Jump to content
whiskyforum

Här kommer en berättelse från Orkney resan


Recommended Posts

En berättelse från Orkney resan 2012

 

Denna onsdag morgon 05.30 så träffades för att ta en gemensam taxi upp till Arlanda. Vi checkade in och åt lite frukost medan vi väntade på att planet skulle lyfta mot Düsseldorf för vidare transport mot Edinburgh.

Vi landar på tid vid 12 tiden och hämtar ut våra väskor och går bort mot biluthyrningen.

Vi får ut en Opel Zafira denna gång och vi packar snabbt för att komma iväg, vi stannar till i Kinross för att äta en lite snabb lunch. Vi får se om vi hinner upp till Clynelish innan de stänger destilleriet. Vi gör ett snabbt förar byte innan Blair Atholl. Vi insåg att vi inte skulle hinna upp till Clynelish i tid så vi stannar till vid Dalwhinnie och tar en lite titt, innan vi sätter fart norrut igen. Vi försöker hitta till Teaninich men vi hittar inte dit, så vi kör vidare till Clynelish/Brora. Det är stängt när vi kommer fram men vi går runt och tittar och tar lite foton. Vi åker vidare längs kusten upp mot Wick och tittar till hos Old Pulteny. Vi styr sedan vidare upp till Scrabster där vi skall bo för kvällen på Ferry Inn. Vi går in till puben och tar ett par öl och får i oss lite mat, skönt för magen. Dessutom är det överraskande fotboll på tv, champions league semifinal. Man U mot Schalke 04. Vi sover gott efter en lång resdag, lite frukost i magen sedan betalar vi och checkat ut, så åker vi 200 meter till incheckningen till färjan. Vi betalar 191£ för oss alla 4 med frukost.

 

 

 

Torsdag morgon 08.45 kastar färjan loss från kajen och vi sätter kurs mot Strommness på Orkney. Denna morgon blåser det lite på Nord sjön, men ingen fara.

Efter ett tag så ropar skepparen att det syns en val på styrbords sida, och vi ser den men tyvärr är det på för långt håll att fota, vi ser den plaska flera gånger. Vi passerar sedan Old Man Hoy, denna 137 meter höga sandsten. Vi kör av färjan och styr mot Kirkwall och destilleriet Highland Park.

Vi har en bokad rundtur på HP, så innan dess så rullar vi nedför backen bort mot grannen Scapa. Det står en skylt att Scapa inte tar emot besökare men vi kör in ändå, vi frågar några som jobbar där om vi får ta lite foton och det är helt ok. Destilleriet ligger otroligt vackert ovan Scapa flow, solen skiner på oss där vi går omkring och tittar. Just när vi är där så håller de på med att fylla fat med råsprit som sedan läggs i fat från Jack Daniels. Vi får smaka lite råsprit där vi står och små pratar med killarna som fyller faten.

Scapa tillverkar bara 9.000 liter i veckan och fyller ca 70 fat med råspriten.

Vi äter en snabb lunch inne i Kirkwall innan vi åker upp till HP för vår tur. Vi får gå runt i destilleriet och se hela produktionen. Efter det så går vi upp i ett spec. rum där vi får prova 2 stycken 12år, 15år, 18år, 25år, 30år och så 40 åringen. Efter att provat de lite äldre sorterna så smakade 12:an INTE bra, vi som tyckt att denna var en bra standard whisky. Så kan det gå!

Vi köper lite flaskor i shopen innan vi rör oss ner mot färjan igen för avfärd mot Scrabster.

Denna kväll skall vi bo i Golspie, det tar ca 2 timmar ner dit. Vi åker på smala vindlande vägar med branta stup som ersätts med mer sluttande ju längre ner vi kommer. Sluttningarna lyser med sin gula färg som kommer från Örttörne, ljungen är än så länge brun. Vi ser torvhedar och ljungmossar om vart annat, en hel del renoverings objekt av stenhus. Längre ner mot Helmsdale så skiftar landskapet mot mer löv skog. Vi stannar till vid slottet Dunrobin, det största i norra Skottland med 189 rum och bebott sedan 1400 talet. Vi kommer fram till vårt B&B, Blair Mhor där vi bara ställer in våra väskor innan vi sticker bort till Golspie Inn för att äta. När vi kommer tillbaka till där vi skall bo så pratar med mannen i huset som visar sig vara musiker och vunnit 2st Platina med sin Country musik och rest världen över. Det blir någon whisky innan vi kryper till kojs, trötta efter en minnes rik dag. Tänka sig att vi råkar bo hos en stor musiker..

Fredag morgon så duschar vi, packar och äter en god frukost innan vi sätter fart mot Teaninich igen. Vi betalar 100£ för alla 4 med frukost, mkt bra. Denna gång har vi hjälp av Google att hitta dit, vi går runt lite på området och tar några foton. Vi gör sedan en lite avstickare mot Loch Ness och Urquhart Castle som byggdes på 1200 talet av Edvard 1 av England. Vi styr sedan vidare bort mot Royal Brackla, vi tittar på omgivningarna innan vi åker bort mot Dallas Dhu. Vi tittar runt lite och pratar med dem som jobbar där innan vi tar lite foton samt köper lite i butiken.

Nästa stopp blir Benromach igen, där provar vi 4 olika sorter, sedan styr vi bort mot Glenburgie. Efter det så ser vi Glenspey, där vi tittar runt lite innan vårt stora besök denna dag. Glenrothes står som värd och dom har hissat den svenska flaggan till vår ära, mkt trevligt. Vi går en rundtur där och vi får fota vad vi vill, och vi avslutar det hela med en provning i Ambassadors rum, något som tydligen inte är så vanligt. Hade vi kommit en annan dag än denna fredag så hade vi fått smaka ur några fat, nedrans!! Det blev en mkt trevlig provning med ett antal sorter som vi inte provat tidigare. Alla vi tyckte mycket om en speciell flaska, nämligen Vintage1985.

Efter det så letar vi upp Linkwood innan vi rörde oss ned mot Glenlossie och Mannochmore och ser hur det ser ut. Efter en hel del resande denna dag så känner vi oss ganska trötta och kör mot vårt boende i Cragellachie, och Stewart igen. Vi tar en liten promenad bort till Fiddichside och tar oss en öl och njuter av vårsolen. Senare på kvällen så äter vi vår middag på hotellet, innan vi flyttar oss till Quaich bar och börjar smaka av de godsaker som pryder de välfyllda hyllorna, därefter så fortsätter vi till Highlander Inn. Där provar vi ett par till innan det är sänggång, trötta men glada. Vi får höra att Tamdhu är till salu, och att Diageo vill köpa Ardmore för att kunna komma åt Laphroaig. Vi får se vad som händer.. Ett annat rykte som vi hörde var att "labbet" Glen Keith skall starta upp igen under 2013.

 

 

 

Lördag morgon börjar med en Scottish breakfast med ägg, tomater och korv mm.

Vi betalar 160£ för alla 4 med frukost, och sticker bort mot Strathisla en gång till och kollar in butiken och pratar lite med dem som jobbar där. Vi åker sedan vidare bort mot Ancnoc/knockdhu och tittar lite. Vi ställer in GPS´en på Glendronach, vi åker genom mäktiga lövskogar och smalavägan innan vi kommer fram. Väl där får vi prova lite innan 2 av oss bestämmer oss för att köpa en Sherry lagrad 18 åring, en Managers Cask med mycket god Sherry smak.

Efter detta besök så styr vi bort till Glen Garioch, vi kör runt lite i staden innan vi tillslut hittar ner till destilleriet. Där känner vi oss mkt välkomna, vi provar 2 olika sorter, 12:an och founders reserve.

 

Dom frågar om vi var med på Aflodals whisky provning i vintras, och det var vi. Dom tackade så mycket för att deras 12 åriga blev vald till bästa sherry lagrade. Här får vi återigen höra historier om Henrik Larsson, 3:e resan i rad. Därefter åker vi ned mot Ardmore och tittar lite hur det ligger. Nu är det hög tid att både vi och bilen får lite bränsle. Vi väljer bort Fettercairn samt Glencadam och styr ner mot Royal Lochnagar. Vi åker förbi slottet och upp till destilleriet. Vi går in och tittar i den välfyllda butiken som Diageo tillhandahåller. Det finns lite godis bla. en Bladnoch 23årig rare malts för 120£. Denna gång så smakar vi inget men vi luktar på en Lagavulin dest edit. Och minnen väcks till liv hos oss alla, vi står där alla med ett leende på munnen. När en av oss går bort för att fota lite utanför så går brandlarmet igång, alla rusar ut men det visar sig bara att någon glömt maten på spisen!

Efter detta besök så styr vi så ner mot Perth där vi skall bo denna natt. Vi åker på mkt smala vägar, över höga berg, djupa dalar. Ljungbeklädda berg och små bäckar som blir större ju längre ner vi kommer. Vi passerar en skidanläggning, och vi undrar hur dom kommer upp hit på dessa branta vägar utan dubbdäck. När vi närmar oss Perth så börjar det regna, det håller i sig hela vägen ner. Vi kommer fram till vårt B&B och kollar in våra rum som ser mkt trevliga ut. Vi tar det sista som finns kvar i vår bil-whisky, en Glenlivet 15år innan vi går ut och äter lite Indiskt. Mycket gott och en mycket bra avslutning på denna resa.

 

 

 

Söndag morgon så äter vi en mäktig frukost innan vi packar bilen och betalar 136£ för oss 4.

Vi sätter kosan söderut mot Edinburgh flygplats och lämnar in vår hyrbil som har fungerat väldigt bra under denna resa. På flygplatsen så hittar vi en Lappe, quarter cask för 27£ och en Glenrothes 1985 för 85£ som båda får åka med till Sverige.

 

 

 

Sett till det hela en mycket bra och rolig resa som gav oss mycket nytt i smak väg och nya platser som man vill tillbaka till!

 

Tusen tack till Åke och Owe för att ni körde vår bil, utan er så skulle vi inte komma långt!

 

// Pepe

Edited by pepe
Link to comment
Share on other sites

En berättelse från Orkney resan 2012

 

 

// Pepe[/b]

 

Kalaskul läsning. Man blir ju sugen på att åka igen.

Men inte var ni där nästa år eller hur?

Tack.

 

//Emanuel

Emanuel Ringbom

Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts

Link to comment
Share on other sites

Trevlig läsning. Men var är bilderna?

 

Tack, resan var mycket trevlig. Bilder kommer snart, skall bara samla ihop dem från oss som var med och lägga ut dom på en sida så kan ni kolla senare.

// Pepe

Link to comment
Share on other sites

Dricka new make och prata strunt med grabbarna på Scapa distillery en solig men blåsig förmiddag tycker jag låter som ett höjdarögonblick :-)

 

Ja, det var en trevlig stund där på Scapa.

Link to comment
Share on other sites

Kalaskul läsning. Man blir ju sugen på att åka igen.

Men inte var ni där nästa år eller hur?

Tack.

 

//Emanuel

 

Jo, vi var där nu i maj. Ursäkta lite stavfel...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...