Jump to content
whiskyforum
Sign in to follow this  
Qonos

Hur betygsätts whisky?

Recommended Posts

The Maltmanics Way

01 - 09: Barely drinkable gagwater. Serving me this may result in physical violence.

10 - 19: Truly disgusting. Varying degrees of awfulness; highly avoidable.

20 - 29: Only suitable for intoxication purposes.

30 - 39: Definitely not enjoyable; don't pour me another glass, please.

40 - 49: Flawed. I'll drink it, but don't expect me to be happy about it.

51 - 54: All things considered I like it, but just barely.

55 - 59: I'm far from crazy about this, but I could find some redeeming qualities.

60 - 64: Quite drinkable, but I could find nothing in there to get very excited about.

65 - 69: An altogether satisfactory experience, but somehow it doesn't fulfil its potential.

70 - 74: An enjoyable drink, just a tad below average.

75 - 79: A very enjoyable drink; above average but not exciting enough to be reccommendable.

80 - 84: Reccomendable. Very nice indeed, thank you. Pour me another one, please.

85 - 89: Highly reccommendable. Everybody should try this at least once in their life.

90 - 94: Wonderful! These are the sort of top shelf whiskies where price starts to become almost irrelevant.

95 - 100: Exceptional; the stuff of legends; true 'aqua vitae'. Great liquids of the world.

KÄLLA: maltmaniacs.com

 

 

Professionell analytisk provning

00-70: En dålig whisky med tydliga brister i doft och smak.

71-75: En enkel whisky utan koncentration i doft och smak.

76-80: En enkel men välgjord whisky, dock utan djup, koncentration och personlighet.

81-85: En välgjord whisky med personlighet och kvalitet över genomsnittet.

86-90: En utmärkt whisky med stor personlighet och kvalitet.

91-95: En whisky i världsklass.

96-100: En helt enastående whisky.

KÄLLA: whiskycenter.se

 

 

Subjektiv provning, gott eller inte gott

0: Blää... häller ut den i vasken och köper något annat.

1: Blandar en drink på den eller bjuder den på grannen.

2: Vardagswhisky, smuttar på den efter en tuff arbetsdag.

3: Väl värd pengarna, bjuder endast på goda vänner.

4: Mycket väl värd pengarna, bjuder med viss tvekan.

5: Toppwhisky, bjuder bara i yttersta nödfall.

6: Mmmm....... talar inte om för någon att jag har den.

KÄLLA: whiskycenter.se

 

Medverkande: Magnus Rönnerup, Jenz Rönnow

  • Like 2

Magnus Rönnerup, Malmö
www.livingdeadbrewery.se

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skulle också vara trevligt att veta hur man kommer fram till dessa betyg? Exakt varför ger man en whisky tex 91 poäng. Hur går man till väga?


Marcus Hotakainen, Täby

Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna

Ardbeg committee member

Friends of Laphroaig

Min Samling

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 moment som poängsätts.

 

Doft: whiskyns doft med eller utan vatten

 

Smak: hur smakar whiskyn direkt efter att du svalt (eller spottat ut)

 

Eftersmak: hur smakar whiskyn efter några sekunder (kanske ca 5-10 sekunder)

 

Balans/komplexitet: stämmer whiskyn överens med dina förväntningar på t ex lagringsfat och ålder, och har whiskyn en eller flera dofter och smaker dvs komplexitet, whiskyn skall ju inte bara smaka sherry eller rök, en slags sammanfattning av de tre andra momentenSätt 0-25 poäng på varje moment. Medelwhiskyn bör ligga på ca 76 poäng totalt, dvs 19 poäng per moment i snitt.

 

Bedöm whiskyn enligt nedan, vid de fyra momenten:

 

0-5 Dödande

6-10 Oluktbart/Odrickbart

11-15 Otäckt

16-17 Obalans/Mindre bra

18-20 Godkänt (19 är medelpoängen)

21-22 Bra

23-24 Mycket bra

25 Toppen/Kan inte bli bättre

 

Personligen tycker jag det är jättesvårt att betygsätta en whisky med systemet ovan men det är ju en vanesak också. Jag kör med ej drickbart,godkänt,mycket bra,perfekt... haha...


Stefan Johansson är alltid intresserad av Caol Ila samples.

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 moment som poängsätts.

 

Doft: whiskyns doft med eller utan vatten

 

Smak: hur smakar whiskyn direkt efter att du svalt (eller spottat ut)

 

Eftersmak: hur smakar whiskyn efter några sekunder (kanske ca 5-10 sekunder)

 

Balans/komplexitet: stämmer whiskyn överens med dina förväntningar på t ex lagringsfat och ålder, och har whiskyn en eller flera dofter och smaker dvs komplexitet, whiskyn skall ju inte bara smaka sherry eller rök, en slags sammanfattning av de tre andra momentenSätt 0-25 poäng på varje moment. Medelwhiskyn bör ligga på ca 76 poäng totalt, dvs 19 poäng per moment i snitt.

 

Bedöm whiskyn enligt nedan, vid de fyra momenten:

 

0-5 Dödande

6-10 Oluktbart/Odrickbart

11-15 Otäckt

16-17 Obalans/Mindre bra

18-20 Godkänt (19 är medelpoängen)

21-22 Bra

23-24 Mycket bra

25 Toppen/Kan inte bli bättre

 

Personligen tycker jag det är jättesvårt att betygsätta en whisky med systemet ovan men det är ju en vanesak också. Jag kör med ej drickbart,godkänt,mycket bra,perfekt... haha...

Jag tycker mig känna igen väldigt mycket i denna text. Vem har skrivit den tro :whistling:


Benny Ingman, Karlstad
Carlstad Whisky Connoisseurs - CWC

Söker sample av: Brora 1970-1972

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glömde skriva källa! Tar på mig den missen!

Mvh.


Stefan Johansson är alltid intresserad av Caol Ila samples.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skulle också vara trevligt att veta hur man kommer fram till dessa betyg? Exakt varför ger man en whisky tex 91 poäng. Hur går man till väga?

 

Man provar den.


::::::::::::: robert karlsson ::: whisky-monitor.com::: maltmaniacs.org ::: twitter ::: 4000+ buteljeringar provat :::::::::::::

Share this post


Link to post
Share on other sites

såg på whiskyfun,att serge hade lagt ut hur han poängsätter...

 

100: free spot for hope. 95-99: absolutely stunning, a legend. 93-94: absolutely stunning, but there might be even better versions somewhere. 91-92: stunning, complex, balanced, with something extra (the wow factor!) 90: perfect, complex, balanced, but little ‘wow!’ 88-89: almost perfect but maybe not totally complex and/or balanced. 86-87: maybe not totally perfect but very good and a good example of the make/brand. Not the tiniest flaw. Mature. 85: very good and very satisfying, but there are quite a few even better ones around in the same category. Mature. Maybe very minor flaws. 82-84: very good but can be a tad immature or unbalanced. Or a little uninteresting. Or have minor flaws. 80-81: good stuff no doubt, pleasant but maybe forgettable. 78-79: still good, loyal stuff but rather uninteresting. 75-77: drinkable, rather honest but has some moderate flaws. Blandness is a flaw. 70-74: drinkable but bland, simple, uninteresting. Can also have one or two obvious flaws. 60-69: there are quite a few obvious flaws but it’s still kind of drinkable. 50-59: at least one very major flaw (burnt notes, chemicals, stale…) but some other aspects can still be bearable. Sometimes of historical interest ;-). 25-49: obviously very flawed, and the flaws make it hard to swallow. 1-24: one shouldn’t be allowed to sell this. Many flaws, repulsive. 0: free spot for despair.


håkan woxblom orminge,stockholm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Var länge sen jag satte ett betyg på whisky. Försöker bara njuta..


Mattias Oleniusson

 

Cask owner Mackmyra svenk ek/rök

Cask owner Macmyra elegant bourbon

Cask owner Kilchoman

Cask owner Mackmyra x rök

Cask owner Mackmyra Ambasadör

Box rök

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bumpar en gammal tråd, hittar ingen bra placering för frågan. Ska köra en liten mindre provning hemma med ett par polare, är det någon som har ett bra betygsättnings/underlägg/papper(kommer inte riktigt på det rätta ordet, haha) att dela med sig av?


Marcus Millwall

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bumpar en gammal tråd, hittar ingen bra placering för frågan. Ska köra en liten mindre provning hemma med ett par polare, är det någon som har ett bra betygsättnings/underlägg/papper(kommer inte riktigt på det rätta ordet, haha) att dela med sig av?

 

Provningsunderlägg tror jag att man brukar kalla det.


Jenz Rönnow
Grundare av whiskyforum | Medlem i Whisky Society Skåne

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...