Jump to content
whiskyforum

MacLeod

VIP Medlem
 • Posts

  176
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  7

Posts posted by MacLeod

 1. Åter igen, det är ett otroligt jobb du har gjort Håkan, något som, så småningom, bör hamna i den svenska whiskyhistoriens museum. Frågan är, vad har hänt under de 16 månader sedan du uppdaterade senast? Det är lätt att fråga, det är ju du som gör allt jobb😃, men det är riktigt intressant, i synnerhet som jag i stort sett alltid får frågor om de svenska destillerierna på mina whiskyprovningar.

  Så om du känner och har tid, så tror jag vi är många som läser med stort intresse.

  Önskar en trevlig helg till alla forumiter!

 2. Internationella whiskydagen heter på engelska World Whisky Day och infaller den tredje lördagen i maj. Dagen uppmärksammar hantverket bakom whisky över hela världen. Idag är det den tredje lördagen i maj, vilket innebär att vi får fira med en extra god dram. Själv kommer jag att avnjuta en Nikka Taketsuru 21 samt följa upp med ett par Nikka Miyagikyo, löjligt dyra, men löjligt goda.

  Så... önskar alla whiskyälskare här på forumet en riktigt god dag!

  • Like 1
 3. Jag har fortsatt att köpa på auktioner i England/Skottland även efter Brexit. Har för tillfället samlat ihop några flaskor och skulle få dem hemskickade, men för att "spara" lite pengar tänkte jag skicka flaskorna till en whiskykompis i Köpenhamn. Det var 6 flaskor som kom till Köpenhamn och kompisen fick lösa ut dem till den facila kostnaden av 1 242 DKR, alltså knappt 1 700 kr (283 kr/flaska).

  Det känns lite surt, som räven sa om rönnbären. Är det någon här som har någon idé hur man kan slippa dessa kostnader (om man inte känner för att hämta dem själv varje gång). Tror mig inte vara ensam om detta problem, dessutom tror jag att det hade blivit ännu dyrare om jag skulle fått dem hem till Sverige.

 4. Jag, som så många andra här på forumet, har budat hem whisky från olika auktionssiter. Har bland annat köpt flaskor från scotchwhiskyauctions.com. Har dock haft problem med dem. Vid senaste leveransen skulle jag få 14 flaskor, men det fanns bara 13 i kartongerna. Eftersom det inte fanns någon följesedel med, tog det ett par dagar innan jag märkte att det fattades en. 
  När jag mailade till Scotch whisky auctions, konstaterade de bara att där fanns det inte någon flaska och eftersom jag öppnat kartongerna (och även slängt dem) kunde de inte se om någon "brutit sig in" i dem, därmed var ärendet utagerat från deras sida. Tur i oturen så var det inte någon riktigt dyr flaska "bara" ca 1 000 kr + frakt, men det känns surt att betala för något man inte får, dessutom var det en julklapp till en av sönerna.
  Så jag vill bara uppmärksamma hur Scotch whisky auctions hanterar uppkomna problem och med det även sina kunder. Jag bad dem ta bort mig som kund och kommer inte handla mer där.
  Hur är det, är ni fler som råkat ut för liknande? Själv har jag nog fått hem ett par tre hundra flaskor från olika auktionssiter och detta är första och enda gången detta hänt.

  Önskar alla ett riktigt Gott Nytt coronafritt År!

   

 5. Som jag skrivit tidigare på detta forum, så har det tyvärr blivit väldigt dött de senaste åren, tråkigt, mycket tråkigt. Jag ska inte ta upp det ämnet nu utan har en fråga; Var köper man lämpligast whiskykalender nu för tiden, om man inte vill köpa den i de skotska butikerna? Förr i tiden fanns det fler att välja på, men hittar inte någon nu. Jag vet att Magnus F. har gjort tidigare, men tror inte han gör det nu.

  Än så länge är jag rabiat motståndare till det asociala mediet ansiktsboken, har inget konto där och vill inte skaffa det heller. Så frågan återstår, var hittar en whiskykalender.

 6. Jag gör som så många andra, köper på olika auktioner utomlands. När flaskorna kommer hem från Tyskland eller annat land inom EU, så har jag aldrig haft några problem med tullavgifter eller liknande. 

  Nu har ju Storbritannien lämnat EU, men fortfarande finns ju ett antal auktionsföretag som säljer whisky där. Några av dem erbjuder ju även "Free storage" upp till ett år och nu i mitten på året hade jag tänkt få hem ett antal flaskor från en auktionfirma. Frågan är då, är det fortfarande slumpen om man blir kollad av tullen, eller fungerar det som tidigare? Har haft ett 50-tal leveranser före utträdet och har aldrig haft problem utan kartongerna har kommit fram utan problem.

  Är det någon som har erfarenhet? 

 7. Vi var där för tre, fyra år sedan, kommer inte ihåg exakt när (har varit på 80+ destillerier), men eftersom vi sett en mängd destillerier på turer, så gick vi aldrig turen utan stannade i besökscentret. Var endast inne och fotade pannorna, tog fem minuter. I butiken/besökscentret fanns det ett stort antal whiskies att prova och ett stort antal att köpa. Kvinnan, som var i 30-35-årsåldern var både påläst, duktig och mycket trevlig. Vi kom nog dit bakvägen, för vi körde en lång slingrig väg, men jag tror att det finns en mer "officiell" väg dit.

  Balblair fanns tidigare, genom Berntson Brands på systembolaget, men de håller på att leta efter ny distributör, så passa på när du ändå är där.

  Jag vet inte om detta är till någon hjälp? Men hoppas du tycker det är värt "besväret" att åka dit.

 8. Er det greit å ta med seg 20+ flasker over landegrensene?

  Er det noen maxbegrensning i EU?

  Till Sverige får man i princip ta med hur mycket som helst från ett annat EU-land, tror det är max 10 liter starksprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl, men om man ska ha en stor fest är det inte några problem med större kvantiteter. Tullen tar dig inte för hur mycket du har med dig, utan för eventuell överlast.

  Tror det är samma inom hela EU, men det ska nog mycket till för att tyska tullen ska gå igenom din bil :g:

 9. Jag har själv inte varit där, men jag vet att det är flera från forumet som varit därnere.

  Jag tycker du ska försöka få tag på Magnus Fagerström (han bor utanför Helsingborg) och fråga honom, han har varit där vid flera tillfällen och har även anordnat resor dit.

 10. Bache Gabrielsen Fine Champagne XO cognac, en liter innkjøpt på salg på taxfree...

  Måste erkänna att jag aldrig hört talas om Bache Gabrielsen cognac, men ser att vårt kära systembolag har ett antal olika. Njuter själv ibland en god cognac, så min fråga till dig är; Hur är den som du köpte, har du några smaknoter?

×
×
 • Create New...