Jump to content
whiskyforum

Oggela

Vanlig medlem
 • Content Count

  656
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  15

Everything posted by Oggela

 1. Ingen fara Mats, det är en fantastisk whisky minst sagt!
 2. Den stora skillnaden är att D.E är slutlagrad på Amoroso Sherryfat. Med risk för att låta som en reklampelare så skulle jag väl säga det ger en lite lugnare och sötare framtoning fast ändå med Taliskers berömda pepprighet och torv. De brukar hålla en bra kvalité men sen är det inte alla som gillar pepprig whisky.
 3. Dryckesglas.se har funkat väldigt bra för mig. Skickar samma dag om man beställer innan kl.15.
 4. Tycker det låter som om du har en bra plan, helt rätt att avsluta med de rökiga varianterna. En idé är att gruppera beroende på fatlagring, att du köra sherrylagringar, bourbonlagringar, vinlagringar för sig etc. Sen kan alkoholhalten spela roll om du tar en riktigt stark whisky före en svagare.
 5. Det dök upp en flaska idag som jag hoppas kommer leverera: Ledaig 32 yo, 1973-2005, Chieftains Choice, cask 2628, 45,9%
 6. Tänker fortsätta min bojkott av NAS-whisky, så länge Ardbeg prissätter alla NAS högre än deras 10-åring så är det inte intressant. Förstår inte denna hype...
 7. Håller med Mats om denna. Bra pris för åldern och den är rökig så pass.
 8. Rev också folien av en trevlig TWA-flaska nyligen. Macduff 38 yo, 1973-2011, TWA Bugs, Bourbon Hogshead, 47,0%
 9. Jag har faktiskt inte satt slutgiltigt än men vid första provningen så blev det 88p. Blir att testa snart igen, tyckte den var väldigt känslig mot vatten samt att eftersmaken inte var helt balanserad.
 10. Hoppsan, det var en fin poängsättning där! Kul att du tyckte om den
 11. Det senaste som kommit in är: Banff 32yo, 1975-2008, Douglas Laing DL3971, 48,7% Brora 30yo, OB, 2007-release Caol Ila 30yo, 1982-2013, Coopers Choice for Whiskyfair 2013, cask 4721, 52,0%
 12. Provar lite samples: Clynelish 21yo, 1965-1986, Duthies for Corti Brothers, 86 proof - Väldigt trevlig näsa, hade nog blivit högre poäng med några mer % i styrka. Mjo, en 93p i alla fall. Stort tack till Sam som släppte en skvätt till mig (och Gunnar för samplingen). Brora 31yo, 1972-2003, DLPS, 221 bottles, 49,3% - Blir bara gråtfärdig när jag testar sådana här whiskys, nu är jag partisk till Brora men jisses vilka dofter och smaker. Grym komplexitet. Stort tack till Jörgen för möjligheten att prova denna. Är inte färdig än på långa vägar men här har jag inga problem att sätta 95-96p.
 13. Kul att du hittade en flaska! Ganska speciell i smaken men jag gillade den
 14. Haha, precis! Kan säga att den är annorlunda men inget spår av svavel i alla fall. Kul att du köpte den, skulle vara intresserad av ett sample om möjlighet finns.
 15. Den flaskan jag tipsade om från Kintra finns nu på Whiskybase Marketplace för €65
 16. Inget att oroa sig för med grumligheten, helt korrekt det du skriver. Angående samplingen så brukar de flesta köra med gröna vadderade påsar som finns att köpa på Posten, de kostar 30 kr/styck för Small-varianten. Sen behöver du glasflaskor eller plastflaskor (2-3 cl) för sampling, det går att hitta för ca: 5 kr/st. på internet. Kör du med glasalternativet rekommenderar jag att slå in flaskan med bubbelplast för extra säkerhet. Dessa kostnader lägger du självklart till på priset. Vanligtvis så vet man ganska väl vad en flaska är värd men i ditt fall så vet jag för lite om denna Springbank för att kunna ge ett bra råd. Du får försöka komma till en insikt vad som känns bra för dig att få tillbaka av flaskan. Går man på senaste Whiskyacution så verkar värdet vara någonstans runt 4000-5000 kr, detta ger ett cl-pris runt 60-70 kr. Då har jag inte tagit hänsyn till att du får betala ca: 20% i avgift på slutbudet om du skulle välja auktionsalternativet.
 17. Hej! Kollade historiken på Whiskyauction.com och som jag kunde se så är det fyra flaskor sålda under 2014. Summorna de gått för är €438, €616, €505 och €460 varav den sistnämnda är den enda flaskan där det står i beskrivningen att den är buteljerad 1993. Sen får du räkna av ca: 20% i avgift om du säljer den där. Sen har du alltid annonsavdelningen på det här forumet tillgängligt om du vill sälja flaskan. Även Facebook har en köp/sälj-grupp men den vet jag inget om då jag inte har Facebook. Personligen hade jag gjort en intressekoll för sampling precis som Mats och Kimball skriver här ovan. Då får du både smaka och pengar till andra inköp. Jag skulle teckna upp mig i alla fall.
 18. 11. Har dock funderat på att gå med endast för köp/sälj-funktionen.
 19. Ett nedlagt destilleri bör har större chans att skapa värde om det nu är det man är ute efter. Jag personligen drar mer åt bourbonlagrat än sherry men kanske Glendronach vore något att kika på? De har ganska många Single Casks släppta och håller du dig på sent 80-tal och uppåt så bör priserna vara rimliga.
 20. Nu vet jag inte riktigt vilken nivå du vill lägga dig på men ett nedlagt destilleri som inte sprungit iväg än är Littlemill. Lowlandwhisky med en fruktig profil, allt är såklart inte bra så läs på! Nysläppen ligger runt €130-140.
 21. Du har stigit in i whiskyvärlden när det globala intresset för whisky är skyhögt och priserna likaså. Detta gäller speciellt på limiterade utgåvor från nedstängda destillerier såsom Port Ellen, Brora, Karuizawa m.fl. Priserna dessa flaskor betingar på auktioner idag är obskyra, i de flesta fallen utom räckhåll för oss som köper whisky för att njuta och dricka. Tror inte många av oss här inne korkar upp en flaska som idag kan säljas för 10000-20000 kr på auktion. Tyvärr är den marknaden vigd åt spekulanter, investerare och samlare med god ekonomi. När det gäller Ardbeg är det precis som Jenz säger, allt de släpper i limiterade utgåvor idag säljs slut på sekunder. En helt otrolig hype har skapats på deras produkter. Som nu med den nya Supernovan som släpptes i torsdags, över 1200 flaskor såldes slut på några sekunder. Inte illa för en icke åldersangiven whisky som kostar 1500 kr. De förra utgåvorna såldes för 800 kr, vad är den stora skillnaden med denna utgåva? Det tråkiga är att vi som kunder nu återigen bevisat för ägarna LVMH att priset var satt för lågt, snart finner vi flaskor på auktionssidor som förmodligen tingar priser väl över detta. Det ska väl sägas att whiskyn i deras olika släpp oftast håller en hög kvalité så det är väl inget dåligt inköp på den fronten, jag har dock valt att bojkotta dessa släp och jag vet några till som har börjat göra detsamma. Glöm inte att det är vi kunder som sitter med makten! Hur du ska hitta just din flaska är den roliga resan med just whisky, det ska väl mycket till för att träffa rätt med en gång. Jag tycker inte du ska köpa en flaska bara för att det är en limiterad utgåva, målet är väl ändå att den ska öppnas för att avnjutas? Då är det väl en stor bonus att den då smakar någorlunda bra! Av de destillerier du provat idag, finns det en favorit bland dessa? Då kanske du skulle börja med att kolla just efter Single Casks från dem. Sen är det research som gäller, läs whiskybloggar och kika i databasen på Whiskybase vad folk gett för omdömen. Lycka till! Ber om ursäkt för mycket text!
 22. Minns jag inte helt fel så läste jag 4:e december någonstans
 23. För 12k? Kan du skicka mig en av dina glödlampor Lasse? Det är väldigt mörkt här...
 24. En annan försöker motstå frestelsen att inte köpa flaskor som man inte har provat, "tyvärr" faller man dit då och då!
×
×
 • Create New...