Jump to content
whiskyforum

whiskey1212

Vanlig medlem
 • Posts

  7
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by whiskey1212

 1. Låter som ett troligt resonemang. Det är ju det att Laphroaigh rör sig i high-end sortimentet med tillhörande pris, och därmed så känns det mer illa i magen. Att ett billigt lådvin fått hjälp på traven är ju inget jag skulle ha en åsikt om. Hela debaclet berodde nog på att jag inte trodde Laphroaigh = Pågens, och min världsbild därmed fått sig en törn. Lagavulin då? Kan jag känna mig säker att det är 100% naturpodukt?
 2. På ngt vis känns det väldigt hederligt med en business som har 16 års produktionsplanering. Jämfört med all stress som är idag.
 3. Förstår inte riktigt. Ingen kan väl tycka att 20% smakskillnad inte har betydelse. Men hur rimmar ditt påstående med ovanstående att vattnet inte är avgörande för tillverkningen!? Eller missuppfattar jag? (och vad var egentligen anledningen till att lagavulin var svår att få tag på?)
 4. Nu pratar jag om två olika saker i samma tråd. Sorry för det. Men jag fick för mig att anledningen till att Lagavulin var svår att få tag på under period berodde på att källvattnet tagit slut. Kunde de mao tagit vilket vatten som helst och fått fram samma produkt (med risken att kunderna tyckte att det kändes fel och inte ville betala så mkt)? Eller var det kanske ngn annan anledning till att Lagavulin var svår att få tag på under period (kanske fortfarande?).
 5. Självklart tänker jag fortfarande dricka min Laphroaig eftersom jag verkligen gillar smaken. Men det kommer inte kännas riktigt lika mysigt i magen när jag lyfter glaset och låter brasan spegla sig genom glaset Men men. Visst är det Big Business såklart, men varför är det inte samma med champagne, calva, vin mm. De vill ju också sälja mycket och måste ha en "jämn" produkt som kunder känner igen. För inte finns det väl färgämnen där också? Att jämföra Laphroiag med Pågens kanelsnäckor är kanske rätt, men det känns lite surt. Jag hade liksom "accepterat" det mer om det var en halvbillig blended. Jag trodde snarare att det skulle vara en lokal bagare (därav priset).
 6. Tackar för svaren. Jag måste säga att jag blir lite besviken på infon. Jag har liksom verkligen trott att jag drack 100% naturprodukt. Fast jag måste säga att det känns märkligt att det verkligen behövs och att processen är så pass "svajig" att färgen inte kan kontrolleras. Där känns ju en champagne mer ärlig med sin färg. Där sitter ju korken på från start. Nåväl bara att bita ihop. Det smakar ju finfint. En helt annan fråga som jag funderat på. Är det inte märkligt att ursprungsvattnet sägs vara helt avgörande för whiskeyn, men sen rekommenderas att blanda i lite sunkigt kranvattnet för att få bättre smak när man väl dricker. Kan verkligen ursprungsvattnet då vara så avgörande?
 7. Hej, ny här. Sökte men hittade inte, därför denna fråga: Häromkvällen tog jag en skvätt av min favorit Laphroaig. Sådär klassiskt rökig och med riktigt "genuin" hederlig känsla. Liksom urmodern för whiskey. Och jag har föreställt mig, någon liten Loch uppe på ngn otillgänglig plats där vattnet försiktigt tas om hand i speciella trätankar. Och sen hederliga spån som någon yxat fram för att få den rätta rökigheten. Och sen fått stå i trätunnor i årtioende för att få rätt smak och färg. Där flaskan sen sköljs och en gammal gubbe sätter klister på varje etikett (som är gjord på ett lokalt tryckeri och på ett speciellt gammalt papper). Dagen efter skall jag sätta tillbaka flaskan och mina ögon faller på texten på etiketten "farven justeret med karamell". Jag sätter morgonkaffet i halsen, då jag tolkar texten som "färgen har justerats med färgämne". Flaskan är inköpt på taxfree på Kastrup, och jag tolkar det hela som att i Danmark så måste sådana varningstexter finnas på produkter. Min fråga är därmed - "är jag helt förd bakom ljuset eller visste alla att färgen inte alls har med ålder att göra utan det är färgämne som styr"? Eller feltolkar jag texten helt? Se denna länk för en bild av flaskan, texten och etiketten: http://img12.yfrog.com/img12/2512/lapg.jpg
×
×
 • Create New...