jonre723 Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 (edited) Hej!Jag har en del funderingar kring rökig whisky och hur röken försvinner i öppnade buteljeringar. Vissa destillerier verkar inte påverkas alls av detta, medan från andra så försvinner röken oroväckande fort.Vad har ni för erfarenheter av detta? Edited January 9, 2015 by jonre723 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mejparn Posted November 27, 2010 Report Share Posted November 27, 2010 Hej! Jag har en del funderingar kring rökig whisky och hur röken försvinner i öppnade buteljeringar. Vissa destillerier verkar inte påverkas alls av detta, medan från andra så försvinner röken oroväckande fort. Vad har ni för erfarenheter av detta? Kommer väl ihåg en Lagga 16 som det var väldigt lite kvar i flaskan, röken var som bort blåst Men den var god i alla fall! Quote Mattias Oleniusson Cask owner Mackmyra svenk ek/rök Cask owner Macmyra elegant bourbon Cask owner Kilchoman Cask owner Mackmyra x rök Cask owner Mackmyra Ambasadör Box rök Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskystore Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Hej! Jag har en del funderingar kring rökig whisky och hur röken försvinner i öppnade buteljeringar. Vissa destillerier verkar inte påverkas alls av detta, medan från andra så försvinner röken oroväckande fort. Vad har ni för erfarenheter av detta? Jag har upplevt det tydligt på några Laphroaig buteljeringar men har nog inte tänkt så mycket mer på det, har även råkat ut för motsatsen när en ganska orökt whisky blir rökigare. Quote Vänliga Hälsningar Kjell Öberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
StMagdalene Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Hade ett sådant problem med min Ardbeg SN Stellar Release, den blev väldigt mycket mindre rökig efter ca 6mån och då hade jag ändå mer än hälften av såsen kvar. Quote Markus / Degerfors Whisky, Musik & Fotboll www.tpwc.se Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonre723 Posted November 28, 2010 Author Report Share Posted November 28, 2010 (edited) Hade ett sådant problem med min Ardbeg SN Stellar Release, den blev väldigt mycket mindre rökig efter ca 6mån och då hade jag ändå mer än hälften av såsen kvar. Anledningen till att jag tog upp detta är att jag råkat ut för samma sak med SN10. Har även upplevt det med Laffe, men framförallt med Lagga 16 & DE. Jag har upplevt att även mindre rökigt whisky förändrat sig under resans gång, men jag har inte upplevt det som ett lika stort problem... Ni som håller på och häller över i mindre flaskor, hur mycket luft tillåter ni i flaskorna? Är glaspärletricket att föredra? Edited January 9, 2015 by jonre723 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskystore Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Ju mindre luft i flaskan desto bättre, tar man sig tid med att fylla över på mindre flaskor så skall man sträva efter att fylla dem så mycket det går men man måste spara ett visst ullage så att whiskyn kan expandera, en liten luftficka alltså, glaspärlor är ett slabb, ett evigt rengörande och pyssel, rekommenderas icke, men var och en är salig på sitt. Quote Vänliga Hälsningar Kjell Öberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
smokeonthewater Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Använde sista skvätten av Supernovan förra julen. Gjorde tryffel i 2 varianter. En rökig och en sherry (Aberlour A´Bunadh) Ingen blev rökig! SN doftade rök men smakade nada rök. Inköpt i maj och ca 3 dl kvar i december. Stog nog orörd med sina 3 dl från augusti - december. Under den tiden dunstade röken. Quote www.smokeonthewater.se www.aroswhisky.se Link to comment Share on other sites More sharing options...
LasseL Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Är det inte också så att ung whisky förlorar sin karaktär lättare än gammal whisky när det är lite kvar i flaskan? Quote Lasse Lilja, Hillerstorp Friends of Laphroaig Ardbeg committee Friends of the classic malts Guardians of the Glenlivet Whiskyklubben Slainte SMWS Söker whisky från 1967 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonre723 Posted November 28, 2010 Author Report Share Posted November 28, 2010 (edited) Är det inte också så att ung whisky förlorar sin karaktär lättare än gammal whisky när det är lite kvar i flaskan? Jag har en Bruichladdich 3D3 som har varit öppen i snart två år utan minsta antydan till försämring. Edited January 9, 2015 by jonre723 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herrober Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 Är det inte också så att ung whisky förlorar sin karaktär lättare än gammal whisky när det är lite kvar i flaskan? Jag tror att det kan vara individuellt men även att det är lättare att smaka förändringar i whisky med mycket karaktär. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lutfisk Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 Sen får man inte glömma att många även förändras till det bättre när de varit öppna länge halvfulla.. Quote Filip Ling, Stockholm Letar Yoichi-flaskor, vill du sälja kontakta mig. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonre723 Posted November 29, 2010 Author Report Share Posted November 29, 2010 (edited) Sen får man inte glömma att många även förändras till det bättre när de varit öppna länge halvfulla.. Så är det många gånger, speciellt med sherrylagrat. Rökig whisky ska ju dock vara just rökig... Edited January 9, 2015 by jonre723 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.