Johnson Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 Tycker inte om rökiga whisky, på sin höjd en mycket lätt rökighet. Men om man nu ändå vill lära sig dricka och tycka om rökighet, vart ska jag då börja? Någon som kan lista t.ex 5 olika sorter i stigande rökighet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkusNilsson Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 Lättillgängliga sådana: Highland Park 12, Springbank 10, Talisker 10, Lagavulin 16, Ardbeg 10. I den ordningen Men det bästa är ju ett genomtänkt samplepaket så du kan prova utan att riskera för mycket! Quote Markus Nilsson Whiskynörd Link to comment Share on other sites More sharing options...
peot Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 Drick tillsammans med ost(grönmögel) och kex Quote Per OttnargådEngagerad i Gammelstilla Whisky som har destillerat och snart börjar sälja fat Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskystore Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 Markus förslag är bra och Pers tips likaså men på din fråga svarar jag att man skall inte tvinga sig till att tycka om någonting, låt det komma naturligt eller avstå, hoppas att du förstår vad jag menar. Quote Vänliga Hälsningar Kjell Öberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Mattias Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 Markus förslag är bra och Pers tips likaså men på din fråga svarar jag att man skall inte tvinga sig till att tycka om någonting, låt det komma naturligt eller avstå, hoppas att du förstår vad jag menar. Summerar väldigt bra vad jag tycker. Quote Mattias Jegréus, NorrtäljeFounding member of Roslagens WhiskysällskapFriend of Laphroaigplus några till...Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronik Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 Tycker att det även skulle vara skäl att tränga in Longrow 10yo efter Talisker 10. Där har du en väldigt smakfull och fruktig rökare. Quote Niklas Kronberg Friends of Laphroaig Ardbeg committee The Glenlivet Guardians Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenz Rönnow Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 Man behöver inte gilla rökig whisky Så du skall inte känna dig pressad att dricka rökig whisky för att "passa in". Det finns mycket gott som inte är rökigt Quote Jenz RönnowGrundare av whiskyforum | Medlem i Whisky Society Skåne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lutfisk Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 Ja här har du en stornörd som i väldigt få tillfällen tycker om hårt rökt sprit Drick inte rökigt eller whisky för den delen heller bara för sakens skull! Drick det du tycker om. Quote Filip Ling, Stockholm Letar Yoichi-flaskor, vill du sälja kontakta mig. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkusNilsson Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 (edited) Det är klart att man inte ska tvinga sig att tycka om något man inte gillar, men man kan ju ge det en ärlig chans. Jag lär inte ha tyckt att whisky var så gott vid mitt första möte med drycken, men jag utforskade lite djupare och här är jag idag! Edited December 23, 2012 by MarkusNilsson Quote Markus Nilsson Whiskynörd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolle Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 Tycker inte att du skall fundera så mycket på det. Om jag tar mig själv som ett exempel så hata jag rökig whisky förr. Fick en Laffe 10 i glaset å höll på att ge bartendern en höger efter det:) Jag tvinga mig aldrig på rökig whisky, och idag uppskattar jag rök och tycker att tex. Laffe 10 är mild rök whisky. Kan säga att ett tag va jag helt snurrig på rök å köpte bara det, men det tonade ner sig (köper självfallet även idag) och man hittar fler goda smak profiler. Jag tror allt har med vart man befinner sig i sitt "utövande" Idag sherry, imorgon rök, en annan dag blommiga å fruktiga o.s.v Allt har sin tid och du kanske kommer dit en dag då du uppskattat det....eller kanske inte och det är helt ok det oxå Huvudsaken är att du gillar det du dricker, och har kul. Quote Roland Johansson/Varberg Friends of Laphroaig Plot No: 377846 Ardbeg Committee Friends of the Classic Malts Grevens WK www.tastenote.se www.facebook.com/tastenote www.theunguided.com www.facebook.com/theunguided Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskystore Posted December 23, 2012 Report Share Posted December 23, 2012 Tycker inte att du skall fundera så mycket på det. Om jag tar mig själv som ett exempel så hata jag rökig whisky förr. Fick en Laffe 10 i glaset å höll på att ge bartendern en höger efter det:) Jag tvinga mig aldrig på rökig whisky, och idag uppskattar jag rök och tycker att tex. Laffe 10 är mild rök whisky. Kan säga att ett tag va jag helt snurrig på rök å köpte bara det, men det tonade ner sig (köper självfallet även idag) och man hittar fler goda smak profiler. Jag tror allt har med vart man befinner sig i sitt "utövande" Idag sherry, imorgon rök, en annan dag blommiga å fruktiga o.s.v Allt har sin tid och du kanske kommer dit en dag då du uppskattat det....eller kanske inte och det är helt ok det oxå Huvudsaken är att du gillar det du dricker, och har kul. Har kört en liknande resa, rökigt var inte uppskattat i början, huvaligen, talisker och highland park var rena rama rökbomberna, numer gillar man allt som håller hög kvalité eller rättare sagt det man själv tycker är gott Quote Vänliga Hälsningar Kjell Öberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonre723 Posted December 24, 2012 Report Share Posted December 24, 2012 Tycker inte om rökiga whisky, på sin höjd en mycket lätt rökighet. Men om man nu ändå vill lära sig dricka och tycka om rökighet, vart ska jag då börja? Någon som kan lista t.ex 5 olika sorter i stigande rökighet? Vad dricker du helst annars? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johnson Posted December 25, 2012 Author Report Share Posted December 25, 2012 Under helgen har det blivit Chivas Regal 12, Tullamore Dew 12, Hakushu 12 och Islay Mist 17. I skåpet står också Auchentoshan 12, Bruichladdich Rocks, Glenfiddich 18, Glenmorangie Lasanta 12, Laphroaig Quarter Cask och MacAllan Fine Oak 12. Bruichladdich Rocks uppfattar jag som lätt rökig. Laphroaig Quarter Cask köpte jag för att ha en rökig hemma att bjuda på. Har tidigare haft Glenfiddich 12 och 15. Uppfattade den 15-åriga som godare än den 12-åriga så därför ville jag nu prova den 18-åriga. Har dock inte öppnat den ännu. Man kan väl säga att Glenfiddich 15 är min favorit av de whisky jag hitintills druckit. Har även några "vanliga" fest- och groggwhisky ståendes, Lauders, Grant´s, Black Velvet, Black Grouse, Hankey Bannister och Scottish Leader. Kan väl säga att jag tyckteHankey Bannister var så dålig att jag hällde coca cola i glaset och gjorde en grogg av den, annars hade jag nog hällt ut den :-/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mejparn Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 Ja här har du en stornörd som i väldigt få tillfällen tycker om hårt rökt sprit :)/> Drick inte rökigt eller whisky för den delen heller bara för sakens skull! Drick det du tycker om. har heller aldrig varit nån jätte rökare!Men i våra 2 whisky klubbar känns det som det är populärast. Det känns som det var ett tag som det skulle vara så rökigt som möjligt, ju rökigare desto bättre. Jag tycker rökig whisky passar bäst på islay... Quote Mattias Oleniusson Cask owner Mackmyra svenk ek/rök Cask owner Macmyra elegant bourbon Cask owner Kilchoman Cask owner Mackmyra x rök Cask owner Mackmyra Ambasadör Box rök Link to comment Share on other sites More sharing options...
talisker51 Posted December 25, 2012 Report Share Posted December 25, 2012 Sticky Toffee Pudding (ljummen/varm!) med en kula gräddig vaniljglass och så två (!) drams Lagavulin; Den ena häller du över puddingen, den andra sippar du till. Hallelujah! Finns ej den som behöver "lära sig" att njuta rökigt efter en sådan upplevelse! God Jul... Quote Per Kinn, Skanör "MALT ÖVER ALLT" Malmö Malt Whisky Society Ardbeg Committee, Friend of Laphroaig, plot #236692, Friend of Classic Malts mfl. Bruichladdich OCTOMORE II-The Beast 2004, Kilchoman 06/218, Mackmyra 06/019 mfl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johnson Posted December 25, 2012 Author Report Share Posted December 25, 2012 Ska man våga sig på en Laphroaig Quarter Cask ikväll då tro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sveprod Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Själv är jag glad att jag inte börjat gilla rökiga whisky's också.. Det hade blivit ännu dyrare och ännu mer man "måste" köpa:) Quote Karl-Johan Arto Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonre723 Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 Under helgen har det blivit Chivas Regal 12, Tullamore Dew 12, Hakushu 12 och Islay Mist 17. I skåpet står också Auchentoshan 12, Bruichladdich Rocks, Glenfiddich 18, Glenmorangie Lasanta 12, Laphroaig Quarter Cask och MacAllan Fine Oak 12. Bruichladdich Rocks uppfattar jag som lätt rökig. Laphroaig Quarter Cask köpte jag för att ha en rökig hemma att bjuda på. Har tidigare haft Glenfiddich 12 och 15. Uppfattade den 15-åriga som godare än den 12-åriga så därför ville jag nu prova den 18-åriga. Har dock inte öppnat den ännu. Man kan väl säga att Glenfiddich 15 är min favorit av de whisky jag hitintills druckit. Har även några "vanliga" fest- och groggwhisky ståendes, Lauders, Grant´s, Black Velvet, Black Grouse, Hankey Bannister och Scottish Leader. Kan väl säga att jag tyckteHankey Bannister var så dålig att jag hällde coca cola i glaset och gjorde en grogg av den, annars hade jag nog hällt ut den :-/ Jag skulle nog rekommendera dig Highland Park 18yo. Låt den lufta i glaset i en timme och se sedan till att den är handvarm. Späd med lite vatten till du uppfattar den som drickbar. Funkar den för dig så pröva Talisker 18. Samma sak igen - lufta länge, värm lite och vattna eventuellt. Funkar den så är det dags för Ardbeg Uigeadail. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mackjan Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 hmhm, akta dig för Talisker 18 år, då den är lätt beroende framkallande, å stundtals har varit svårt att få tag i, man vill ju inte va i klorna på difusa whiskyförsäljnings ställen å då till hutlös priser, så ett varningens finger;-) å uppfattar du Rocks som lätt rökig, hmhm, då tror jag inte att du har några som helst problem att finna en välsmakande o god rökig kompis från distellerierna från/på Islay. tex, den du har hemma, Q C, en helt ok whisky, men som va sagts innan, det finns så många som gillar rökig whisky så om du håller dig till den sorten du gillar, för det finns en väldans massa god icke rökig whisky där ute. å framför allt så får vi som gillar rökig whisky behålla "våra" flaskor ifred ;-) Quote Jan Torsson fol medlem frend of the classic malt Link to comment Share on other sites More sharing options...
mackjan Posted December 26, 2012 Report Share Posted December 26, 2012 (edited) å här kommer 5st provade denna nyss Port Askaig 19 år 965 kr ? på s.b. mild trevlig o lättdrucken Bowmore Springtide lite trixig att få tag i till rätt pris, "knappt" rökig ;-) 1100-1200 kr? Bowmore Laimrig batch 2 också helt klart nått att prova, (har inte provat batch 3 än) fanns för 649 kr på s.b Tallisker Edition runt 600 kr o uppåt på s.b å framför allt Talisker 18 år, 950 kr eller nått på s.b Edited December 26, 2012 by mackjan 1 Quote Jan Torsson fol medlem frend of the classic malt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Davil Posted December 28, 2012 Report Share Posted December 28, 2012 Jag skulle nog rekommendera dig Highland Park 18yo. Låt den lufta i glaset i en timme och se sedan till att den är handvarm. Späd med lite vatten till du uppfattar den som drickbar. Funkar den för dig så pröva Talisker 18. Samma sak igen - lufta länge, värm lite och vattna eventuellt. Funkar den så är det dags för Ardbeg Uigeadail. Jag håller verkligen med dig! Highland Park 18 var den som fick in mig i whiskyträsket ( Talisker 18 är snäppet ännu bättre, men inte lika lätt att få tag på längre). Den fick mig att gå vidare på Lagavulin 16 som i sin tur liknar Ardbeg Uigedail som är suverän. 1 Quote David IlbäcksFriends Of Laphroaig Plot No: 385361 Min samling Link to comment Share on other sites More sharing options...
vanFinkel Posted December 28, 2012 Report Share Posted December 28, 2012 Jag skulle rekommendera att snarare prova fler whisky som påminner om det du tycker om (Glenfiddich 15 till 18 leder ju vidare till VÄLDIGT mycket trevligt) snarare än att försöka lära dig att uppskatta det du inte tycker om. vill du ha tips på resan vidare fr Glenfiddich 15 tycker jag Dave Brooms Whisky-Atlas är en bra guide. Det slående är dock att det som oftast flest uppskattar är de whisky som smakar mest, dvs ju längre upp (mer rök) och till höger (mer fatpåverkan) på smakkartan ju fler förespråkare. Jag tror alla provningar i vår klubb där vi utsett en vinnare har haft det resultatet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.