Jump to content
whiskyforum

ruternio

Vanlig medlem
 • Posts

  190
 • Joined

 • Last visited

Contact Methods

 • Website URL
  http://
 • ICQ
  0

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Ort
  Lidingö
 • Intressen
  Bridge, Klassisk musik

ruternio's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

2

Reputation

 1. I Kerstin Ekmans roman: Brottets praktik dricker en av huvudpersonerna Ardbeg. Handlingen utspelar sig då mellan 1915 och 1918. Eftersom whiskyn verkar inhandlas på bolaget undrar jag om den verkligen fanns allmänt tillgänglig som singelmalt då. Någon som vet?
 2. Har nyligen kommit underfund med att skatten på alkoholen i whisky och övrig starksprit är drygt 3 gånger så hög som skatten på alkoholen i starköl och vin. Jag jämför då med 13%-igt vin som beskattas likvärdigt med starköl. Vin beskattas av någon förbryllande anledning inte efter alkoholinnehåll utan lika oavsett mängden alkohol så länge alkoholhalten ligger mellan 8,5% och 15%. Hur kan det förhålla sig på detta sätt? Hela idéen med alkoholskatt är väl att beskatta alkoholen - det är väl den som har eventuella skadeverkningar. Är hela samhället nedlobbat av vinmaffian? Varför pratar politiker och andra hela tiden om alkoholskatten? Som om det fanns någon enhetlig skatt på alkohol, vilket det ju uppenbarligen inte finns. Hur kan hela den svenska whiskyvärlden stillatigande acceptera detta? För mig är allt detta ett stort mysterium.
 3. Någon som fått nr 11. Enligt deras hemsida skulle det komma till prenumeranterna ca 20 juni. Jag har inte fått något ex och kan inte hitta något om någon försening på deras hemsida.
 4. Håller helt med Pepe. Några ytterligare frågor: Varför ska man stå 40 minuter i kö i avgaserna och i cykelbanan på Lidingövägen? Varför skriver man i inbjudan att programmet börjar 16.00 och håller på till 20.00 när det börjar 17.50 och håller på till 18.45? 160:- per liter för ölen är mer än vad Stockholms guldkrogar tar - är det nödvändigt? Varför får vissa betala 420:- och andra 324:- i inträde? Hur kan man ta hit två erkända whiskyauktoriteter so Dr. Bill och Mr Heads utan att låta dom dela med sig av sitt whiskykunnande? Hur kan man ta hit 9 säckblåsare och 4 slagverkare och låta dem spela i totalt 4 minuter? Hur nära världsrekordet var vi? Har vi inte rätt att få veta det? Slutresultatet blev alla fall att det starka varumärket Ardbeg fick sig en rejäl smäll. Jag och mina 3 kamrater passar vad gäller Ardbeg ett tag framåt.
 5. Nordic packs flaskor verkar bra. Vilken kapsyl ska man välja? Vad kostar de på ett ungefär? Kan privatpersoner beställa? Tacksam för svar.
 6. Hittar inga samples om jag går in via deras hemsida. Det finns en rubrik som heter samples, men klickar man där så får man svaret att det inte finns några objekt där. Hur gör man? Måste man logga in sig först?
 7. Instämmer till fullo. Dessutom borde man skriva mer om vad som händer nu i whiskyvärlden och inte upprepa till leda det som hände på 1800-talet. En tidning som hade till uppgift att skriva om engelsk fotboll och som huvudsakligen dillade om vem som ägde klubben 1863-1868 och om branden i klubbhuset 1882 skulle inte få många läsare. Ta lärdom av artiklarna i Maltwhisky Yearbook.
 8. Ett tips kan vara att gå in på whiskyfinder.eu och titta. De har ett antal återförsäljare av denna whisky.
 9. Aha...thanks. Har undrat länge över detta.
 10. För att få kallas whisky måste drycken hålla minst 40% abv inom EU. Vet någon om det även gäller drycker som tillverkats i en del av världen som tillåter lägre alkoholhalt. Dvs kan man sälja en dryck som whisky i Sverige som innehåller t.ex. 38% abv och som är tillverkad någonstans i världen där det är tillåtet att kalla denna dryck för whisky?
 11. Tyckte Urberg var sådär: högst 80 poäng. Förvånande var priset: 80 kr per cl, vilket ger 5.600 för en flaska som ska kosta ca 1.300 enligt ovan, drygt 1.000 enligt mannen i montern. 400 - 500% påslag drygt, vilket är mer än dubbelt så mycket som de flesta andra. Man ser tydligen mässan som en inkomstkälla, inte som ett sätt att göra PR för sig själva.
 12. Jag har till min förfäran upptäckt att whiskynivån i de småflaskor - där jag själv sparat whisky för senare konsumtion - i vissa fall har sjunkit betänkligt. Borde jag ha tejpat till flaskorna eller förslutit på annat sätt? Har som det är bara skruvat på kapsylen. Misstänker att det är mer alkohol än vatten som försvunnit. Det är kanske därför änglarna i det skåpet ser så förnöjda ut.
 13. Tack för ett upplysande inlägg av Håkan. Äntligen får man lite koll på hur det ligger till med den svenska whiskytillverkningen. Konstigt att inte de svenska whiskytidningarna AOW eller WOB tycker det är värt att upplysa läsekretsen om detta. Men de är ju fullt upptagna av att berätta om vem som ägde det och det destilleriet på 1800-talet. Eller något annat ur whiskyhistorien som står i alla whiskyböcker och finns på alla hemsidor om whisky. AOW går numera så långt så det skriver inte ens om texten utan hämtar den ograverad från tidigare nummer. Att de inte fattar att det är det som händer nu i whiskyvärlden man vill läsa om.
 14. Som sagt, låter smarrigt och dyrt. Är det någon som vet hur dyrt?
×
×
 • Create New...