Jump to content
whiskyforum
Puttriken

Lagring

Recommended Posts

Är inte själv så förtjust i vin, men skulle vilja lagra några flaskor mest för skojs skull och för att ha något att bjuda på i framtiden. Lagring är tänkt att ske under både kortare (enstaka år) och längre tid (många år)

Så mina frågor är:

Vilka viner lämpar sig för lagring? (Amarone, shiraz, osv. men även vitt eller varför inte rose och mosserande vin?)

Det verkar vara lite olika bud, stående eller liggande, vad anser du?

Jag har ingen fuktig källare att förvara vinet i, förvaring kommer att ske i lägenhet. Men ska det vara i rumstemperatur eller i kyl? (Inte vinkyl).

Vad mer ska man tänka på?


Patrik Törnqvist, Helsingborg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det ska absolut inte vara i rumstemperatur för då "jäser" vinet. Dvs det utvecklas för fort och riskerar att bli dåligt. Ca 12 grader brukar vara rekommenderat. Alla "bättre" viner kan lagras med variationen är stor. Men Bordeaux och Bourgogne av de mellan och bättre släppen är lämpliga att spara både 10 och 20 år, men då under rätta förutsättningar.

Vinet ska ligga ner annars torkar korken ut. Vinet fräter ju inte kork på samma sätt som den alkoholstarka whiskyn. Ska du lägga ner tid och möda på att spara så slå till på något ordentligt. Champagne istället för mosserande (den extra hundralappen har du glömt när du ska dricka gott om 10 år..;). ) Bordeaux från 2010 ska visst vara en extra god årgång och bolaget släpper nyheter varje månad i olika prisklasser så gillar man kraftiga viner går du för dem. Vill du ha några lättare viner finns mycket pinot noir från Bourgogne från samma år vilket tydligen också ligger bra till att bli kanondricka när de lagrats klart.

Finns ett liknande forum för vin. Finewines.se

Lycka till!


Karl-Johan Arto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rumstemprstur går bra så vitt jag vet. Vinet utvecklas snabbare vid varmare temp bara. Däremot skall temperaturen inte variera mycket, detta är viktigare än hur varmt det är.

 

Liggande ja... Som föregående skrev, annars torkar korken ut och vinet blir förstört.

 

Amarone fungerar utmärkt att dricka när det släpps (producenterna släpper inte viner som ej är drickfärdiga). Däremot lönar det sig att låta de ligga till sig i åtminstone ett par år till. Dessutom är smaken som baken, personligen gillar jag inte för gamla amarone då de tappar fruktigheten jag gillar.


Marcus Hotakainen, Täby

Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna

Ardbeg committee member

Friends of Laphroaig

Min Samling

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skulle du lagra något som tom blir värdefullt framöver och försöker sälja av flaskorna kommer vinkännarna fly fältet om den är lagrad i rumstemperatur.. Är inte 100% insatt själv men har börjat hobbysamla lite vin och därmed hänger jag också en del på systerforumet, och där är det klara besked. Inget vin i rumstemperatur. Där diskuterar de allra ivrigaste tom om de ska undvika köpa vin på sommaren då frakten från Frankrike (eller andra länder) sker i sommarvärme..

Men det är helt riktigt att snabba temperaturskillnader också är förödande för vinet. Har själv mina flaskor i en källare och där diffar temperaturen mellan vinter och sommar, men väldigt lite under från en dag till nästa.


Karl-Johan Arto

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som "Nybörjare" på vin så tror jag inte du märker så stor smakskillnad på vinet oberoende av lagring i rumstemperatur eller källare/vinkyl.

Om du ska lagra i rumstemperatur så ska det gärna ligga längs in i en mörk garderob och lågt.

Ett tips är annars att köpa en liten vinkyl, finns från 4 flaskor och uppåt.

De billigaste varianterna kostar inte alltför mycket.

 

Själv har jag två små Vinkylar: den ena är för lagringsviner den är jag sällan i,den andra har jag viner som ska drickas inom ett år.


Seppo Hellström

Share this post


Link to post
Share on other sites

Precis som Karl-Johan säger, snabba temeperaturskillnader är förrödande för vinet. Detta skall man tänka på när man en varm sommardag köper sitt vin (som man avser att lagra), transporterar flaskan i en varm bil för att sedan direkt lägga den i en sval lagringsplats (tex vinkyl). 30 grader i en bil kan vara direkt skadligt för vinet i sig själv.

 

// Jörgen

 


Men det är helt riktigt att snabba temperaturskillnader också är förödande för vinet. Har själv mina flaskor i en källare och där diffar temperaturen mellan vinter och sommar, men väldigt lite under från en dag till nästa.

 


Jörgen Andersson

 

Warbergs SingleMalt Society

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har läst att vibrationerna från billiga vinkylar förstör vinet. Men ska man bara lagra ett par år eller så kan det ju inte ta så mycket stryk kan man ju tycka.


Richard Nordenskjöld

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har läst att vibrationerna från billiga vinkylar förstör vinet. Men ska man bara lagra ett par år eller så kan det ju inte ta så mycket stryk kan man ju tycka.

Så är det nog...

Bättre med jämn rumstemp (kompletterat med luftfuktare) än en billig vinkyl


Skål //Johan Hofvander

whisky_hofvander_org / www_komplexwhisky_se

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som sagt, jag är inte så förtjust i vin, men jag smakade nyss på Amarone Classico 2010 (SB 12363) och tyckte att det var riktigt gott!

Ska köpa några flaskor och lägga på lagring några år för att se vad det blir av vinet. För lagringens skull, blir det skillnad på 375 ml eller 750ml flaskor?

http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?searchquery=amarone&sortfield=Pris&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&groupfiltersheader=Default&artikelId=166504&varuNr=12363&filters=searchquery%2c

 

Edit:

Detta är mitt inlägg nr 1000 :)

Edited by Puttriken

Patrik Törnqvist, Helsingborg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generellt sett är stora flaskor bättre för lagring. Här har alltså storleken betydelse. Det handlar om mängden syre per volym vin.

  • Like 1

Lars Gunnar Samuelsson
Alingsås.

Slainte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generellt sett är stora flaskor bättre för lagring. Här har alltså storleken betydelse. Det handlar om mängden syre per volym vin.

Både ja och nej... Det beror på hur mycket tid man har på sig. Magnumflaskor tex tar längre tid på sig att mogna mot standard 70cl. Sedan de kanske mognar bättre men det är en smaksak... De mognar långsammare i alla fall eftersom syreutbytet (genom korken) är detsamma för stora och små flaskor :)

Edited by Kainen

Marcus Hotakainen, Täby

Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna

Ardbeg committee member

Friends of Laphroaig

Min Samling

Share this post


Link to post
Share on other sites

Både ja och nej... Det beror på hur mycket tid man har på sig. Magnumflaskor tex tar längre tid på sig att mogna mot standard 70cl. Sedan de kanske mognar bättre men det är en smaksak... De mognar långsammare i alla fall eftersom syreutbytet (genom korken) är detsamma för stora och små flaskor :)

Det är väl tid som är det viktiga när det handlar om"lagring". Har man inte tid på sig, så är det väl inte aktuellt med lagring, utan det handlar väl om hur länge man kan spara en flaska och ändå anse att den är kurant när man väl öppnar den. Ett tips till Puttriken är väl då att köpa både stora och små flaskor för att kolla vad han själv tycker. Både vad gäller hans egen smak, och hur de olika storlekarna skiljer sig åt efter ett antal år. Själv har jag provat Masi amarone från 1/1-flaska, som varit runt 20 år, och helt ok enligt min smak.

  • Like 1

Lars Gunnar Samuelsson
Alingsås.

Slainte.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...