Jump to content
whiskyforum

FarbrorFrey

Vanlig medlem
  • Posts

    216
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    13

FarbrorFrey last won the day on June 21 2017

FarbrorFrey had the most liked content!

Profile Information

  • Kön
    Man
  • Ort
    Stockholm

Recent Profile Visitors

1,034 profile views

FarbrorFrey's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare
  • One Year In Rare

Recent Badges

245

Reputation

  1. Instämmer. Bra jobbat Jenz! //Från en som varit på ett dubbelt sabbatsår från whiskyvärlden
  2. Spännande tider detta, blir roligt att se hur nära de kommer komma originalen i slutändan. Rimligtvis kommer de försöka att replikera den forna utrustningen i möjligaste mån. Min förhoppning är att de samtidigt väljer att satsa på en mer hands on-approach på destillerierna, med mer påverkan av personalen på slutprodukten, än datorstyrning.
  3. Får även jag beklaga sorgen, hoppas ni får mycket stöd och kärlek av varandra i familjen. Sänder er mina tankar.
  4. Vi var en sväng förbi Rendsburg/Holzbunge i veckan och lämnade in lite flaskor till Herr Krüger och auktionen för första gången. Trevligt litet ställe de fått till där måste jag säga, mysigt café hade de också. Självklart fick några extra flaskor följa med oss hem... :-) Miltdonduff 8yo 2006-2015 65,3% Krügers Schloss Whisky No. 14 Caroni 18yo 1997-2016 63,8% (kärlek.. är väl det ord jag skulle beskriva den här med)
  5. Vad jag har hört gör man ibland från tillverkarnas sida en del intressanta upplägg när man ska släppa äldre utgåvor. T.ex. har du en gammal rökig whisky är risken stor att efter väldigt lång lagring har en betydande del av den rökigheten omvandlats till helt andra smaker på grund av hur strukturen i alkoholen förändras, bryts ned och ombildas över tid. Minns en 70-tals Ardbeg som smakade mer fläder än någonting annat som ett rätt bra exempel på detta. Ett sätt att behålla den förväntade smakprofilen för riktigt gammal whisky (och därmed skapa en igenkänningsfaktor till sin trofasta kundbas) är således att tömma ett relativt ungt fat whisky och sedan återfylla med den äldre spriten och fortsätta lagringen. Tekniskt sett räknas det då inte som att man gör en blend eftersom fatet är tömt innan man fyller på med den äldre spriten, däremot sitter ju den yngre whiskyn mer eller mindre "i väggarna" av fatet och påverkar det som fylls i efteråt. Är det någon som vet hur pass vanligt detta upplägg är och har lite mer insyn i det hela? Vad tycker ni om det hela överlag?
  6. Speyside Region 43yo 1973-2017 46,9% The Whisky Agency - Art Nouveau Ladies Speyside Malt 1973-2016 52% Sansibar Whisky - Spirit's Shop Selection / Chinese Theater Mask Två trevliga bekantskaper under Limburg som jag till slut kände mig nödgad att invitera hem också.
  7. Sen till festen är man till synes... men även jag är intresserad av att prova om det finns möjlighet. :-)
  8. Kul att du hittat hit Jonatan och som de andra säger, en fantastisk värld och resa väntar. Men stressa inte... det roliga ligger i att det ibland tar lite tid (precis som drycken gör för att mogna till sig) att sätta sig in i olika vrår av detta lilla mikrokosmos som kallas whisky. Nyfikenhet och att du lär känna folk gör att du kommer få prova massa roligheter genom åren. Så passa på att njut, för vi blir ju bara bättre med åren, eller hur? Och med det sagt, så får det bli lite... Glengyle Kilkerran 12yo 46% ikväll.
  9. Cadenhead Creations 36yo Rich Fruity Sherry 44,5%, samt Laphroaig 10yo ikväll. Livet är gött.
  10. Long time no see, varit borta härifrån en tid men intresset består även om tiden varit knapp på sistone. :-) En liten skvätt Springbank 19yo 1997-2016 59% (Sherry) Hand bottled Cadenhead's Warehouse Tasting blir det ikväll. Runt 91-92p. Inte dum denna, har varit en perfekt julwhisky och halva flaskan återstår.
  11. Tack Björn! En inte oansenlig mängd destillerier minst sagt... Hade för mig själv att det var ett 30-tal olika - men sökte på nätet medan jag skrev och hittade en notering från Ulf Buxrud om ett 20-tal och ändrade då min text. Läste inte igenom så noga, så det kan ha varit nedläggningar under en viss tid. Oavsett vilket, Campbeltown har varit en riktig maktfaktor i whiskyvärlden. På sätt och vis är de det fortfarande, men nu mer i form av kvalitet och föredöme för övriga branschen hur man kan/skulle kunna producera sin whisky. Det är lätt att bli nostalgisk när man är i stan...
  12. Köpmani är sannerligen ordet... det kommer du nog inte undan är jag rädd för! Allt funkade klanderfritt för oss, plockade upp hyrbilen på EDI-flygplats och for sedan upp till Deanston direkt. Trevligt ställe som ligger precis intill the river Teith, ett fd. väveri (som i sin tur var en fd. kvarn) som blev tillbyggd med "nya" byggnader på 60-talet för att konvertera stället till ett whiskydestilleri. Bra avslappnad rundtur, med medföljande provning efteråt. Fanns även "fill your own" fat som vi tog med oss en flaska utav. Jättetrevligt café på plats med bra mat, som avnjöts efter turen. Minus i boken är att de inte erbjöd sampleflaskor för den som körde (jag), men i gengäld fick övriga sällskapet desto mer att prova istället. Glengoyne kom vi till kring halv tre, fantastiskt vackert ställe, verkligen idylliskt med eget vattenfall och tillhörande berg i bakgrunden. Destilleriet är på ena sidan vägen och lagerhusen på andra och som Lasse säger vägen mellan dem utgör gränsen mellan highland och lowland. Bra rundtur, fantastisk whisky, fick känslan av att de har en bra gemenskap i det lilla destilleriet (alla hejade glatt på oss och varandra). Mycket folk i omlopp för att vara en söndag också. Plus i kanten var att föraren erbjöds förmärkt sampleflaska direkt när biljetter till rundturen köptes och jag kunde enkelt och smidigt hälla över från glaset senare under turen. Klart värt ansträngningen att ta sig ut till, rekommenderas! Campbeltown... ja vad ska man säga. Kärlek återigen. Först lunch med bra käk, rökt lax och makrill, sallad, scottish eggs, pajer, skinka, kalkon, ost och kex i överflöd (fanns mer på faten, kommer inte på vad allt heter bara..). Sedan rundtur Springbank & Glengyle. Springbank är ett destilleri där man är stolt över sin tradition, man har valt att behålla i princip alla processer manuella och på plats i destilleriområdet utan att direkt leja ut något. Även buteljering sker på plats. All apparatur och utrustning är väldigt gammal och som sagt alla processer är väldigt "hands on". Slutprodukten blir också därefter - väldigt speciell och olik övrig whisky i sin smakprofil och utomordentligt bra. Cadenhead's warehouse tour:en ger dig möjlighet att följa med ut i ett av lagerhusen och få prova whisky direkt ur faten. Ofiltrerad och oförvanskad, i dess naturliga form. Mycket speciell känsla att stå där i halvmörkret och botanisera runt bland faten och samtidigt väldigt personligt, då det oftast är rätt små grupper som provningarna består av (vårt sällskap var där själva med vår guide t.ex.). Hittar du något du gillar, får du buteljera själv på plats. För mig blev det en bourbon+sherrylagrad Caperdonich samt en sherrylagrad Springbank. Finns även andra typer av provsmaknings"turer" där man sitter i tastingroom och får välja ut vad man vill prova ut av en diger samling flaskor längs med ena väggen eller låta provningsledaren välja ut olika åt oss, vilket vi gjorde ena dagen. Själva stan i allmänhet är intressant, mycket historia ryms där. Gamla destilleri och lagerhusbyggnader finns i princip i varje hörn, några är konverterade till andra verksamheter, en del är rivet. Några står delvis kvar som påminnelser av svunna tider. Finns mycket fina stenhus runt hela bukten, en markör för rikedomen som fanns i stan under guldåren när Campbeltown var en kraft att räkna med i whiskyvärlden med 20-talet olika destillerier i bruk. Ett stopp förbi The Royal Hotel för middag/lunch ska man inte missa, men det finns många olika ställen att äta på (bl.a. Ardshiel). Kul kuriosa är the creamery (inverloch cheese co) som ligger på en liten bakgata på väg mot Ardshiel, de gör olika typer av cheddarost med bl.a. whisky inblandat och har en pytteliten (!) fabriksbutik där de säljer sina produkter. Endast kontanter gäller här dock. Campbeltown är gemytligt, ni har mycket kul att se fram emot. Bara börja planera och spekulera och ha det så roligt!
  13. Hej Kent, Far till Campbeltown imorrn jag. Vi har bott på Westbank House alla gånger vi varit där, trevligt litet B&B som ligger upp en bit i stan med överblick ned mot Springbank destilleri + buteljeringshallen om du får ett rum som vetter åt det hållet. Fiona som äger stället är riktigt trevlig och själv whiskyintresserad. Finns ingen bar på stället, utan det är bara boende som gäller. Ardshiel är på gångavstånd, som allt annat i stan. Lunch i tastingroom/cadenhead's shop:en kan jag klart rekommendera, de har ett utöver allt annat som dukas upp ett urval av lokalproducerade varor. Lunchen i sig brukar vara väl tilltagen så ingen går hungrig därifrån. Cadenhead's warehouse tour är en upplevelse i sig... man får perspektiv på övriga turer i skottland om vi säger så... När du ändå är i stan passa på och besök Glengyle och Glen Scotia också. Vi kommer ta en tur förbi Deanston & Glengoyne imorrn för första gången, hur det var/är kan jag återkomma om!
  14. Laphroaig 10yo, whiskyskåpet känns på något vis tomt utan att man har en på plats däri...
  15. Kilkerran 12yo 46% Trevlig, betydligt mer rökig i doften än smaken som rolig twist. Hade dock förväntat mig mer av denna, men helt OK speciellt med tanke på priset.
×
×
  • Create New...