Jump to content
whiskyforum

DavidTjeder

Vanlig medlem
 • Posts

  59
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

DavidTjeder last won the day on December 7 2016

DavidTjeder had the most liked content!

About DavidTjeder

 • Birthday 07/30/1972

Profile Information

 • Kön
  Man
 • Ort
  Farsta
 • Intressen
  Glenfarsta malt whisky aficionados
  Blindskottsklubben
  Stockholm whisky enthusiasts
  Friends of Laphroaig
  Ardbeg Committee
  Kilchoman club
  Stockholm Malt & metal society

DavidTjeder's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

11

Reputation

 1. Hej, jag vet andra som har använt sig av auktionshus när de sålt av saker, men då har det handlat om mer "speciella" saker, som det inte finns mycket av i listan. Just standardbuteljeringar stiger inte i värde om det inte handlar om saker du har köpt för ordentligt länge sedan (säg 1980-talet och bakåt). En del saker har stigit i värde (Yamazaki 12 YO till exempel, Lagavulin 1989 antar jag är en Distillers edition och den har stigit en skvätt), men annars tror jag inte du får ut jättemycket för dina flaskor: folk kommer liksom inte riktigt buda på en Talisker 10, misstänker jag starkt. En fråga i sammanhanget är att du skriver att flaskorna "har således blivit liggandes i källaren". Om du förvarat dem liggande och inte stående är risken *mycket* stor att whiskyn är sabbad, är jag rädd: whisky måste förvaras stående, annars blir den förstörd. Jag är inne här på whiskyforum rätt sällan tyvärr, men du kan prova att PMa mig på Facebook (David Tjeder) om du har mer frågor.
 2. Spara, som i "den här kommer bli värdefull med tiden för det är en single cask"? I så fall tror jag inte man ska lägga sina pengar på det brutalt underhypade destilleriet Old Pulteney, faktiskt. Men jag borde nog inte yttra mig om just denna whisky, jag är bara liiiiiiiiiiiite partisk vad gäller den.
 3. Jag har provat den, och var mycket positivt överraskad: http://tjederswhisky.se/bunnahabhain-moine/
 4. På Facebook finns ett gäng sidor för sådant, jag talar i egen sak om jag särskilt rekommenderar gruppen Maltskyltfönstret eftersom jag är en av flera admin där. Är det just Box du ska sälja bör du göra det i Sverige, på whiskyauction.com eller scotch whisky auctions mm kommer du inte att få samma pris som i Sverige.
 5. Det finns också möjligheten att ta steget från brötrök stegvis – via säg Talisker, sedan är Benromach ett bra exempel på rökig whisky som inte liksom vrålar rök. För orökig whisky som är lite sötare kunde kanske Glengoyne vara något också. Bunnahabhain 12 YO har en liten strimma av rök men också ett enormt härligt djup. Hör av dig på david.tjeder@gmail.com om du vill ha samples (3 cl miniflaskor) på tio tolvåringar som kan ge dig en idé om bredden av whiskies i den inte svindyra prisklassen. Och välkommen till den orökiga delen av whiskyvärlden – det är väldigt roligt även på den sidan!
 6. Det är väl också så att det räcker med att ett destilleri *hävdar* att något är teaspoonat för att det ska vara kört att få kalla vätskan single malt. Roger Melander hävdade vid en provning att han hade mycket svårt att tro att teaspoonad whisky *faktiskt ÄR* teaspoonad.
 7. Klicka två gånger på "rating" så får du alla whiskies organiserade efter deras poäng…
 8. Ett förvisso inte HELT tillförligt sätt att checka läget är ju att våga lita till de som "rejtat" whisky på whiskybase (kolla också förstås hur MÅNGA röster en viss whisky fått, den där NAS single casken från Glenfiddich som leder ligan på 98p har bara fått en röst så den kanske inte riktigt är pålitlig): http://www.whiskybase.com/search?q=vintage%3A1976
 9. Två till som är bra i Holland är ju whiskykoning.nl och van Zuylen (minns inte URL-en).
 10. Ja, så är det. Och jag köper dem ju själv, som den sucker jag är. Men kanske att jag lyckas avstå iår. Tänk ändå vad mycket mäktigare det skulle vara om de lät destillatet vila lite och släppte en tjugoåring om tio år istället!
 11. Är det inte liiiiiiiiite grann ett tecken på att megahyperhypen på Ardbegs specialsläpp kanske släpper, detta att det inte pratas massor massor om det? En lätt känsla av övermättnad? Visst har de varit bra, Day, Galileo, Ardbog och allt vad de heter, men SÅ jävla bra har de väl inte varit…? Eller?
 12. Hej på er, jag var nyligen i Krakow och dammsög stan efter whiskybutiker och tänkte bara dela med mig av erfarenheterna om någon ska dit och inte vill spendera sex timmar på att leta whisky i onödan. Det är generellt dåligt med utbudet i Krakow, här är vi verkligen i vodkaland. Vanliga spritbutiker, strödda över hela stan, har bara ett litet fåtal flaskor, alltid bara billiga blends. Jag hittade tre någorlunda vettiga butiker och en riktigt bra. I stora Galeria Krakowska finns dels en specialiserad, liten vinbutik, Zentrum Wina, som också har ett liiiiiiitet utbud av whisky – http://www.galeriakrakowska.pl/en/zakupy/logo/fooddrink/12/. Ojämna priser, en del klart lägre än Systembolaget, annat klart dyrare. Inget att direkt skriva hem om. Det finns också en jättestor mataffär, Carrefour, som hade ett helt ok basutbud på whiskies till bra priser, sådär runt en trettio sorter kanske, på övervåningen. Inga specialbuteljeringar. I Galeria Kazimierz finns också en stor mataffär, Alma – http://www.galeriakazimierz.pl/en/filter/good-taste-gallery/single/news/alma-19/ – med ett något bättre whiskyutbud, men forfarande inga specialbuteljeringar. Rökig whisky är klart dyrare i Polen än SB, men vill man köpa på sig grundwhisky OB är Alma och Carrefour helt OK. Klart bäst är dock denna butik: http://cadenheads.com.pl Den ligger dock ganska off, på ul. Balicka 238 och är enligt innehavaren mer av ett whiskylager i hans eget hem – bara taxi dit och tillbaka till Gamla stan skulle ha kostat ungefär 450–500 kronor. Dock har de på hemsidan en katalog över hela utbudet, bra priser OCH de levererar whisky GRATIS till alla adresser inne i Krakow. Jag ringde från mitt hotell, beställde två buteljer, han som har stället levererade till lobbyn dagen efter och fick betalt kontant i handen. Kontakt per mejl i efterhand har varit långsam, så pröva att ringa först, han pratar fullt fungerande engelska. Så: för baswhisky, åk till någon av de båda galleriorna och plocka på dig; för lite mer specialbuteljeringar med typiskt Cadenheadsutbud (inte gigantiskt, men absolut ok), beställ via telefon från Cadenheads och whiskyn anländer till ditt hotell till en kostnad av noll kronor.
 13. Kolla whiskyfinder.eu. Fyra ställen har den för under 800, varav en har den för 707 bagis. Varav ett ställe har den för 707.
 14. Alltså, försvinnande liten att tullen tar det och kräver dig på svensk skatt menade jag...hatar att skriva ofullständiga meningar, så lärare jag är.
 15. Just whisky exchange lägger på svensk tull på priserna, så där är du 100% laglig. Men av alla köp som görs är sannolikheten att det du beställer från andra håll försvinnande liten. Kolla länkar till butiker på whiskyfinder.eu; master of malt; whizita.de; la maison du whisky; van Zuylen; för att snyta ur sig några sådär ur minnet. Lycka till!
×
×
 • Create New...