enknut Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 Har beställt 1 L minifat av amerikansk ek som är medelrostat på insidan. Undrar om någon har testat att lagra whisky i så små fat, och hur resultatet blev. Hur länge ska man lagra whiskyn? Hur mycket försvinner till änglarna? Vilken typ av whisky ska man använda till "slutlagringen"? Alla tips på hur man ska gå tillväga och vad man ska tänka på är välkomna. Quote Mats Knutsson Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Benke Olsson Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 (edited) Har beställt 1 L minifat av amerikansk ek som är medelrostat på insidan. Undrar om någon har testat att lagra whisky i så små fat, och hur resultatet blev. Hur länge ska man lagra whiskyn? Hur mycket försvinner till änglarna? Vilken typ av whisky ska man använda till "slutlagringen"? Alla tips på hur man ska gå tillväga och vad man ska tänka på är välkomna. Jag har ett 3-litersfat som jag köpte av Thorslunds kagge. Min erfarenhet är att whiskyn väldigt lätt blir "ekig" om den får ligga längre än någon månad, trots att jag haft både sherry och portvin på fatet i olika omgångar och whisky däremellan. Det är ju så väldigt mycket mer kontakt mellan whisky och fat här, jämfört med en hogshead eller barrel. Förvara fatet svalt och smaka av ofta (trevlig sysselsättning) är mitt tips. Omogen whisky och t.o.m. korkskadad whisky går att förädla på ett eget litet fat. För tillfället använder jag det som slatt-tunna, eller "living cask" som låter fräckare. Det gör ständigt succé på fester, där jag brukar gå runt och bjuda (för att få omsättning på wirren) som en Sankt Bernhardshund Edited September 15, 2012 by Benke Olsson Quote _______Bengt-Åke Olsson Gammalstorp Single Malt society Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roger Posted September 17, 2012 Report Share Posted September 17, 2012 Misstänker att jag har störst erfarenhet här på forumet i att lagra sprit på små kaggar. Visserligen mest 5, 10 och 15-litersfat. Lagring av redan färdig whisky på enliterskagge av medium rostad ek lär ge rejäla ektoner på ett par veckor. Andra och tredje gången du återanvänder fatet så får du en mer harmoniserad lagring. Jag tycker absolut att du ska börja med att ha vatten i fatet i 24 timmar innan du fyller på med whiskyn. Ta sedan prover regelbundet så att slutlagingen inte får går för långt. Quote Roger Melander Box Destilleri AB Maltix AB Växjö Maltwhiskysällskap 1/1 Bruichladdich, 11/20 Lochindaal, 1/20 Glengoyne, 1/30 Bladnoch and Box casks owner. Link to comment Share on other sites More sharing options...
enknut Posted November 1, 2012 Author Report Share Posted November 1, 2012 Har nu använt kaggen, först hade jag rödvin i två veckor i den. Det blev lite träsmak i vinet, men det var fortfarande helt OK att dricka. Fyllde sedan på med whisky, provsmakade efter tre dagar, tyckte det verkade lovande Redan efter en vecka har det blivit alldeles för mycket träsmak på whiskyn Är det bara att hälla ut whiskyn, eller kan man göra något för att rädda den? Quote Mats Knutsson Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lutfisk Posted November 1, 2012 Report Share Posted November 1, 2012 Om du redan nu tycker den är för träig och inte kommer dricka låt den ligga kvar och dra ut mer ur trät innan nästa påfyllning. Quote Filip Ling, Stockholm Letar Yoichi-flaskor, vill du sälja kontakta mig. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robbantheniceguy Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 (edited) Kan man inte i ett 3-literfat bärja med attr slå i 3 liter rent sprit för att de skall dra ut de mesta syrorna? Tänkte testa lite själv med detta hemma nu. Börja med salt och vatten i 24 timmar sedan skölja ut detta. Sedan kunde man nog hällt i sprit och låtit de ligga ett par veckor för att sedan hälla i sherry eller rödvin. Vad jag funderar på då är om man skall köpa en olagrad som tex Mackmyra vithund eller någon annan lite yngre whisky och lagra på för att få sin egna nyans på den. Tar man en äldre singel malt så kanske de inte gör så mycket på smaken. Någon som vet? Edited May 21, 2013 by Robbantheniceguy Quote Robert Johansson, Karlskrona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kainen Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Varför skulle du ha i salt och vatten? Quote Marcus Hotakainen, Täby Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna Ardbeg committee member Friends of Laphroaig Min Samling Link to comment Share on other sites More sharing options...
ardbeg67 Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Halvvägs till Fishky :-) 1 Quote Benny Ingman, KarlstadCarlstad Whisky Connoisseurs - CWC Söker sample av: Brora 1970-1972 Link to comment Share on other sites More sharing options...
basbear Posted May 21, 2013 Report Share Posted May 21, 2013 Kan man inte i ett 3-literfat bärja med attr slå i 3 liter rent sprit för att de skall dra ut de mesta syrorna? Tänkte testa lite själv med detta hemma nu. Börja med salt och vatten i 24 timmar sedan skölja ut detta. Sedan kunde man nog hällt i sprit och låtit de ligga ett par veckor för att sedan hälla i sherry eller rödvin. Vad jag funderar på då är om man skall köpa en olagrad som tex Mackmyra vithund eller någon annan lite yngre whisky och lagra på för att få sin egna nyans på den. Tar man en äldre singel malt så kanske de inte gör så mycket på smaken. Någon som vet? Blandar du inte ihop saker och ting nu? Saltlösning vet jag är ett relativt nytt sätt att behandla slitna fat med innan dom rostas eller bränns. Se mitt på sidan: http://whiskyscience.blogspot.se/2011/03/rejuvenation.html Kanske det finns någon kunnig som kan hoppa ur "lådan" och låta oss veta om Koskenkorva eller dylikt funkar, eller är den för "ren"? Ju mognare whisky desto mindre "skit" kvar som kan reagera, så är det nog. basbear Quote MVH Björn ScholzArdbeg Committee MemberFriends of Laphroaig Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robbantheniceguy Posted May 25, 2013 Report Share Posted May 25, 2013 Läste på Thorslundakagge nu, där rekommenderar han själv att man skall ha i salt och vatten först för att få ut de mest av garvsyrorna från eken. Man får väl testa och se helt enkelt hur det blir Quote Robert Johansson, Karlskrona Link to comment Share on other sites More sharing options...
joary639 Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 Någon som provat denna? http://www.whisky-online.com/Wasmunds-Barrel-Kit.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
highland Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 Någon som provat denna? http://www.whisky-online.com/Wasmunds-Barrel-Kit.html Japp har en tunna i garaget just nu, började med vatten i en vecka , sedan Oloroso sherry i 3 mån, nu vilar rå spriten i fatet sedan 3 mån. tillbaka, Det lilla jag smakat så här långt är inget vidare, men jag får väl ha lite is i magen Quote Christer Lagestig Lagan Köper gärna samples av gamla Highland Park, skicka ett PM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
joary639 Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 (edited) Japp har en tunna i garaget just nu, började med vatten i en vecka , sedan Oloroso sherry i 3 mån, nu vilar rå spriten i fatet sedan 3 mån. tillbaka, Det lilla jag smakat så här långt är inget vidare, men jag får väl ha lite is i magen Köpte du det från detta ställe? Edit: kanske fel att kalla det slutförvaring.. Edited February 19, 2014 by joary639 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
highland Posted February 19, 2014 Report Share Posted February 19, 2014 Minns jag rätt så handlade jag på whizita.de Quote Christer Lagestig Lagan Köper gärna samples av gamla Highland Park, skicka ett PM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
joary639 Posted February 24, 2014 Report Share Posted February 24, 2014 Minns jag rätt så handlade jag på whizita.de Tror du det kommer bli bättre? kanske skulle man byta till ett äldre fat om man vill lagra det längre? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
highland Posted February 24, 2014 Report Share Posted February 24, 2014 Tror du det kommer bli bättre? kanske skulle man byta till ett äldre fat om man vill lagra det längre? Det hoppas jag verkligen för nu är den inte bra, visst kan man lagra längre i fat som varit med några omgångar. Tror jag kommer att ha mitt som slattfat när den är tömd. Quote Christer Lagestig Lagan Köper gärna samples av gamla Highland Park, skicka ett PM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
joary639 Posted February 26, 2014 Report Share Posted February 26, 2014 hitta den här oxå.. dock verkar det var svårt att hitta den i europa. http://www.woodinvillewhiskeyco.com/products/age-your-own-whiskey-kit/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spoiten Posted August 24, 2016 Report Share Posted August 24, 2016 Hej Är ny på forumet och tänkte höra mig för om lite hemmalagring. Jag har ett gammalt Black Adder-fat på 7-10L (Vet inte riktigt), tidigare fyllt med Smokey Islay. Uppskattar att fatet byggdes om till liten tunna för ca 15-20år sedan och att det antagligen började livet som en Bourbon barrel. Borrade dit en ny kran igår, och herregud vad det luktade whisky. :-) Då jag haft vatten i det tills det blev tätt och sköljt ur ett flertal gånger ska jag ikväll fylla det mer Sherry (Den billiga sorten). Detta ska få gotta till sig tills dess jag får tag på tillräckligt med bra whisky att hälla på, ingen tidsgräns satt på detta och är inte bekymrad om det tar något år eller två. Frågan är vad det ska fyllas med, är inte så mycket inne på Farclas 105án. Har funderat på Ileach Cask, men bäst vore om man kunde få tag på en New Make som inte kostar skjortan. Tar tacksamt emot tips på hantering/lagringstid och förslag på lämpligt destillat att slutfulla med. Mvh Fredrik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.