Bunkermania Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 Idag kom mitt 3 liters fat i fransk ek från Thorslunds kagge. Nu ska jag inköpa sherry och hälla på några månader och sen blir det whisky på fatet. Quote Magnus Fagerström Helsingborg http://www.magnuswhisky.com info(at)magnuswhisky.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathias Nilsson Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 (edited) Idag kom mitt 3 liters fat i fransk ek från Thorslunds kagge. Nu ska jag inköpa sherry och hälla på några månader och sen blir det whisky på fatet. Vad fick du ge för det fatet? Edit: Hittade priser på deras hemsida! Beskrivning Pris 1 l ekfat, fransk ek Allier, medelrostad, galvade band 1250.- 3 l ekfat, fransk ek, Allier, medelrostad, galvade band 1350.- 5 l ekfat,, fransk ek Allier, medelrostad, galvade band 1500.- Edited July 3, 2007 by Mathias Nilsson Quote Mathias Nilsson, Ystad http://www.themaltwhiskyexplorers.com # Mackmyra Cask Owner - Reserve 2006 - Rök/Ex Bourbon (Bottled 2009 & 2011) # Kilchoman Cask Owner - 2007 - 1/10 of a First Fill Bourbon # Lochindaal Cask Owner - 2007 - 1/20 of a Fresh Bourbon Barrel # Mackmyra Cask Owner - Reserve 2008 - 1/16 of a Extra Rök/Ex Bourbon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bunkermania Posted July 3, 2007 Author Report Share Posted July 3, 2007 1500 inkl frakt. Quote Magnus Fagerström Helsingborg http://www.magnuswhisky.com info(at)magnuswhisky.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenz Rönnow Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 Tycker att de ser märkligt lika ut Mackmyras, är det rentav han som gör faten till Mackmyra? *edit* Såg att så var fallet själv... En fråga Bunker, vilken whisky skall du stoppa i? Ardbeg TEN från Magnum buteljen? Quote Jenz RönnowGrundare av whiskyforum | Medlem i Whisky Society Skåne Link to comment Share on other sites More sharing options...
BosseK Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 En fråga Bunker, vilken whisky skall du stoppa i? Ardbeg TEN från Magnum buteljen? Loch Lomond ! Quote Bosse Kilåker, 123/123 Chan eil mi a' cruinneachadh uisque-beatha, tha mi ag òl cur socair Delägare Kilchoman Cask 2006/45 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martin-std Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 En fråga Bunker, vilken whisky skall du stoppa i? Ardbeg TEN från Magnum buteljen? I och med detta skulle man ju kunna köpa new make på dunk, ta med sig det hem och fylla sitt ett eget fat. Då skulle man kunna ha Warehouse 1 i källaren. Quote Martin Karlsson Strömstad Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bunkermania Posted July 3, 2007 Author Report Share Posted July 3, 2007 Tycker att de ser märkligt lika ut Mackmyras, är det rentav han som gör faten till Mackmyra?*edit* Såg att så var fallet själv... En fråga Bunker, vilken whisky skall du stoppa i? Ardbeg TEN från Magnum buteljen? Det lutar åt att det blir vanlig Ardbeg TEN efter sherryn. Blir en kul extra Ardbeg till mina stora Ardbegprovningar 2008. Quote Magnus Fagerström Helsingborg http://www.magnuswhisky.com info(at)magnuswhisky.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edgar Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 Grymt bra, det får bli ett inköp av fat och ha ett eget litet Warehouse... Quote Anders Ledhagen I´m on a whiskydiet, i´ve lost three days already.... AIK Friends Of Laphroaig Fantomenklubben Ardbeg Committee Springbank Society Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Mattias Posted July 3, 2007 Report Share Posted July 3, 2007 (edited) Det lutar åt att jag också köper en tunna för litet slutlagring av någon ädel dryck. 2 fat beställda. Ett 3 liter mellaneuropeisk ek och ett 3 liter fransk ek, med tillhörande mässingskranar. Nu är det bara att otåligt vänta på leverans. Edited July 3, 2007 by Mattias Quote Mattias Jegréus, NorrtäljeFounding member of Roslagens WhiskysällskapFriend of Laphroaigplus några till...Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Eriksson Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Jag har en kompis som har lagat whisky på eget ekfat med mycket gott resultat. han körde dock inte med sherry först. Det skall bli spännande och se vad ni får för resultat. Quote Per Eriksson Borlänge Webmaster i smad (www.smad.se) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Satanized Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Har själt tänkt att köpa 10 liters fat och hälla över alla slattar som jag har. Då skall allt dokumenteras på papper hur mycket av varje sort som finns i fatet. När tunnan blir full så är det bara låta whiskyn stå och gotta till sig ett tag. Det enda kruxet är ifall det blir bra om man bara fyller fatet lite i taget, just pga att jag hade tänkt att hälla över slattar... Det tar ju alltid ett tag innan man öppnar en ny flaska som skall drickas så det blir en slatt kvar. Det kanske är bättre om man köper ett 5 liters fat. Så detta projekt skulle säkert ta ett till två år innan man fyllt ett fat på 10 liter. Sen ska ju whiskyn gotta till sig i ca 1 år. Quote Stefan Järna Jag älskar whisky Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mickeman Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Tänk på att om resultatet blir under 40% är det inte whisky längre. Quote Mikael Weisz - Växjö ~Bäst att köpa upp pengarna innan de tar slut! Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Mattias Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Jag har en kompis som har lagat whisky på eget ekfat med mycket gott resultat. han körde dock inte med sherry först.Det skall bli spännande och se vad ni får för resultat. Tänkte köra ett med Bordeaux vin och ett med sherry. Sedan skall väl litet gyllene elixir hällas i faten för några månaders slutlagring. Vilken whisky som ska slutlagras har inte bestämts ännu. Quote Mattias Jegréus, NorrtäljeFounding member of Roslagens WhiskysällskapFriend of Laphroaigplus några till...Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Satanized Posted July 4, 2007 Report Share Posted July 4, 2007 Tänk på att om resultatet blir under 40% är det inte whisky längre. Haha... Det får väl bli nån CS butelj lite då och då i fatet Quote Stefan Järna Jag älskar whisky Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mats.... Posted July 5, 2007 Report Share Posted July 5, 2007 hmmm.. Jag blev sugen på att låna grannens brännare och prova att lagra lite i en sådan.. Undrar hur det hadde blivigt..... Quote /\/\ats Ringströ/\/\ Kilchoman First Fill Bourbon Barrel Owner - 2007/50 - 1/10 WSS2 - Lochindaal Cask Owner - 2007 - 1/20 of a Fresh Bourbon Barrel WSS3 - Bladnoch Bourbon Hogshead - 2007- 1/30 Link to comment Share on other sites More sharing options...
emwiann Posted July 13, 2007 Report Share Posted July 13, 2007 Om det ska gå riktigt till så kanske man ska göra så här.... 1. Köpa 50 kg biodynamiskt odlat korn 2. Stöpa det, och sen golvmälta det i garaget. 3. Köpa torv i ordentliga mängder, och röka på tills man fått ned fuktigheten på malten. Hur ordnar man en kölna? 4. Mala den torkda malten 5. Låta suga ut sockret ur mjölet med varmvatten 6. Jasa i nåt lämpligt kärl (undrar hur mycket mäsk man nu har?) 7. Destillera 2 ggr (Här gäller det att klippa head o tail rätt) 8. Lagra på några 5-literstunnor i några månader. 9. Skicka in skatt till skatteverket (äh, skit i det) 10. Dricka... Nån som har lust att förfina processen? Quote Ingvar Andersson, Lindome Ordf. i U.B.E.L. Uisge Beatha of Ericsson Lindholmen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Mattias Posted July 14, 2007 Report Share Posted July 14, 2007 (edited) Om det ska gå riktigt till så kanske man ska göra så här....1. Köpa 50 kg biodynamiskt odlat korn 2. Stöpa det, och sen golvmälta det i garaget. 3. Köpa torv i ordentliga mängder, och röka på tills man fått ned fuktigheten på malten. Hur ordnar man en kölna? 4. Mala den torkda malten 5. Låta suga ut sockret ur mjölet med varmvatten 6. Jasa i nåt lämpligt kärl (undrar hur mycket mäsk man nu har?) 7. Destillera 2 ggr (Här gäller det att klippa head o tail rätt) 8. Lagra på några 5-literstunnor i några månader. 9. Skicka in skatt till skatteverket (äh, skit i det) 10. Dricka... Nån som har lust att förfina processen? Fram till steg 6 så är det samma som att brygga öl. Men sedan blir det problem, har inte tillgång till destilleringsapparatur. Annars hade jag nog provat på att göra egen whisky. Edited July 14, 2007 by Mattias Quote Mattias Jegréus, NorrtäljeFounding member of Roslagens WhiskysällskapFriend of Laphroaigplus några till...Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset" Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Mattias Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 Två söta små fat levererades idag. Nu får man släpa sig till SB och beställa lite Pedro Ximenez samt något lämpligt Bordeaux vin för att fylla dem med. Quote Mattias Jegréus, NorrtäljeFounding member of Roslagens WhiskysällskapFriend of Laphroaigplus några till...Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lovikavante Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 Två söta små fat levererades idag. Nu får man släpa sig till SB och beställa lite Pedro Ximenez samt något lämpligt Bordeaux vin för att fylla dem med. Får man köpa in sig på en andel? Quote Johan GarlandFriends of Laphroaig 310219Ardbeg Committee-De gustibus non est disputandum- Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Mattias Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 Får man köpa in sig på en andel? Visst, om du har tid att vänta ett par månader på resultatet. Quote Mattias Jegréus, NorrtäljeFounding member of Roslagens WhiskysällskapFriend of Laphroaigplus några till...Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset" Link to comment Share on other sites More sharing options...
perbl526 Posted August 2, 2007 Report Share Posted August 2, 2007 Intressant! Får man köpa in sig på en andel? Skicka PM eller mail. Quote Per Blomberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 Två söta små fat levererades idag. Nu får man släpa sig till SB och beställa lite Pedro Ximenez samt något lämpligt Bordeaux vin för att fylla dem med. Mattias. Slå inte Sherry i den franska eken! Man måste komma ihåg att det faktiskt är träet isig som är det viktiga och inte vätskan. Det är skillnad på fransk och spansk ek. Kan dock stark rekommendera ett gott franskt rödvin, typ M. Chapoutiers Valreas som är prisvärt och gott att dricka. Om fatet är relativt torrt så slå i massor av hett vatten till det inte läcker längre. Töm och låt stå tomt i "urrinnings läge" (nej inte urringning!) ett dygn. Sedan kan du häva i vinet. Kommer att bli mycket bra, men det hela kommer att ta tid innan det suger in som det ska. Gäller både vin och whisky. Ställ gärna fatet på ballkongen/ garaget för att få "naturliga" variationer i klimtatet. Men framför allt: Lycka till! Tjenis Quote --------------------- Thomas Sundblom Clydesdale AB Don't touch my dram! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bunkermania Posted August 3, 2007 Author Report Share Posted August 3, 2007 Mattias.Slå inte Sherry i den franska eken! Man måste komma ihåg att det faktiskt är träet isig som är det viktiga och inte vätskan. Det är skillnad på fransk och spansk ek. Kan dock stark rekommendera ett gott franskt rödvin, typ M. Chapoutiers Valreas som är prisvärt och gott att dricka. Om fatet är relativt torrt så slå i massor av hett vatten till det inte läcker längre. Töm och låt stå tomt i "urrinnings läge" (nej inte urringning!) ett dygn. Sedan kan du häva i vinet. Kommer att bli mycket bra, men det hela kommer att ta tid innan det suger in som det ska. Gäller både vin och whisky. Ställ gärna fatet på ballkongen/ garaget för att få "naturliga" variationer i klimtatet. Men framför allt: Lycka till! Tjenis OOOPS. Jag som redan hällt sherry på mitt franska ekfat. Har legat så i tre veckor nu. Borde jag tappa ur sherryn? Har fatet i vardagsrummet nu då jag inte ville att det skulle stå i ett skållhett garage under sommaren. HAHAHAHA! Ska flytta det till garaget då det inte verkar bli någon sommar alls i år. Quote Magnus Fagerström Helsingborg http://www.magnuswhisky.com info(at)magnuswhisky.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
kertoblo Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 Ett mkt intressant projekt detta. Jag tror faktiskt på iden med att ta vanligt hemdestillerat (utspätt till c:a 65%) och lagra på fat i säg 5-6 år. Kanske utblandat med en flaska valfri whisky. Känner en som köpte ett cognacsfat, det hade inte varit något lagrat på det tidigare tror jag. Sen hällde han i en flaska congnac och resten orenat hembränt. Jag tyckte för övrigt att iden var knäpp (då). Efter ett år var det fullständigt odrickbart, samma sak efter två år. men efter tre år började det likna någonting. Och nu efter c:a 5 år är det faktiskt ganska gott , jag säger ganska eftersom jag ännu inte tagit svart bälte i congnac. Men en helt klart angenäm dryck. Så om fem år så lägger jag ut en tråd om hur mitt projekt gick, har ni tid att vänta ? ha det /Daniel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hakan G Posted August 3, 2007 Report Share Posted August 3, 2007 Whiskylover fyllde ett litet fat med whisky för några år sedan. Resultatet blev hiskligt vidrigt. Kanske ska insidan kolas? (Idén med hemkört i tunnan lät faktiskt lite intressant). Quote Håkan Staaf, SolnaFounding member of Roslagens Whisky Sällskap, and Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts. Ordförande i Roslagens Whisky Sällskap Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.