Thomas K Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 Är det någon på Forumet som vet hur en kemisk analys av dofter och smak i ex whisky går till? Vart vänder man sig om man vill djupforska lite? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommbjor Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 Är det någon på Forumet som vet hur en kemisk analys av dofter och smak i ex whisky går till? Vart vänder man sig om man vill djupforska lite? Vid ett besök på SWRI så fick jag se lokaliteterna och utrustningen. Bland annat hade man en gaskromatograf som splittade flödet med proven, en del passerade en detektor vars resultat erhölls med ett kromatogram (toppar som indikerar när komponenterna passerar detektorn), den andra delen gick till en utlopp som passade en mänsklig näsa. Man kunde själv stoppa in sin näsa där och lukta på det som kom ut. Enligt James Brosnan (forskningschef på SWRI) så kunde man på den vägen identifiera närmare 100 olika dofter. jag ska leta reda på en bild som visar utrustningen. Så en kontakt med SWRI kan vara en bra start. Företaget hade när jag besökte dem 23 anställda varav 8 var disputerade och 3 doktorander. Så man publiserar sina forskningsresultat och där kan det finnas sådant som du efterfrågar. tommbjor Quote Tommy Björk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thomas K Posted July 20, 2009 Author Report Share Posted July 20, 2009 Vid ett besök på SWRI så fick jag se lokaliteterna och utrustningen. Bland annat hade man en gaskromatograf som splittade flödet med proven, en del passerade en detektor vars resultat erhölls med ett kromatogram (toppar som indikerar när komponenterna passerar detektorn), den andra delen gick till en utlopp som passade en mänsklig näsa. Man kunde själv stoppa in sin näsa där och lukta på det som kom ut. Enligt James Brosnan (forskningschef på SWRI) så kunde man på den vägen identifiera närmare 100 olika dofter. jag ska leta reda på en bild som visar utrustningen. Så en kontakt med SWRI kan vara en bra start. Företaget hade när jag besökte dem 23 anställda varav 8 var disputerade och 3 doktorander. Så man publiserar sina forskningsresultat och där kan det finnas sådant som du efterfrågar. tommbjor Tack för förslaget. SWRI verkar mycket imponerande men vill helst hitta någon som verkar i Sverige. Förslag? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommbjor Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 Då blir mina funderingar betydligt mer begränsade, förslaget är helt enkelt att ta kontakt med Mackmyra som har gjort lite analyser på sin produkt. De kan ha andra kanaler som är mer kopplade till Sverige även om jag tror att de har skickat prover till Skottland. Vad jag känner till har vi ingen forskning i Sverige på detta. Höll på att skicka iväg en kemistudent på examensarbete till just SWRI men killen backade ut i sista stund. Otur...... tommbjor Quote Tommy Björk Link to comment Share on other sites More sharing options...
ardbank Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 (edited) I min kopierade (!) bok The Science and technologi of Whiskies tas allt detta upp. Jag har försökt läsa men som en lekman så är det knepigt, boken är nog mest till för kemister. Edited July 20, 2009 by ardbank Quote Stefan Lööf Link to comment Share on other sites More sharing options...
ravelli Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 Kanske har du nytta av att läsa kapitel 9 Whisky Analysis i boken Whisky - Technology, Production and Marketing. Men jag vill minnas att Pontus här på forumet menar att det är lite gammaldags teknik som beskrivs... så mitt tips blir att kontakta Pontus. Jag kan ta med boken till forumträffen om du vill. Quote Ingela Gustafsson Växjö Maltwhiskysällskap Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herrober Posted July 21, 2009 Report Share Posted July 21, 2009 Kanske har du nytta av att läsa kapitel 9 Whisky Analysis i boken Whisky - Technology, Production and Marketing. Men jag vill minnas att Pontus här på forumet menar att det är lite gammaldags teknik som beskrivs... så mitt tips blir att kontakta Pontus. Jag kan ta med boken till forumträffen om du vill. Håller med, jag vill få min whisky precis likadan på flaska som den var på fat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.