Jump to content
whiskyforum

Tyrion

Vanlig medlem
 • Content Count

  1
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Tyrion


 1. Det har startats upp en hel del whiskydestillerier i Sverige, men det verkar inte som något av dem producerat något bra eller prisvärt. Tvärtom verkar det mest var högt prissatt och ha begränsad kvalité.

   

  Nu är detta ett extremfall, men t.ex. denna flaska visar problematiken;

  http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?sortfield=Default&sortdirection=Ascending&hitsoffset=0&page=1&searchview=All&combinedland=%5eSverige%24&varugrupp=Whisky&groupfiltersheader=Default&artikelId=765308&varuNr=85804&filters=varugrupp%2ccombinedland%2c

   

  Gutevin Whisky Limited Edition, 50 cl, destillerad år 2004, lagrad med solera metod, buteljerad år 2013 (m.a.o. lagrad max 9 år), 4901 kr. Detta höga pris motiveras bland annat av att det är en "samlarflaska", men borde inte destilleriet skaffa erkännande innan de släpper samlarutgåvor? Att göra på det här sättet är ungefär som att försöka sälja autografer för 500 kr styck och motivera det men att man är säker på att man kommer vara kändis om 5 år.

   

  Sedan verkar intresset för svensk whisky enbart finnas i Sverige. Mackmyra vann medaljer i internationella tävlingar;

  http://fatdatabas.mackmyra.se/content/nyheter/senaste_nytt/?p=nyheter&nyhet=608

   

  Frågan är då varför det går dåligt för dem;

  http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/baksmalla-for-mackmyra/

   

  Till sist vill jag dra upp Spirit of Hven, som tillverkar mer än whisky (akvavit, gin, vodka, etc.). Läser man kundbetyg på deras whisky på masters of malt är det inget man blir sugen på att köpa:

   

  http://www.masterofmalt.com/whiskies/spirit-of-hven/spirit-of-hven-seven-stars-no-one-dubhe-single-malt-whisky/?srh=1

   

  "Not matured fully. Too expensive for a unmatured whisky"

   

  "Very rough, not my taste at all, sorry but seriously disappointing."

   

  Det var dock två väldigt positiva omdömen:

   

  "A new star from Sweden. I never thought a swedish whisky, which only spent 4 years on cask, could tast so rich. I can't wait to taste more products from destillery!"

   

  "One of the best all-round whiskies I've tried in a while. Light, touch of dried fruit richness, faint hint of smoke. Great stuff."

   

  Sedan vill jag minnas att flera svenska destillerier erbjuder kunder att köpa fat, men att det är så dyrt att styckkostnaden när whiskyn väl buteljeras blir för hög för att det ska finnas en poäng. Poängen sägs ofta vara att det är en kul grej, men hur kul är det att stå för kapitalinvestering och ändå betala fullpris?

   

  Vad tycker ni överlag om svensk whisky, speciellt i jämförelse med skotsk i samma prisklasser?

×
×
 • Create New...