Jump to content
whiskyforum
Sign in to follow this  
IKB

Avdunstning

Recommended Posts

Om man häller upp en exklusiv dram i ett glas så brukar det tyvärr bli ganska lite i glaset. Hur fort avdunstar alkoholen? Om man inte har lock på glaset så är ju kontaktytan mot luften ganska stor. Blir den förstörd om man vill smutta på den hela kvällen?

 

Sökte på avdunstning men jag hittade inget

Share this post


Link to post
Share on other sites

Min erfarenhet är mycket liten när det gäller att låta whiskyn stanna kvar i glaset.....men jag skulle nog påstå att du har åtminstone ett par tre timmar på dig innan oxidationen blir påtaglig. I sammanhanget kan man också påminna om den gamla nördregeln att whiskyn bör luftas lika många minuter som den är i år.


Hasse Nilsson

Växjö Maltwhiskysällskap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Precis som Hasse säger så börjar avdunstningen och oxidationen att märkas efter ett par timmar, det där med att whiskyn skall vila i glaset ett tag är subjektivt men den slipas av lite grann och personligen så tycker jag att whiskyn vinner på att " sätta sig en stund " det är lite halvsvårt att förklara men prova själv med att låta whiskyn vila och prova drammen ett par gånger under ( låt oss säga en halvtimme ) så får du en egen referens att hålla dig till.


Vänliga Hälsningar

Kjell Öberg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag gillar också whiskyn luftad, den lugnar ner sig lite.

Kanske inte att rekommendera för den som vill ha en "käftsmäll" från islay?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag håller också med om att whiskyn smakar bättre med 15-20 min "vila"

men hur mycket spelar det in att mun, smaklökar och hjärna ställer in sej på

att det kommer mer av samma vara?? smaklökarna har "tagit första smällen"

därför smakar det bättre andra gången efter 15-20 min??


Thomas Karman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prova själv.

Häll upp din whisky och låt den stå 15min.

Efter 15min häller du upp samma whisky igen.

 

Voila.

Sen vet du hur du vill ha det.

(kan skilja lite mellan sorter,dock :g: )

 

//Niklas


Niklas Carlsson.WarbergSingleMaltSällskap.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...