inte sitta fel utav...


Filip Ling, Stockholm

 

Letar Yoichi-flaskor, vill du sälja kontakta mig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1990 är smarrig

O man köper i Japan så får du räkna med att vinet beöver vilas innan du öppnar den, ca 6-8 månader eftersom vinet sluter sig.

Det gör även vinet i källaren eller i rumstempratur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...