Jump to content
whiskyforum

aftonande

Vanlig medlem
 • Posts

  14
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by aftonande

 1. börjar snart säljas till aktie- och fatägare. 900 kr för en halvliter 57 % treårig sprit är ju ganska dyrt. Den lär ju inte kvalitetsmässigt leva upp till det priset. Men tror ni man kan köpa en flaska som en investering eller kommer den att säljas billigare på auktion framdeles?
 2. Är alla fortfarande nöjda med vacuumpumpen? Kronstam är kritisk i DN: "Hur viktigt är det att suga ut luften när man sparar ett vin i kylen några dagar? - Det är helt onödigt att suga ut luften. Det fungerar inte eftersom man inte får det tillräckligt tätt med en vanlig vacuumpump som man har hemma. Det blir inte ett tillräckligt tryck i flaskan för att få bort syret. Men det är inga problem att spara vinet i kylskåpet i upp till en veckan. Även rött går att spara. Jag brukar sätta tillbaka korken, en specialkork som jag har. Och ju mindre luft desto bättre. Man kan ju till exempel hälla över vinet i en mindre flaska."
 3. Metallica "tolkade" väl inte direkt folkvisan, utan gjorde en cover på Thin Lizzys version. Thin Lizzy rockade upp den och skrev till gitarrslingan i början. Några låtar med whisky i texten: "Wine is fine but whiskey's quicker/suicide is slow with liquer" (Suicide Solution, Ozzy) "Whiskey, gin and brandy/with a glass I'm pretty handy/Try and walk a straight line/on sour mash and cheap wine" (Have a drink on me, AC/DC) "The dance band's playing the same old slime/I'm sinkin' whisky and you are sippin' cheap wine" (Carry me home, AC/DC)
 4. Har någon beställt från http://www.whiskycorner.be/? Jag har mailat en beställning till dem för ett tag sedan men inte fått något svar.
 5. Jag är lite intresserad av att veta varför flera av forummedlemmarna har investerat i fat hos destillatörerna. Någon hävdade här i forumet att det bara är ungefär ett fat av fem som håller tillräckligt hög klass för att buteljeras som "single cask". Brukar man få prova flera fat så att man själv kan välja ett som håller hög klass? Och är det inte i sådant fall ganska svårt att avgöra det när spriten ännu är olagrad? Hur är det med den ekonomiska biten? När man har lagrat sitt fat i ett visst antal år och tappar det på butelj, har man då ett antal flaskor med ett styckpris som är lägre än det hade varit om man hade köpt visky med motsvarande kvalitet direkt? Och hur ser den ekonomiska utvecklingen ut; finns det de som köper fat för att tappa och sälja på flaska till betydligt högre priser än de själva har lagt ner? Finns det något samlarintresse för folks egna buteljeringar? Eller har man sitt fat helt enkelt för att det är roligt och att man får sin "egen" visky som man kan bjuda på?
 6. Det var som tusan en svensk whisky som jag inte hört talas om?! Men märkligt o-informativ hemsida. Görs den i Sverige egentligen eller är det bara att den buteljeras här eller något??
 7. Varför i hela friden skall man uttala "Highland" på skotska för? En stockholmare uttalar väl inte t.ex. skånska ortsnamn på skånska, eller gotländska namn på gotländska (förutom gotlandsdricku då förstås, som ju har en fonetisk stavning). Det naturliga är väl att man uttalar namn på den dialekt man annars talar på, d.v.s. när det gäller whisky, på engelsk eller amerikansk standardengelska för de flesta av oss. Sen är det en annan sak att det allmännt är lite småtöntigt att som många whiskydrickare hålla på svänga sig med engelska begrepp och namn hela tiden, som "Highlands" och "Lowlands" och "potstills" och allt vad det är när det heter Högländerna, Lågländerna, enkelpanna o.s.v.
 8. Uppenbarligen ljuger alltså spritovin.eu när de påstår att om man ordnar transporten själv betalar man bara den tyska skatten. Nu är det bara att hålla tummarna för att inte min kartong fastnar i tullen....
 9. Nu planeras det ju att starta whiskytillverkning både här och där i vårt land, och de flesta söker dessutom få in pengar genom att sälja aktier i sina bolag. Mackmyra var ju först ut och de finansierade ju sin verksamhet med att sälja aktier. Det ju undrar är om de som köpte aktier där i början har haft någon glädje av det. Har aktierna stigit i värde, får aktieägarna någon utdelning eller några andra favörer? Vad är den allmänna åsikten bör man investera i något av de nya whiskydestillerierna?
 10. Jag köpte en gång i en vinbutik någon sorts gas som när man sprutade ner den i en flaska skulle tränga bort syret och därmed stoppa åldrandet. Jag använde den tills den tog slut, inte vet jag om den halp eller ej. Vet någon vad det var för gas och om det faktiskt funkar?
 11. Nej, det är inte trästavar, det är någon sorts vätska gjord bl.a. på trä tror jag. Jag läste om det i en svensk bok om konjak, men jag minns inte detaljerna om vad det var. Givetvis finns det hantverksmässigt framställda konjak som varken innehåller boisé eller socker, men de stora fabrikanternas produkter innehåller nog ofta båda.
 12. Jag läste i detta forum om det åländska äppelbrännvinet Ålvados och vart nyfiken. Jag hittar dock inget sätt att beställa det via nätet. Vet någon hur man gör om man vill köpa en flaska? Måste ma nåka till Åland?
 13. Det är väl bara gamla gubbar som dricker blended idag? Det torde vara svårt att hitta en folkligare och populärare spritdryck bland män under fyrtio än maltwhisky. Ang. tillsatser så vet jag inte hur det är med calvados, men det skulle inte förvåna mig om man tillsatte lite socker ibland. Det gör man i alla fall i de större cognacssorterna, och dessutom tillsätter man där något som heter boisé för att cocnacen skall smaka äldre. Även i champagne tillsätter man väl socker?
×
×
 • Create New...