Jump to content
whiskyforum

Svavelfat?


noow
 Share

Recommended Posts

Morsning på er!

 

Satt och läste i Jim Murrays senaste bibel, intressant läsning förvisso men jag blir inte riktigt klok på om han är en whiskyvirtuos eller en köpt galning.... ( läs: Ballantine's Finest 90+ p... t ex )

 

Hur som helst beskriver han ett, i hans ögon, ENORMT problem som whiskyindustrin lider av. Nämligen att andelen dåliga sherryfat ( svavelluktande ), håller på att underminera stora delar av den. Oroande läsning om man delar hans åsikter...ohmy.png

 

Utan att gå in närmare på hans idéer om sherryfaten skriver han i alla fall att ca en tredjedel av jordens befolkning, ( p g a genetisk avvikelse ) inte är förmögen att uppfatta lukten av svavel... lite udda kan jag tycka eftersom alla vet väl hur en tänd tändsticka luktar...eller?

 

Det jag undrar över är, eftersom jag inte kan erinra mig om någon whisky jag uppfattat som svaveldoftande, om någon kan ge ett tips på en whisky med tydlig svavelkaraktär! Inte för att jag längtar efter sådan smakupplevelse utan mer för att ta reda på om jag tillhör tredjedelen av jordens befolkning som saknar förmågan att uppfatta svavel ( i whisky? ) eller om jag helt enkelt inte tycker det smakar/doftar så illa...

 

Så om någon har ett sample, eller kanske ett tips på någon sådan whisky, ( vill kanske inte köpa en flaska svavelos men det lär ju finnas någon bar som har den i så fall ) får ni gärna PM:a mig eller skriva i tråden, eller om ni har egna tankar kring detta!

 

Nu ska jag ta mig en Longrow 14, så skål och Trevlig Helg!!

 

/Oskar

Oskar Vallin

Uppsala

 

Link to comment
Share on other sites

Svavel tycker jag man känner relativt ofta i sherrylagrade sc, mer eller mindre. Jag tycker inte alltid att det är av ondo, tvärtom, svavel i rätt mängd - väldigt lite alltså - tycker jag ger whiskyn en extra dimension.

  • Like 1

Peter Sjögren, Gbg

 

Svenska Eldvatten

www.eldvatten.se

www.whiskyflaskan.se

Gothia Whisky Society

Link to comment
Share on other sites

Vill minnas en Hanyu - Full Proof som var helt svavelskadad, den värsta jag varit med om.

 

Ska kolla upp mer när jag kommer hem.

- Andreas Borg -
F.K.A - Phantom87

Oakii - Dryckesprovning & Utbildning

Link to comment
Share on other sites

Blackadder Raw cask hade en 12 årig Springbank de hade modet att sälja.

Otroliga svavelmängder, ruttet ägg, blod, järn.

Men otroligt häftig.

Jag kan ha något sampel kvar liggandes. Jag kan kolla efter helgen om du vill.

Håkan Staaf, Solna
Founding member of Roslagens Whisky Sällskap, and Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts.

Ordförande i Roslagens Whisky Sällskap

Link to comment
Share on other sites

Blackadder Raw cask hade en 12 årig Springbank de hade modet att sälja.

Otroliga svavelmängder, ruttet ägg, blod, järn.

Men otroligt häftig.

Jag kan ha något sampel kvar liggandes. Jag kan kolla efter helgen om du vill.

Den verkar så extrem så jag provar gärna också om möjlighet finns.

Lasse Lilja, Hillerstorp

 

Friends of Laphroaig

Ardbeg committee

Friends of the classic malts

Guardians of the Glenlivet

Whiskyklubben Slainte

SMWS

 

Söker whisky från 1967

Link to comment
Share on other sites

Blackadder Raw cask hade en 12 årig Springbank de hade modet att sälja.

Otroliga svavelmängder, ruttet ägg, blod, järn.

Men otroligt häftig.

Jag kan ha något sampel kvar liggandes. Jag kan kolla efter helgen om du vill.

har du kvar så det räcker till mig är jag gärna med också... 1.5cl-2cl räcker bra :)

Marcus Hotakainen, Täby

Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna

Ardbeg committee member

Friends of Laphroaig

Min Samling

Link to comment
Share on other sites

Blackadder Raw cask hade en 12 årig Springbank de hade modet att sälja.

Otroliga svavelmängder, ruttet ägg, blod, järn.

Men otroligt häftig.

Jag kan ha något sampel kvar liggandes. Jag kan kolla efter helgen om du vill.

 

Skulle vara spännande att se"what the fuzz is about"... så att säga...wink.png

 

Ett sample på 2 cl skulle vara väldigt intressant om du skulle kunna avvara det!

Edited by noow

Oskar Vallin

Uppsala

 

Link to comment
Share on other sites

Jag köpte nyligen en SC Bowmore som innehåller en hel del svaveltoner, denna:

 

http://whiskybase.co...&whiskyid=19126

 

PM'a om det är av intresse.

Där verkar det ju som att svavlet verkligen är till dens fördel dock :)

Filip Ling, Stockholm

 

Letar Yoichi-flaskor, vill du sälja kontakta mig.

Link to comment
Share on other sites

Vill minnas en Hanyu - Full Proof som var helt svavelskadad, den värsta jag varit med om.

 

Ska kolla upp mer när jag kommer hem.

Ja fyfan... Kommer inte ihåg om det var Big Butt eller systerfatet 9306.. Vidrigt är bara förnamnet

Filip Ling, Stockholm

 

Letar Yoichi-flaskor, vill du sälja kontakta mig.

Link to comment
Share on other sites

Där verkar det ju som att svavlet verkligen är till dens fördel dock smile.png

Ja "svavel" är väl till en whiskys fördel respektive nackdel, helt beroende av vad jag som dricker tycker om.

Johan Garland

Friends of Laphroaig 310219
Ardbeg Committee

-De gustibus non est disputandum-

Link to comment
Share on other sites

Där verkar det ju som att svavlet verkligen är till dens fördel dock smile.png

 

Beror på vem du frågar!

 

...nu ett blindskott från Markus..

Blind #1..svavel,köttig,rökt fårfiol

Alldeles för mycket svavel för min mun...

 

Tack för samplet Markus!

 

Men nej Filip, det är inte samma Blind #1 som du har, så tro inte att du kan fuska! laugh.png

Markus Nilsson

Whiskynörd

Link to comment
Share on other sites

Ja fyfan... Kommer inte ihåg om det var Big Butt eller systerfatet 9306.. Vidrigt är bara förnamnet

 

9306 var det jag tänkte på.

- Andreas Borg -
F.K.A - Phantom87

Oakii - Dryckesprovning & Utbildning

Link to comment
Share on other sites

Svavel tycker jag man känner relativt ofta i sherrylagrade sc, mer eller mindre. Jag tycker inte alltid att det är av ondo, tvärtom, svavel i rätt mängd - väldigt lite alltså - tycker jag ger whiskyn en extra dimension.

Håller med Pedda här.

I början visste jag inte riktigt vad jag tyckte, men med tiden har det vuxit sig in.

Det är nästan så att om jag inte finner någon svavel alls i whiskyn (läs sherry lagrat) är det som om något fattas.

Alltid lika kul att smaka om den är snyggt inflätad i lagom mängd eller inte.

 

På förra Whisky Fair hade dock Douglas Laing en Highland Park i OMC serien vill jag minnas.

Å denna va i min mun en mindre lyckad tappning där svavlet var lika kraftigt, som att släcka ett helt paket tända tändstickor med munnen...

Roland Johansson/Varberg

 

Friends of Laphroaig Plot No: 377846

Ardbeg Committee

Friends of the Classic Malts

Grevens WK

 

www.tastenote.se

www.facebook.com/tastenote

 

www.theunguided.com

www.facebook.com/theunguided

 

Link to comment
Share on other sites

Blackadder Raw cask hade en 12 årig Springbank de hade modet att sälja.

Otroliga svavelmängder, ruttet ägg, blod, järn.

Men otroligt häftig.

Jag kan ha något sampel kvar liggandes. Jag kan kolla efter helgen om du vill.

Jag såg att det var ca. 3 cl. kvar i provet, men för att några ska få dofta/smaka så har jag hällt de i 3 sampleflaskor. till Oskar, Marcus och Lasse L.

Jag pm:ar er om adress

Håkan Staaf, Solna
Founding member of Roslagens Whisky Sällskap, and Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts.

Ordförande i Roslagens Whisky Sällskap

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...