Jump to content
whiskyforum
Sign in to follow this  
FarbrorFrey

Fara till Dufftown

Recommended Posts

Vi landar i Edinburgh över påsken nästa år på en veckas resa i det förlovade landet, känns fantastiskt kul att sitta och planera lite vad vi ska ta oss för där borta.

 

En liten fundering som jag inte riktigt hittar något svar på är om det finns turbussar/långfärdsbussar upp till Dufftown eller möjligtvis Elgin från Edinburgh?

 

Alternativet annars som jag förstår det är tåg till Keith eller Elgin och sedan buss och/eller taxi sista biten?

 

Tänkte att med så många kloka människor på plats med mycken erfarenhet vore det tjänstefel att inte fråga om ni har några idéer kring det hela och hur man tar sig dit på bästa sätt?


Hannes Schreuder-Pettersén

Stockholm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tåg till Elgin via Aberdeen eller Inverness, och sedan buss till Elgin.

 

http://www.travelinescotland.com/journeyplanner/enterJourneyPlan.do


Gunnar Nilsson

Delägare Kilchoman Cask 2006/118 mm

"I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy" (variously attributed to W. C. Fields, Tom Waits, and most commonly Dorothy Parker)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänk på att det inte går några bussar på söndagar mellan Elgin och Dufftown. Var tvungen att ta taxi i augusti


Slainte mhath

Lasse Holm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bra att veta, tack Lasse. Känns som planeringen börjar komma ihop nu. Ser ut att bli ca. 9-10 distilleribesök på 6 dagar. Späckat/tight schema är bara förnamnet då ingen resa kommer företas med bil... men vi pustar ut ett par dagar mot slutet och tar bara 1 besök de dagarna. Gäller att samla kraft inför hemresan också. :-)


Hannes Schreuder-Pettersén

Stockholm

Share this post


Link to post
Share on other sites

En trevlig dagstur, som kan vara tuff

Vandra från Dufftown "8" stills till Craigallachie "2" till Aberlour "1" tillbaks till Dufftown totalt 11 stycken men bara 4 som ni kommer in på

Om man blir trött tar man bussen

Vandringen sker till mesta delen på gamla banvallar


Slainte mhath

Lasse Holm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bokslut över resan blev 9 destilleribesök (Auchentoshan, Aberlour, Glenfiddich, Glenfarclas, Glen Moray, Oban, Springbank, Glengyle, Glen Scotia) och 2 besök/provningar hos oberoende buteljerare (G&M samt Cadenhead) under 5 hektiska dagar Långfredag-Onsdag.

 

Helt fantastiskt har det varit, känns lite konstigt att vara tillbaka då det hänt så mycket hela tiden varje dag nu under en knapp vecka att det faktiskt är lite svårt att ta in allt.

 

På Fredag anlände vi till Edinburgh tog buss in till Glasgow och taxi ut till Auchentoshan, gjorde en riktigt mysig tur runt stället och ett utav lagren, där vi fyllde en flaska mha valinch från fat och fixade med lablar och så i provningsrummet sedan, där det också bjöds frikostigt på många olika whiskies!

Taxi tillbaka till Glasgow och sedan buss upp till Inverness (som bröt ihop pga. "förarfel" vid Perth och vi blev stående vid busstationen där i 1h innan de kunde fixa den), väl uppe i Inverness vid ca. 21-tiden tog vi tåg till Elgin och sov på ett B&B nära stationen.

 

Lördag bjöd på provning hos G&M och ett trevligt samtal under lättsamma former, sedan tog vi buss till Dufftown och svängde förbi Whiskyshop:en där och vi gick och kikade på Mortlach sedan incheckning på B&B:t.

 

Söndag, Aberlour & Glenfiddich vilken Aberlour var den klart bästa - blev mäkta besviken på Glenfiddich som inte alls levde upp till förväntningarna (delvis beroende på guiden, men inte enbart). Valde att inte buteljera någon egen flaska här.

 

Måndag, taxi till Glenfarclas på f.m. en riktigt bra och informell tur runt stället, flera provade whiskys senare varav några från sample bottles så delade vi taxi med ett Schweiziskt par in till Aberlour, åt lunch och tog bussen tillbaka till Elgin. Taxi till Glen Moray och en suverän rundtur på ett, för oss, helt okänt destilleri som helt klart gav mersmak, man fick prova runt 3-4 whiskies (inkl. new make) som ingick i turen och valde man till select tasting så fick man sitta ner i destillery shop:en/caféet och prova en 5-6 till, inkl. deras fat de har för egen buteljering där. Blev en flaska från den, samt den 30-åriga som olikt deras andra whiskies är lite lätt rökig. Taxi tillbaka till busstationen och buss till Inverness och middag på "Mustard Seed" (kan rekommenderas, bra mat!).

 

Tisdag morgon buss till Fort William, samma "härliga" chaufför som vi hade på vägen upp från Glasgow-Inverness, vi lämnade busstationen sent och värre blev det... kom fram nästan 30min sent till Fort William och fick springa med väskorna i hand till anslutande buss mot Oban och hann med den med 0 sekunders marginal. Gott så och vi lämnade den chauffören bakom oss för resten av resan (tack gode gud för det!), konstigt besök på Oban där vi inte ens fick ha telefonerna på (?) så inga kort blev det. Man använder enbart refill bourbon fat pga. "föroreningarna" som finns i first fill, hmmm...

Vi körde standardturen som var väldigt tillrättalagd och strukturerad, de hade t.o.m. en plansch vilka smaker man skulle hitta i deras whisky och guiden i det närmaste tvingade fram rätt svar från gruppen vad de hittade i smakväg. Som sagt, lite udda tur - men hade förmodligen varit en annan femma om man kört den utökade turen här.

Själva staden i sig var väldigt fin, skulle gärna vilja återvända hit i andra syften någon gång.

Buss till Invereray på kvällen och vidare till Campbeltown, inchecking på B&B och lite välbehövlig vila på det.

 

Onsdag, lunch på Cadenhead's, warehouse tour (rekommenderas starkt!) och ett par egna buteljerade flaskor, tur runt destillerierna där, inkl. Glen Scotia där det händer mycket just nu. De höll på och gjöt betong på framsidan, samt har gjort i ordning en ordentlig shop som skall bemmannas inom någon/några veckor. Då blir turerna lite mer organiserade också. Pannorna har bytts ut sedan sist och spirit safe:n likaså (har dessutom bytt plats, den gamla återfinns i shop:en), mycket av inventarierna har målats i någon slags enhetlig blå färg, man har iordningställt den ursprungliga byggnaden som användes för golvmältningen till lager, tagit bort de "nyare" mältningsgolven/planen i huvudbyggnaden och öppnat upp till nock där, samt målat allt vitt. Allmänn uppfräschning på utsidan och även ändrat labeldesignen på sina flaskor och gjort ändringar i de olika serierna (hade gått mig förbi). Som sagt, mycket händer där just nu. Kul för Iain och gänget!

 

Torsdag spenderades mest i solen och vi strosade runt i Campbeltown innan avfärd på kvällen mot Glasgow och ansl. mot Edinburgh fpl. Sov natten på hotell vid fpl och sedan hemfärd på Fre morgon.

 

Som sagt fantastiskt kul resa, men nästa gång tror jag vi satsar på att hyra bil istället. Blir lättsammare att ta sig mellan ställena då! :-)

  • Like 7

Hannes Schreuder-Pettersén

Stockholm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...