Muyfa666 Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Testade precis en Bowmore CS och det var som att få en box på nosen. Blev nästan lokalbedövad i munnen. Jag kände direkt att outspädd CS är alldeles för starkt för mig (tills jag vant mig iaf). Dock finns det flera stara krabater som jag väldigt gärna vill smaka, typ Corrywreckan, Uigeadail och a'bunadh, men man vill ju inte vattenskada dem för mycket heller. Ska jag bara ha lite lagom vatten tills jag tycker det smakar som jag vill, eller finns det några generella rekommendationer? Quote Ola Andersson Link to comment Share on other sites More sharing options...
paer Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Vattna till 45% och vänta en minut per år whiskyn är gammal.... Quote Pär Högberg GBG GWS #3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muyfa666 Posted April 21, 2011 Author Report Share Posted April 21, 2011 Låter säkert väldigt konstigt, men hur vet jag när den är på 45%? Quote Ola Andersson Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinsa Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 vanesak, drick den när du tycker att den är bra. En del whisky "dör" av att vattna den för mycket och blir sämre. Olika beroende på vilken whisky du dricker. Quote Martin Sandberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
basbear Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 (edited) Snabb martin hann först! Du bestämmer vad du vill ha för styrka! Tänk på att 50% eller starkare bedövar smaklökarne litegrann. Men ibland får man ta det som det serveras för att det blir sämre när man vattnar. Det handlar om du vill analysera eller njuta. basbear Edited April 21, 2011 by basbear Quote MVH Björn ScholzArdbeg Committee MemberFriends of Laphroaig Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muyfa666 Posted April 21, 2011 Author Report Share Posted April 21, 2011 Det är ju iofs synd att välja bort all CS på grund av en provsmakning. Jag tog i lite vatten och väntade en stund. Betydligt bättre. Quote Ola Andersson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puttriken Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Att skvimpa i lite vatten i sin whisky är inget ovanligt och absolut inget att skämmas över. Var och en provar eller njuter av sin whisky på sitt sätt, och varje whisky kräver sin egen mängd med mer, mindre eller inget vatten alls. Det är helt upp till dig som ska dricka den. Var försiktig bara, övervattnad whisky blir lätt som avslagen öl... Quote Patrik Törnqvist, Helsingborg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nattlorden Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Jag har ett par flaskor på Cask Strength som är på 42,6% .... Quote /Björn Andersson (87 down, 36 to go) (-3 @ 2006-10-25) Whisky Society Skåne - founding member SMWS, Aberlour Companion & Ardbeg Committee member Link to comment Share on other sites More sharing options...
paer Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Jag har ett par flaskor på Cask Strength som är på 42,6% .... Då måste du tömma i ren alkohol så den kommer upp i 45% osså vänta i - gissar jag - 35 minuter minst. (Bra whisky smakar bra även vid 35% :-) ) Quote Pär Högberg GBG GWS #3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nattlorden Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Aldrig i livet - den är sensationell som den är. 42årig Tomatin (Part Nan Angelen) Quote /Björn Andersson (87 down, 36 to go) (-3 @ 2006-10-25) Whisky Society Skåne - founding member SMWS, Aberlour Companion & Ardbeg Committee member Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pedda Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Gör som när du blandar saft..häll i den mängd vatten som du själv känner är rätt för just dig. Det är svårt för andra att veta hur du vill ha det. Prova dig fram. Quote Peter Sjögren, Gbg Svenska Eldvatten www.eldvatten.se www.whiskyflaskan.se Gothia Whisky Society Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskynight Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Hej, Kan även kolla här http://www.onlymalts.com/tools/kalkis.php mycket nöje (norsk vattenkalkulator) Mvh Valter Quote Valter Corneliusen Tumba Friend of Laphroaig.. Ardbeg Committee m.m. SWE http://www.thewhiskycave.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauril Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 Ska jag bara ha lite lagom vatten tills jag tycker det smakar som jag vill, eller finns det några generella rekommendationer? Det här är en känd orsak till despyt whiskyprovare emellan. Det finns de som förespråkar att whiskyn skall vara omkring 46% och de som vill prova den som så naturlig som möjligt. Själv tycker jag det är löjligt att köpa en whisky på fatstyrka och sedan vattna ur den. Det finns en anledning att olika whisky levereras på olika styrka, master blendern tyckte med stor sannolikhet att den passade i det formatet. Det kan självklart vara intressant att hitta nya doft- och smakupplevelser som är lättare att identifiera vid lägre alkoholhalt, men alkoholen är också en stor bidragande faktor till doft och smak, speciellt i bättre alkoholstarka utgåvor som Ardbeg Corryvreckan, Bruichladdich Black art eller Port Charlotte PC6. Därför är mitt tips att alltid prova på den styrka som erbjuds ur flaskan först, sedan prova med lite vatten (det behövs inte mycket för att ändra smakbilderna fullständigt), och sedan prova på normal styrka igen för att se vad du uppskattar bäst. Lyssna inte på någon erfaren whiskyprovares exeperttips, utan skaffa en egen åsikt. Det kan vara ganska intressant att vattna ner whisky till omkring 20% för att hitta grundsmakerna, men sällan särskilt njutbart. Oavsett vad du kommer fram till kan jag berätta att det är en vanesak för smaklökarna att identifiera smaker i whisky med högre alkoholhalt. Upp till omkring 60% är absolut inte ett problem om du har whiskyn i munnen 5-10 sekunder. Dessutom blandas whiskyn naturligt ut i munnen eftersom du kommer salivera, då märker du på ett helt nytt sätt hur whiskyn förändras. Quote Ingen eld utan rök sedan 2010 | peat.se Vi smakar rökig whisky och spännande fatförädlingar. Emellanåt försöker vi hinna med annat intressant i whisk(e)y-världen. Ardbeg | Balvenie | Bowmore | Bruichladdich | Glenfarclas | Glenlivet | Glenmorangie | Highland Park | Jura | Laphroaig | Springbank Link to comment Share on other sites More sharing options...
ardbeg67 Posted April 23, 2011 Report Share Posted April 23, 2011 Det här med vatten eller ej i whiskyn är ett känsligt och ofta diskuterat ämne. Ni har väl hört den irländska devisen "Never steal another man's wife - never water another man's whisky" Jag vattnar mycket sällan whiskyn, för smakens skull. Däremot kan det ske lite oftare för doftandet, för att få den att lyfta. Ta små sippar och "vattna" munnen ibland. Det är mina tips. Är det ändå brännande så späder du dig försiktigt fram, och det gäller som sagt speciellet rökig whisky. Quote Benny Ingman, KarlstadCarlstad Whisky Connoisseurs - CWC Söker sample av: Brora 1970-1972 Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskystore Posted April 23, 2011 Report Share Posted April 23, 2011 Det här är en känd orsak till despyt whiskyprovare emellan. Det finns de som förespråkar att whiskyn skall vara omkring 46% och de som vill prova den som så naturlig som möjligt. Själv tycker jag det är löjligt att köpa en whisky på fatstyrka och sedan vattna ur den. Det finns en anledning att olika whisky levereras på olika styrka, master blendern tyckte med stor sannolikhet att den passade i det formatet. Det kan självklart vara intressant att hitta nya doft- och smakupplevelser som är lättare att identifiera vid lägre alkoholhalt, men alkoholen är också en stor bidragande faktor till doft och smak, speciellt i bättre alkoholstarka utgåvor som Ardbeg Corryvreckan, Bruichladdich Black art eller Port Charlotte PC6. Därför är mitt tips att alltid prova på den styrka som erbjuds ur flaskan först, sedan prova med lite vatten (det behövs inte mycket för att ändra smakbilderna fullständigt), och sedan prova på normal styrka igen för att se vad du uppskattar bäst. Lyssna inte på någon erfaren whiskyprovares exeperttips, utan skaffa en egen åsikt. Det kan vara ganska intressant att vattna ner whisky till omkring 20% för att hitta grundsmakerna, men sällan särskilt njutbart. Oavsett vad du kommer fram till kan jag berätta att det är en vanesak för smaklökarna att identifiera smaker i whisky med högre alkoholhalt. Upp till omkring 60% är absolut inte ett problem om du har whiskyn i munnen 5-10 sekunder. Dessutom blandas whiskyn naturligt ut i munnen eftersom du kommer salivera, då märker du på ett helt nytt sätt hur whiskyn förändras. Jag vänder mig starkt emot ditt påstående om att det är löjligt att köpa en whisky på fatstyrka och sedan vattna ur den, det mest optimala är fatstark whisky, sedan är det upp till var och en att skvätta i sin dos vatten eller avstå. Quote Vänliga Hälsningar Kjell Öberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinsa Posted April 23, 2011 Report Share Posted April 23, 2011 in min drömvärld skulle all whisky säljas fatstark sedan vattnas det efter behag (några droppar räcker oftast vid njutning för min del, en del whisky kräver som sagt mer för att öppna upp). Nu är det ofta någon "dåre" som vattnat ner den till 40% och tillsatt färgämnen för att sälja så mycket som möjligt (som sagt dåre i mina ögon, men trots allt går allt ut på att tjäna pengar, och de flesta som köper whisky vill ha den nervattnad och med vacker tillsatt färg). Quote Martin Sandberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nattlorden Posted April 23, 2011 Report Share Posted April 23, 2011 Det är väl bara bra om den ligger på 60% på flaskan och den smakat bäst vid 46... då får man ju ut mer. Quote /Björn Andersson (87 down, 36 to go) (-3 @ 2006-10-25) Whisky Society Skåne - founding member SMWS, Aberlour Companion & Ardbeg Committee member Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lemmy Posted April 23, 2011 Report Share Posted April 23, 2011 Jag vänder mig starkt emot ditt påstående om att det är löjligt att köpa en whisky på fatstyrka och sedan vattna ur den, det mest optimala är fatstark whisky, sedan är det upp till var och en att skvätta i sin dos vatten eller avstå. WORD! Quote Jögge - WMW Owner of a grästufva on Islay. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauril Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Jag vänder mig starkt emot ditt påstående om att det är löjligt att köpa en whisky på fatstyrka och sedan vattna ur den, det mest optimala är fatstark whisky, sedan är det upp till var och en att skvätta i sin dos vatten eller avstå. Det var därför jag inledde med: "Det här är en känd orsak till despyt whiskyprovare emellan." Jag tycker som sagt att det går mycket bra att dricka fatstyrka utan att blanda ut den. Ibland provar jag med lite vatten för doftens skull, men nästan aldrig tycker jag att smaken blir bättre av spädning. Det här är en åsikt som man bör utveckla själv, utan att bli lärd det perfekta svaret (eftersom det inte finns). En mindre viktig anledning att inte blanda ut whiskyn är att ditt kranvatten knappast har samma naturliga kvalitet som den lokala källan, även om det påverkar mycket litet doft/smakmässigt. Den här anledningen är så otroligt liten att jag nästan ångrar att jag skrev den, eftersom folk kommer svara med upprörda åsikter. Det här med vatten eller ej i whiskyn är ett känsligt och ofta diskuterat ämne. Ni har väl hört den irländska devisen "Never steal another man's wife - never water another man's whisky" Jag vattnar mycket sällan whiskyn, för smakens skull. Däremot kan det ske lite oftare för doftandet, för att få den att lyfta. Ta små sippar och "vattna" munnen ibland. Det är mina tips. Är det ändå brännande så späder du dig försiktigt fram, och det gäller som sagt speciellet rökig whisky. Det här tycker jag är det bästa tipset hittills i tråden. Med ett tunt skikt vatten på tungan kan det vara lättare att känna smakerna utan att få en bedövande effekt av alkoholhalten. Det finns förresten fler gamla talesätt som benämner det här fenomenet. Ett skotskt talar mot mig fullständigt: "Whisky är saft, som skall spädas!" Quote Ingen eld utan rök sedan 2010 | peat.se Vi smakar rökig whisky och spännande fatförädlingar. Emellanåt försöker vi hinna med annat intressant i whisk(e)y-världen. Ardbeg | Balvenie | Bowmore | Bruichladdich | Glenfarclas | Glenlivet | Glenmorangie | Highland Park | Jura | Laphroaig | Springbank Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lazze Posted April 24, 2011 Report Share Posted April 24, 2011 Tror jag skrivet den här historien tidigare. Jag träffade en gammal man (ca 85 år) i Wick tror det var 1983. Han sa så här ungefär: Förr drack vi whiskyn direkt från tunnan, sen spädde dom snåla j-vlarna ut den till 43%, och nu vill dom att man ska slå vatten i den också, nä fy f-n Quote Slainte mhath Lasse Holm Link to comment Share on other sites More sharing options...
paer Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 Den "kemikaliska" sidan av att öppna upp whiskyn: http://www.maltmaniacs.org/malt-111.html#09-03 Quote Pär Högberg GBG GWS #3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muyfa666 Posted April 25, 2011 Author Report Share Posted April 25, 2011 Tackar så mycket för alla åsikter. Jag har faktiskt druckit min Bowmore både ren och utspädd i helgen, och det hela verkar vara en vanesak. Plus att dagshumöret spelar in. Dock får jag säga att Bowmore CS inte hör till det bättre jag druckit. Jag testade en Laphroaig CS i helgen och den är mycket bättre. Bowmore är helt enkelt inte i samma liga. Jag kommer garanterat att köpa fler CS nu när jag vant mig lite. Uigeadail, Corrywreckan och a'bunadh ska definitivt handlas in. :-) Quote Ola Andersson Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauril Posted April 25, 2011 Report Share Posted April 25, 2011 (edited) Tackar så mycket för alla åsikter. Jag har faktiskt druckit min Bowmore både ren och utspädd i helgen, och det hela verkar vara en vanesak. Plus att dagshumöret spelar in. Dock får jag säga att Bowmore CS inte hör till det bättre jag druckit. Jag testade en Laphroaig CS i helgen och den är mycket bättre. Bowmore är helt enkelt inte i samma liga. Jag kommer garanterat att köpa fler CS nu när jag vant mig lite. Uigeadail, Corrywreckan och a'bunadh ska definitivt handlas in. :-) Om du vill ge Bowmore en chans till på fatstyrka kan jag rekommendera Bowmore Laimrig, medan den finns kvar i beställningssortimentet: http://peat.se/2011/...a-gangen-gillt/ I övrigt finns det massvis med spännande whisky på fatstyrka att prova. Laphroaig Cask Strength, som du nämnde hör till de bättre utgåvorna på fatstyrka. Ardbeg Corryvreckan är en stor favorit i många kategorier. Om du vill prova fruktiga uttryck kan jag rekommendera att prova Glenlivet Nadurra-serien och om du känner dig redo för lite experimentell whisky så är Bruichladdich Black Art en riktig höjdare. Edited April 25, 2011 by tauril Quote Ingen eld utan rök sedan 2010 | peat.se Vi smakar rökig whisky och spännande fatförädlingar. Emellanåt försöker vi hinna med annat intressant i whisk(e)y-världen. Ardbeg | Balvenie | Bowmore | Bruichladdich | Glenfarclas | Glenlivet | Glenmorangie | Highland Park | Jura | Laphroaig | Springbank Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskystore Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 (edited) Den enda generella rekommendationen är att prova sig fram med att köra rent, resp. med varierande mängd vatten, man hittar snart sin egen melodi och den lär även med all säkerhet förändras genom åren, när jag provar starkare whisky brukar jag dricka en skvätt vatten samt skölja munnen, det fungerar bra för mig, det är ett kontrollerat sätt att späda whiskyn något, det finns även de som sparar en sipp vatten i munnen när de provar stark whisky samt de som aldrig tänker tanken på att späda whiskyn, det är bara att hämta inspiration och prova sig fram. Egentligen vill jag inte såga den romantiska föreställningen om att destillerierna använder sin egen källa till att späda sin whisky innan buteljering, men jag känner mig tvungen att dra fram lite fakta. Faktum är att nästan all whisky skeppas i tank till buteljeringsanläggningar där den späds med kommunalt kranvatten innan den buteljeras, visserligen avmineraliserat men likafullt kommunalt kranvatten. Springbank ( kommunal vattenreservoar ), Glenfiddich, Balvenie, Bruichladdich ( egen källa ) Kilchoman ( egen källa men vet inte om de späder whiskyn med det vattnet ) buteljerar själva ( har säkert glömt någon ) men sen är det bortlejt av de övriga. Att ditt kranvatten inte skulle duga till att vattna din whisky är helt beroende av vilken kvalitet du har på ditt kranvatten, smakar vattnet ok då kan du vattna din whisky med det. Don´t shoot me, i´m only the messenger. Edited April 30, 2011 by whiskystore Quote Vänliga Hälsningar Kjell Öberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
mejparn Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 Tror jag skrivet den här historien tidigare. Jag träffade en gammal man (ca 85 år) i Wick tror det var 1983. Han sa så här ungefär: Förr drack vi whiskyn direkt från tunnan, sen spädde dom snåla j-vlarna ut den till 43%, och nu vill dom att man ska slå vatten i den också, nä fy f-n Quote Mattias Oleniusson Cask owner Mackmyra svenk ek/rök Cask owner Macmyra elegant bourbon Cask owner Kilchoman Cask owner Mackmyra x rök Cask owner Mackmyra Ambasadör Box rök Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.