Jump to content
whiskyforum

Träfat


Recommended Posts

Idag kom mitt 3 liters fat i fransk ek från Thorslunds kagge. Nu ska jag inköpa sherry och hälla på några månader och sen blir det whisky på fatet.

Magnus Fagerström

Helsingborg

http://www.magnuswhisky.com

info(at)magnuswhisky.com

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 184
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Idag kom mitt 3 liters fat i fransk ek från Thorslunds kagge. Nu ska jag inköpa sherry och hälla på några månader och sen blir det whisky på fatet.

 

Vad fick du ge för det fatet?

 

Edit: Hittade priser på deras hemsida!

 

Beskrivning Pris

1 l ekfat, fransk ek Allier, medelrostad, galvade band 1250.-

3 l ekfat, fransk ek, Allier, medelrostad, galvade band 1350.-

5 l ekfat,, fransk ek Allier, medelrostad, galvade band 1500.-

Edited by Mathias Nilsson

Mathias Nilsson, Ystad

 

http://www.themaltwhiskyexplorers.com

 

# Mackmyra Cask Owner - Reserve 2006 - Rök/Ex Bourbon (Bottled 2009 & 2011)

# Kilchoman Cask Owner - 2007 - 1/10 of a First Fill Bourbon

# Lochindaal Cask Owner - 2007 - 1/20 of a Fresh Bourbon Barrel

# Mackmyra Cask Owner - Reserve 2008 - 1/16 of a Extra Rök/Ex Bourbon

Link to comment
Share on other sites

Tycker att de ser märkligt lika ut Mackmyras, är det rentav han som gör faten till Mackmyra?

*edit* Såg att så var fallet själv...

 

En fråga Bunker, vilken whisky skall du stoppa i? Ardbeg TEN från Magnum buteljen?

Jenz Rönnow
Grundare av whiskyforum | Medlem i Whisky Society Skåne

Link to comment
Share on other sites

En fråga Bunker, vilken whisky skall du stoppa i? Ardbeg TEN från Magnum buteljen?

 

Loch Lomond !

Bosse Kilåker, 123/123

Chan eil mi a' cruinneachadh uisque-beatha, tha mi ag òl cur socair

Delägare Kilchoman Cask 2006/45

Link to comment
Share on other sites

En fråga Bunker, vilken whisky skall du stoppa i? Ardbeg TEN från Magnum buteljen?

I och med detta skulle man ju kunna köpa new make på dunk, ta med sig det hem och fylla sitt ett eget fat. Då skulle man kunna ha Warehouse 1 i källaren. :P

Martin Karlsson

Strömstad

Link to comment
Share on other sites

Tycker att de ser märkligt lika ut Mackmyras, är det rentav han som gör faten till Mackmyra?

*edit* Såg att så var fallet själv...

 

En fråga Bunker, vilken whisky skall du stoppa i? Ardbeg TEN från Magnum buteljen?

Det lutar åt att det blir vanlig Ardbeg TEN efter sherryn. Blir en kul extra Ardbeg till mina stora Ardbegprovningar 2008.

Magnus Fagerström

Helsingborg

http://www.magnuswhisky.com

info(at)magnuswhisky.com

Link to comment
Share on other sites

Grymt bra, det får bli ett inköp av fat och ha ett eget litet Warehouse...

Anders Ledhagen

 

I´m on a whiskydiet, i´ve lost three days already....

 

AIK

Friends Of Laphroaig

Fantomenklubben

Ardbeg Committee

Springbank Society

Link to comment
Share on other sites

Det lutar åt att jag också köper en tunna för litet slutlagring av någon ädel dryck.

 

2 fat beställda. Ett 3 liter mellaneuropeisk ek och ett 3 liter fransk ek, med tillhörande mässingskranar.

Nu är det bara att otåligt vänta på leverans.

Edited by Mattias

Mattias Jegréus, Norrtälje

Founding member of Roslagens Whiskysällskap
Friend of Laphroaig

plus några till...

Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset"

Link to comment
Share on other sites

Jag har en kompis som har lagat whisky på eget ekfat med mycket gott resultat. han körde dock inte med sherry först.

Det skall bli spännande och se vad ni får för resultat.

Per Eriksson Borlänge

Webmaster i smad (www.smad.se)

Link to comment
Share on other sites

Har själt tänkt att köpa 10 liters fat och hälla över alla slattar som jag har.

Då skall allt dokumenteras på papper hur mycket av varje sort som finns i fatet.

När tunnan blir full så är det bara låta whiskyn stå och gotta till sig ett tag.

 

Det enda kruxet är ifall det blir bra om man bara fyller fatet lite i taget,

just pga att jag hade tänkt att hälla över slattar... Det tar ju alltid ett tag innan man öppnar en ny flaska som skall drickas

så det blir en slatt kvar. Det kanske är bättre om man köper ett 5 liters fat.

Så detta projekt skulle säkert ta ett till två år innan man fyllt ett fat på 10 liter.

Sen ska ju whiskyn gotta till sig i ca 1 år.

Stefan

Järna

 

Jag älskar whisky

Link to comment
Share on other sites

Tänk på att om resultatet blir under 40% är det inte whisky längre. ;)

Mikael Weisz - Växjö

 

~Bäst att köpa upp pengarna innan de tar slut!

Link to comment
Share on other sites

Jag har en kompis som har lagat whisky på eget ekfat med mycket gott resultat. han körde dock inte med sherry först.

Det skall bli spännande och se vad ni får för resultat.

Tänkte köra ett med Bordeaux vin och ett med sherry. Sedan skall väl litet gyllene elixir hällas i faten för några månaders slutlagring. Vilken whisky som ska slutlagras har inte bestämts ännu.

Mattias Jegréus, Norrtälje

Founding member of Roslagens Whiskysällskap
Friend of Laphroaig

plus några till...

Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset"

Link to comment
Share on other sites

hmmm.. Jag blev sugen på att låna grannens brännare och prova att lagra lite i en sådan.. Undrar hur det hadde blivigt.....

/\/\ats Ringströ/\/\

 

Kilchoman First Fill Bourbon Barrel Owner - 2007/50 - 1/10

 

WSS2 - Lochindaal Cask Owner - 2007 - 1/20 of a Fresh Bourbon Barrel

 

WSS3 - Bladnoch Bourbon Hogshead - 2007- 1/30

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Om det ska gå riktigt till så kanske man ska göra så här....

1. Köpa 50 kg biodynamiskt odlat korn

2. Stöpa det, och sen golvmälta det i garaget.

3. Köpa torv i ordentliga mängder, och röka på tills man fått ned fuktigheten på malten. Hur ordnar man en kölna?

4. Mala den torkda malten

5. Låta suga ut sockret ur mjölet med varmvatten

6. Jasa i nåt lämpligt kärl (undrar hur mycket mäsk man nu har?)

7. Destillera 2 ggr (Här gäller det att klippa head o tail rätt)

8. Lagra på några 5-literstunnor i några månader.

9. Skicka in skatt till skatteverket (äh, skit i det)

10. Dricka...

 

Nån som har lust att förfina processen?

Ingvar Andersson, Lindome

Ordf. i U.B.E.L. Uisge Beatha of Ericsson Lindholmen.

Link to comment
Share on other sites

Om det ska gå riktigt till så kanske man ska göra så här....

1. Köpa 50 kg biodynamiskt odlat korn

2. Stöpa det, och sen golvmälta det i garaget.

3. Köpa torv i ordentliga mängder, och röka på tills man fått ned fuktigheten på malten. Hur ordnar man en kölna?

4. Mala den torkda malten

5. Låta suga ut sockret ur mjölet med varmvatten

6. Jasa i nåt lämpligt kärl (undrar hur mycket mäsk man nu har?)

7. Destillera 2 ggr (Här gäller det att klippa head o tail rätt)

8. Lagra på några 5-literstunnor i några månader.

9. Skicka in skatt till skatteverket (äh, skit i det)

10. Dricka...

 

Nån som har lust att förfina processen?

Fram till steg 6 så är det samma som att brygga öl. Men sedan blir det problem, har inte tillgång till destilleringsapparatur.

Annars hade jag nog provat på att göra egen whisky. :)

Edited by Mattias

Mattias Jegréus, Norrtälje

Founding member of Roslagens Whiskysällskap
Friend of Laphroaig

plus några till...

Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset"

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Två söta små fat levererades idag. Nu får man släpa sig till SB och beställa lite Pedro Ximenez samt något lämpligt Bordeaux vin för att fylla dem med.

Mattias Jegréus, Norrtälje

Founding member of Roslagens Whiskysällskap
Friend of Laphroaig

plus några till...

Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset"

Link to comment
Share on other sites

Två söta små fat levererades idag. Nu får man släpa sig till SB och beställa lite Pedro Ximenez samt något lämpligt Bordeaux vin för att fylla dem med.

 

Får man köpa in sig på en andel? :P;)

Johan Garland

Friends of Laphroaig 310219
Ardbeg Committee

-De gustibus non est disputandum-

Link to comment
Share on other sites

Får man köpa in sig på en andel? :P;)

Visst, om du har tid att vänta ett par månader på resultatet. :lol:

Mattias Jegréus, Norrtälje

Founding member of Roslagens Whiskysällskap
Friend of Laphroaig

plus några till...

Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset"

Link to comment
Share on other sites

Två söta små fat levererades idag. Nu får man släpa sig till SB och beställa lite Pedro Ximenez samt något lämpligt Bordeaux vin för att fylla dem med.

 

Mattias.

Slå inte Sherry i den franska eken! Man måste komma ihåg att det faktiskt är träet isig som är det viktiga och inte vätskan. Det är skillnad på fransk och spansk ek. Kan dock stark rekommendera ett gott franskt rödvin, typ M. Chapoutiers Valreas som är prisvärt och gott att dricka.

Om fatet är relativt torrt så slå i massor av hett vatten till det inte läcker längre. Töm och låt stå tomt i "urrinnings läge" (nej inte urringning!) ett dygn. Sedan kan du häva i vinet. Kommer att bli mycket bra, men det hela kommer att ta tid innan det suger in som det ska. Gäller både vin och whisky. Ställ gärna fatet på ballkongen/ garaget för att få "naturliga" variationer i klimtatet.

 

Men framför allt: Lycka till!

 

Tjenis

---------------------

Thomas Sundblom

Clydesdale AB

 

Don't touch my dram!

Link to comment
Share on other sites

Mattias.

Slå inte Sherry i den franska eken! Man måste komma ihåg att det faktiskt är träet isig som är det viktiga och inte vätskan. Det är skillnad på fransk och spansk ek. Kan dock stark rekommendera ett gott franskt rödvin, typ M. Chapoutiers Valreas som är prisvärt och gott att dricka.

Om fatet är relativt torrt så slå i massor av hett vatten till det inte läcker längre. Töm och låt stå tomt i "urrinnings läge" (nej inte urringning!) ett dygn. Sedan kan du häva i vinet. Kommer att bli mycket bra, men det hela kommer att ta tid innan det suger in som det ska. Gäller både vin och whisky. Ställ gärna fatet på ballkongen/ garaget för att få "naturliga" variationer i klimtatet.

 

Men framför allt: Lycka till!

 

Tjenis

OOOPS.

Jag som redan hällt sherry på mitt franska ekfat. Har legat så i tre veckor nu. Borde jag tappa ur sherryn?

Har fatet i vardagsrummet nu då jag inte ville att det skulle stå i ett skållhett garage under sommaren. HAHAHAHA!

Ska flytta det till garaget då det inte verkar bli någon sommar alls i år.

Magnus Fagerström

Helsingborg

http://www.magnuswhisky.com

info(at)magnuswhisky.com

Link to comment
Share on other sites

Ett mkt intressant projekt detta. Jag tror faktiskt på iden med att ta vanligt hemdestillerat (utspätt till c:a 65%) och lagra på fat i säg 5-6 år. Kanske utblandat med en flaska valfri whisky. Känner en som köpte ett cognacsfat, det hade inte varit något lagrat på det tidigare tror jag. Sen hällde han i en flaska congnac och resten orenat hembränt. Jag tyckte för övrigt att iden var knäpp (då).

Efter ett år var det fullständigt odrickbart, samma sak efter två år.

men efter tre år började det likna någonting. Och nu efter c:a 5 år är det faktiskt ganska gott , jag säger ganska eftersom jag ännu inte tagit svart bälte i congnac. Men en helt klart angenäm dryck.

Så om fem år så lägger jag ut en tråd om hur mitt projekt gick, har ni tid att vänta ?

 

ha det

/Daniel

Link to comment
Share on other sites

Whiskylover fyllde ett litet fat med whisky för några år sedan.

Resultatet blev hiskligt vidrigt.

 

Kanske ska insidan kolas?

 

(Idén med hemkört i tunnan lät faktiskt lite intressant).

Håkan Staaf, Solna
Founding member of Roslagens Whisky Sällskap, and Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts.

Ordförande i Roslagens Whisky Sällskap

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
×
  • Create New...