jlivingstonsg Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 (edited) - Vi är några teknologer som retat oss på att whisky bara mognar på ekfat. Så vi vill använda långa ek-korkar ca 10-20 cm, med plast/kork-täthylsa, av olika slag för att få whisky att fortsätta mogna på flaska eller tappas direkt och mogna på flaska då whiskeyn kan andas/ges oxideringsprocess genom ek-korken.. Ek-korken ligger då hela tiden i whiskeyn och kan andas genom plast/kork-täthylsan. Ek-korkarna bör bli svedda i olika grader precis som ekfat och olika metoder bör utprovats. Finns det några här som ska buteljera eller sätta ett ekfat men vill prova något nytt? Hör av er så diskuterar vi olika lösningar. M.Sc. Magnus Edited January 19, 2012 by jlivingstonsg Quote Frågan är om tillståndet i världen någonsin kommer att bli beviljat............... Förenade Religioner, FR , (som FN men för världens religioner) http://www.uri.org/ Är med i Röda Korset och har varit med i Amnesty och Svenska Freds. www.gamereality.se Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melin Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 (edited) Jag har för mig att Compass Box redan har gjort nåt liknande. Det togs inte väl emot av the skottska puristerna om jag minns rätt. Edited January 19, 2012 by Melin Quote Anders Melin, DalbyTha mi a' smaoineachadh gu bheil mi ag òl cus.BenRiach Evangelist, Friend of Laphroaig no 98274.Member of The Ardbeg Committe and The Adelphi Dancey Man Club.Delägare i Kilchoman cask 2006/45 - nu på flaska som 10 åring. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lutfisk Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Skulle personligen inte gå så långt att ens överväga långa ekstavar i mina flaskor på skoj. Däremot är jag övertygad om att flasklagring sker i whiskyn även om en mycket längre tid än tex vin. Vissa enklare att upptäcka än andra och kanske först efter 15-20 år på flaska. Quote Filip Ling, Stockholm Letar Yoichi-flaskor, vill du sälja kontakta mig. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pedda Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 Vi är några teknologer som retat oss på att whisky bara mognar på ekfat. Måste säga att det var nog en av de konstigaste saker jag någonsin hört någon reta sig på. Quote Peter Sjögren, Gbg Svenska Eldvatten www.eldvatten.se www.whiskyflaskan.se Gothia Whisky Society Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norling Posted January 19, 2012 Report Share Posted January 19, 2012 En annan känd svensk whiskysida håller på med ett liknande experiment (new make + restbit från bourbonfat). Quote Guardian Ambassador of GlenlivetBowmore's Inner CoreFriends of Laphroaig 356179- Whisky is at its best ...when it's at its best! Link to comment Share on other sites More sharing options...
paer Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Varför inte ta fram små fat istället för flaskor? Quote Pär Högberg GBG GWS #3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkusNilsson Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Nya idéer är alltid skoj, kör i vind! Quote Markus Nilsson Whiskynörd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kainen Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Njaee... Tror inte det blir bra helt enkelt. Quote Marcus Hotakainen, Täby Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna Ardbeg committee member Friends of Laphroaig Min Samling Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathias Nilsson Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Låter som en kul idé, men om jag ska vara ärlig så tror jag att resultatet blir sådär... Men det är bara en gissning tills jag blivit "överbevisad"! Med det vill jag säga att jag vill ha ett sample (provsmakning) när ni testat klart! ;-) Det finns många faktorer som påverkar när en whisky mognar på fat, t.ex. att fatet "andas", vilket inte kommer att ske i en flaska med tät kork inbillar jag mig! Men kör på som ett experiment, ni behöver skaffa new-make/råsprit från ett destilleri och sen gå till den lokala snickaren för att få en bit ek i lämplig längd svarvad så att den passar i flaskans hals. Sen är det bara att testa på! Quote Mathias Nilsson, Ystad http://www.themaltwhiskyexplorers.com # Mackmyra Cask Owner - Reserve 2006 - Rök/Ex Bourbon (Bottled 2009 & 2011) # Kilchoman Cask Owner - 2007 - 1/10 of a First Fill Bourbon # Lochindaal Cask Owner - 2007 - 1/20 of a Fresh Bourbon Barrel # Mackmyra Cask Owner - Reserve 2008 - 1/16 of a Extra Rök/Ex Bourbon Link to comment Share on other sites More sharing options...
ardbeg67 Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Blir inte detta som att lagra på glasfat med en större ekkork? Ganska säker på att detta låter mer än vad det ger ... men har man tid och lust så ... Quote Benny Ingman, KarlstadCarlstad Whisky Connoisseurs - CWC Söker sample av: Brora 1970-1972 Link to comment Share on other sites More sharing options...
basbear Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Skomakare bliv vid din läst som ett gammalt ordspråk säger.... basbear Quote MVH Björn ScholzArdbeg Committee MemberFriends of Laphroaig Link to comment Share on other sites More sharing options...
heson Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Det där kommer att fungera ypperligt men ni kommer bara att få med några få av faktorerna som ger en bra fatlagring. Som finish-experiment för att rädda ett snedköp eller för att variera en virre man har förmånga flaskor av skulle jag kunna prova det (om jag satte mig i den situationen). Quote Väntar otåligt på att nästa whiskymässa skall börja Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicke--c Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Tanken är väl att man vill buteljera sitt fat när whiskyn peakar. Tidens tecken är väl inte brist på ekens inverkan på whiskyn,fler och fler destillerier släpper sin whisky ung. Då har den legat på bra fat en kort tid som bidragit med fatets alla smaker. Problemet nu för tiden är,i alla fall i mitt tycke,en underexploatering av syre-år på fatet,alltså. En kul ide,men inget jag tror på i någon större utsträckning . Quote Niklas Carlsson.WarbergSingleMaltSällskap. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenz Rönnow Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 whisky att fortsätta mogna på flaska eller tappas direkt och mogna på flaska då whiskeyn kan andas/ges oxideringsprocess genom ek-korken.. Det kommer inte att bli någon vidare oxidering genom ekstaven, då den är alldeles för lång för att oxideringen skall kunna gå igenom. I ett vanligt ekfat har du en godstjocklek på 15-20 mm, men nu pratar vi 100-150 mm, och genom dessa 20 mm (diametern på ekstaven) skall all oxidering gå igenom. Lagring kan man ju inte kalla det, men däremot kan ni nog lyckas laka ut eksmak ur pinnen, men det är ju inte samma sak som lagringen i ett fat. Quote Jenz RönnowGrundare av whiskyforum | Medlem i Whisky Society Skåne Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Benke Olsson Posted January 20, 2012 Report Share Posted January 20, 2012 Vi är några teknologer som retat oss på att whisky bara mognar på ekfat. Så vi vill använda långa ek-korkar ca 10-20 cm, med plast/kork-täthylsa, av olika slag för att få whisky att fortsätta mogna på flaska eller tappas direkt och mogna på flaska då whiskeyn kan andas/ges oxideringsprocess genom ek-korken.. Ek-korken ligger då hela tiden i whiskeyn och kan andas genom plast/kork-täthylsan. Ek-korkarna bör bli svedda i olika grader precis som ekfat och olika metoder bör utprovats. Finns det några här som ska buteljera eller sätta ett ekfat men vill prova något nytt? Hör av er så diskuterar vi olika lösningar. M.Sc. Magnus Jag har inhandlat ett flertal "halvtaskiga" flaskor, som bara blivit stående. En del t.o.m. korkskadade! Dessa har jag hällt över på ett 3-litersfat som jag inhandlat från Thorslund och döm om min förvåning, men dessa har blivit riktigt bra! Nu har jag haft både sherry och portvin på fatet tidigare och "lakat" ur det med whisky emellanåt, men nu är det mer eller mindre en "sista vila" för de whiskys som jag inte gillar jättemycket. Resultatet är att jag fått en "living cask" som de flesta av mina vänner betraktar som "GRYM". Någon ville att jag skulle lansera den på Systembolaget, för det var den godaste whiskyn han smakat hittills . Nåväl, kontentan av mitt resonemang är att strunta i att experimentera med konstiga korkar och att lägga pengarna på ett litet fat istället (som paer föreslog). Tror att ni får ut mera av detta än av att experimentera med korken. Quote _______Bengt-Åke Olsson Gammalstorp Single Malt society Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkusNilsson Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Nåväl, kontentan av mitt resonemang är att strunta i att experimentera med konstiga korkar och att lägga pengarna på ett litet fat istället (som paer föreslog). Tror att ni får ut mera av detta än av att experimentera med korken. Jo där har man ju något som funkar.. Men att göra något som alla andra gör är väl inte att experimentera? Quote Markus Nilsson Whiskynörd Link to comment Share on other sites More sharing options...
jlivingstonsg Posted January 21, 2012 Author Report Share Posted January 21, 2012 Jo där har man ju något som funkar.. Men att göra något som alla andra gör är väl inte att experimentera? Precis Quote Frågan är om tillståndet i världen någonsin kommer att bli beviljat............... Förenade Religioner, FR , (som FN men för världens religioner) http://www.uri.org/ Är med i Röda Korset och har varit med i Amnesty och Svenska Freds. www.gamereality.se Link to comment Share on other sites More sharing options...
paer Posted January 21, 2012 Report Share Posted January 21, 2012 Men att sälja en lös kork - som är en ekstav som är urborrad - för att sätta i trist whisky kan säkert funka. Folk köper ju så mycket skit i onödan nu för tiden - och en svarvad urborrad ekstav är ju i vart fall inte mijlöförstöring. Quote Pär Högberg GBG GWS #3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.