Jump to content
whiskyforum

Whisky Choklad tryffel


Jasko80
 Share

Recommended Posts

Strosade runt i Saluhallen i Göteborg igår! Hittade hos flickorna Kanold riktigt god Chokladtryffel med smak av whisky! De hade tre sorter gjorda på Mackmyra, Ardbeg och Laphroaig den sist nämda blev favoriten! Kan varmt rekomendera tryffeln! Någon mer här på forumet som har tips eller recept på efterätter med smak av Whisky?

Edited by Jasko80
  • Like 1

Jasmin Kliko , Olskroken "jasko80"

The Glass Can Be Half Empty or Half Full...... As Long As There`s Whisky In It

Ardbeg Committee Member

Collector of Kilchoman and Kilchoman Club Member

The Scotch Malt Whisky Society Member

Friend of Laphroaig

Beer Isn`t Everything, but it`s pretty (censurerat)ing close

Link to comment
Share on other sites

Strosade runt i Saluhallen i Göteborg igår! Hittade hos flickorna Kanold riktigt god Chokladtryffel med smak av whisky! De hade tre sorter gjorda på Mackmyra, Ardbeg och Laphroaig den sist nämda blev favoriten! Kan varmt rekomendera tryffeln! Någon mer här på forumet som har tips eller recept på efterätter med smak av Whisky?

 

En mycket god tryffel som jag gjort med många olika sorter, dock tycker jag att det blir godast med Ardbeg. Ett tips, gör dubbel sats direkt :drool2:

 

1 dl vispgrädde

 

250 gr mörk choklad (ju större kakaohalt desto bättre, går även bra med de olika högprocentiga chokladen i godishyllan dock max 70 % cacao)

 

1½-3 msk (valfri whisky helst rökig) Jag lutar nog åt 3 msk då jag gillar smaken :whistling:

 

 

 

 

1. Koka upp grädden i en kastrull 2. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i kastrullen. Låt dem mjukna och ta sen bort kastrullen från värmen. Rör om till chokladen smält. 3. Tillsätt whisky. Låt smeten kallna och stelna. Rör gärna om då och då så inte fettet stiger till ytan.4. Forma kulor och rulla i kakao (eller doppa i smält choklad och sedan rulla i kakao).

 

Förvara svalt i burk med lock.

 

 

Christer Sjölin

Lindmätargatan 9

72346 Västerås

0705455745

 

Aros Uisge Beatha Society

Slainte

 

Intresserad av Glenfarclas Family casks

Kontakta mig om du vill sälja

Link to comment
Share on other sites

 

Tack för tipset! Skall prova den till helgen!

 

 

Jasmin Kliko , Olskroken "jasko80"

The Glass Can Be Half Empty or Half Full...... As Long As There`s Whisky In It

Ardbeg Committee Member

Collector of Kilchoman and Kilchoman Club Member

The Scotch Malt Whisky Society Member

Friend of Laphroaig

Beer Isn`t Everything, but it`s pretty (censurerat)ing close

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 5 months later...

Fick detta recept av en som brukar göra en större mängd tryfflar inför jul... och dom är riktigt goda!

Jag provade detta förra året men misslyckades lite (chokladen skar sig) men gott blev det i varje fall :)

 

Whisky Tryfflar.

ca 200 st (10gr/st)

 

Mörk choklad 77%. 1 kg

Vispgrädde 5 dl

Whisky. Eftersmak 1 1/2 dl eller mer.

Kakaopulver 100% 1dl

 

Arbetsgång

 

Smällt chokladen över vattenbad, det får inte bli för varmt. ha spisen på näst lägsta.

 

Koka upp grädden, låt den småkoka i 2minuter.

 

Låt den sedan svalna, häll sedan grädde på den smälta chokladen.

 

Rör sedan ihop det VÄLDIGT försiktigt, får ej vispas.

Ha sedan i Whiskyn lite i taget.

 

Häll sedan smeten i en fyrkantigform. Låt sedan stelna över natten i kylskåpet.

Sedan är det bara att stycka upp den i 10 gram, per bit.

Rulla sedan tryffeln till kulor.

Direkt därefter rullar du den i kakaopulvret.

Marcus Hotakainen, Täby

Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna

Ardbeg committee member

Friends of Laphroaig

Min Samling

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...