Jump to content
whiskyforum

Kemiska analys av doft och smak


Recommended Posts

Är det någon på Forumet som vet hur en kemisk analys av dofter och smak i ex whisky går till? Vart vänder man sig om man vill djupforska lite?

 

Vid ett besök på SWRI så fick jag se lokaliteterna och utrustningen. Bland annat hade man en gaskromatograf som splittade flödet med proven, en del passerade en detektor vars resultat erhölls med ett kromatogram (toppar som indikerar när komponenterna passerar detektorn), den andra delen gick till en utlopp som passade en mänsklig näsa. Man kunde själv stoppa in sin näsa där och lukta på det som kom ut. Enligt James Brosnan (forskningschef på SWRI) så kunde man på den vägen identifiera närmare 100 olika dofter. jag ska leta reda på en bild som visar utrustningen.

 

Så en kontakt med SWRI kan vara en bra start. Företaget hade när jag besökte dem 23 anställda varav 8 var disputerade och 3 doktorander. Så man publiserar sina forskningsresultat och där kan det finnas sådant som du efterfrågar.

 

tommbjor

Tommy Björk

Link to comment
Share on other sites

Vid ett besök på SWRI så fick jag se lokaliteterna och utrustningen. Bland annat hade man en gaskromatograf som splittade flödet med proven, en del passerade en detektor vars resultat erhölls med ett kromatogram (toppar som indikerar när komponenterna passerar detektorn), den andra delen gick till en utlopp som passade en mänsklig näsa. Man kunde själv stoppa in sin näsa där och lukta på det som kom ut. Enligt James Brosnan (forskningschef på SWRI) så kunde man på den vägen identifiera närmare 100 olika dofter. jag ska leta reda på en bild som visar utrustningen.

 

Så en kontakt med SWRI kan vara en bra start. Företaget hade när jag besökte dem 23 anställda varav 8 var disputerade och 3 doktorander. Så man publiserar sina forskningsresultat och där kan det finnas sådant som du efterfrågar.

 

tommbjor

 

Tack för förslaget. SWRI verkar mycket imponerande men vill helst hitta någon som verkar i Sverige. Förslag?

Link to comment
Share on other sites

Då blir mina funderingar betydligt mer begränsade, förslaget är helt enkelt att ta kontakt med Mackmyra som har gjort lite analyser på sin produkt. De kan ha andra kanaler som är mer kopplade till Sverige även om jag tror att de har skickat prover till Skottland.

 

Vad jag känner till har vi ingen forskning i Sverige på detta. Höll på att skicka iväg en kemistudent på examensarbete till just SWRI men killen backade ut i sista stund. Otur......

 

tommbjor

Tommy Björk

Link to comment
Share on other sites

Kanske har du nytta av att läsa kapitel 9 Whisky Analysis i boken Whisky - Technology, Production and Marketing. Men jag vill minnas att Pontus här på forumet menar att det är lite gammaldags teknik som beskrivs... så mitt tips blir att kontakta Pontus. Jag kan ta med boken till forumträffen om du vill.

Ingela Gustafsson

Växjö Maltwhiskysällskap

Link to comment
Share on other sites

Kanske har du nytta av att läsa kapitel 9 Whisky Analysis i boken Whisky - Technology, Production and Marketing. Men jag vill minnas att Pontus här på forumet menar att det är lite gammaldags teknik som beskrivs... så mitt tips blir att kontakta Pontus. Jag kan ta med boken till forumträffen om du vill.

 

 

Håller med, jag vill få min whisky precis likadan på flaska som den var på fat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...