Jump to content
whiskyforum

Speysideresan 2013


Recommended Posts

Jaha, så var det snart dags för årets whiskyresa igen, den här blir den 6:e i ordnigen.

Denna gång så blir det inbokade besök hos: Glenfarclas sedan ner till Cragganmore, VIP, står det på inbjudan och det skall bli kul att se vad det innebär hos dem. Sedan upp till, Glenrothes och sist till Glencadam. Vi tänkte även åka förbi och titta på Speyside, Balmenach, Imperial, Glenallachie, Braeval, Littlemill, Dallas Dhu, Miltonduff, Aultmore, Inchgower, vi hittar kanske några till innan vi åker bort till Glendronach och sedan rullar ner för kusten till Fettercairn och Glencadam.

Kanske förbi Huntly också när vi ändå är där i närheten, vem vet. Tyckte dock att priserna hos Gordon var ganska dyra förra gången vi var där. Men det finns ju andra butiker som Whisky Castle som man kanske skall besöka.

Men vi får se vad vi bestämmer oss för när vi väl sitter i bilen, näsan pekar framåt och man längtar efter att känna den där maltdoften och synen av Pagoden som sticker upp i skyn.

Hoppas bara att vädret är på vår sida annars så brukar det ju gå ganska snabbt över.

 

Hör av mig senare.

 

/ Pepe

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Här kommer lite läsning från resan 2013

 

Speyside och österut, söndag 21/4

Denna gång så tar vi
flyget över med Norwegian då SAS ändrat sin flygtid, men fördelen med Norwegian
är att vi landar redan 09.20 i Edinburgh. Vi hade lite otur med biluthyrningen
men det löstes de sista dagarna innan resan, vi hämtar ut en VW transporter hos
Arnold Clark som var mkt tillmötesgående, vi ställer in GPS:en upp mot
Speyside. Vi tittar in på Imperial eller vad som finns kvar av det, stora delar av byggnaderna är rivna och resten kommer snart att rivas helt, vi tar lite foton. Det kommer dock att uppstå igen
på samma plats om något år. Vi styr sedan bort till Benrinnes och tittar lite, sedan
vidare bort till grannen Glenallachie. Det ligger vackert med en liten vacker
damm som tar emot oss besökare. Vi svänger upp vid Cragellachie och vidare bort mot Dufftown.

När vi kommer fram till byn så svänger vi in vid Glenfiddich och tittar in i butiken som för dagen
är full med besökare, att tappa sin egen flaska 15årig kostar 69.99£.

Sedan åker vi ytterligare några hundra meter innan vi stannar till vid Dufftownshopen och provsmakar några sorter.

Efter det så styr vi upp mot Elgin och vårt boende på denna resa, Premier Inn vid Linkwood Lodge.

 

Måndag 22/4

Morgonen börjar med en god
skotsk frukost, korv, ägg, bönor mm. Vi kör ner till Glenfarclas för dagens
första tur. Den Svenska flaggan vajar för vinden när vi svänger in på uppfarten.
Vi har valt en Connoisseur's Tour & Tasting.

När vi kommer fram så möts vi upp av personalen i butiken innan vår guide för dagen Ian MacWilliam dyker upp. Han tar oss på en rundtur i destilleriet. Dom jobbar 24/7 med att få fram
så mycket råsprit dom kan, förnuvarande produceras det ca 3,2 miljoner liter om
året. Ca 1/3 del av allt som görs hamnar i blended. Vi går ut till lagerhus
nummer 1, och får veta mycket om deras lagring och fat val mm. Vi får sedan lukta
ur ett fat från 1965, det doftar mycket gott. Vi får fota allt vi vill och
inget är hemligt. Vi går sedan in för vår provning, när vi kommer in på rummet
står allt upp dukat och klart. Vi får denna dag prova: New spirit, Plain bourbon
10 år, sherry 10 år, 105 cask strenght, Glenfarclas 15 år, Glenfarclas 30 år. Som
avslutning får vi prova på en Family cask från 1962, den är otroligt fräsch
efter 49 år på fat. Smakar päron, toffee och en härligt torr avslutning. Mkt bra.

Alla tycker att 15 åringen är mycket bra, kanske bättre än 30 åringen. En mycket bra provning, och vi
tackar Ian för dagen. Vi åker sedan ner till Cragganmore för dagens andra provning.

Här möts vi upp av Irene som tar oss på en runda i detta lilla destilleri, både kul och informativt. Dom
gör 70 000 liter i veckan och ca 2 miljoner om året. En ganska ovanlig sak med
deras pannor är att dom är platta upptill, om det beror på om pannorna var för
stora eller taket lite för lågt låter vi vara osagt. Vi får gå in till ett som
ser ut mkt gammalt rum för provningen, där det står uppdukat för oss.

Vi får vara med om att prova, 12 åringen, 21 åringen, distiller edition, och en cask strenght, lagrad
på ett sherryfat från 1986. En som alla ville ha en flaska ifrån, men som
tyvärr var omöjligt. Vi tackade Irene för en mkt bra tur runt på det lilla destilleriet.

Nu styr vi bort mot Tamnavulin som inte är öppet för allmänheten. Lite fotografering av byggnaderna
och så är vi på väg igen bort mot Braeval, men som vanligt under denna resa så
stämmer det inte riktigt för GPS:en så vi hamnar vid butiken The Whiskey Castle
istället. Här träffar vi Mike Drury som tar oss på en liten provning i butiken och vi får ett par visdomsord om kvinnor, whisky och livet i stort. En mycket underhållande man som kan sin sak,
och gärna säger det han tycker. Bla annat att Macallan har stora problem nu med
sina fat val, och att det kommer att ta ca 10 år till innan dom är tillbaka på
rätt spår igen. Många skratt blir det under den tid vi provar whisky i butiken.
Vi köper en hel del godsaker från hans hyllor. Nöjda och glada så lämnar
vi butiken med lite information om hur vi hittar till Braeval, efter det så styr vi
upp mot Macallan. Det är nu stängt för dagen men denna gång så går vi bort mot
Easter Elchies House och tar lite foton och sträcker på benen, skönt när solen
tittar fram.

Tisdag 23/4

Vi lämnar Elgin och styr bort mot Dallas Dhu för att titta lite och se vad dom har på hyllorna, flaskor
från 1982 går för 155£. Efter det så styr vi bort mot Benromach för ett besök, dom gör lite drygt 1000 liter vi veckan och ca 130 000 liter om året. Namnet kommer från en lite kulle ett par km härifrån, så liten att den knappt syns. Vi får här prova 4 olika sorters whisky innan vi styr bort mot Miltonduff och tittar lite och tar lite foton. Nu åker vi till Elgin och Gordon & Macphails butik, här blir det
bara en flaska som köps. Alla verka tycka att dom är mycket dyra!

 

Nu åker vi bort mot dagens visning på Glenothes.

På Glenrothes vajar åter den Svenska flaggan i vinden när vi svänger in och
parkerar. Vi möts upp av Eric som konstaterar att vi är precis i tid när han
tittar på sin klocka. Eric visar oss runt på destilleriet, här återanvänder dom
mycket av den värme som blir vid tillverkningen, allt för att spara på energin.
Och kylvattnet som används släpps åter ner i bäcken och tas om hand av grannen
Glen Spey och återanvänds igen. Till slut kommer vi fram till pannorna eller
katedralen som det kallas. Väldigt pampigt uppbyggt där vi får se allt.
Därefter så går vi upp till tunnbinderiet där dom renoverar sina tunnor innan
användningen. Dom byter ut stavar, lock, borrar nytt hål och prov trycker. Efter
detta så öppnar Eric dörrarna in till ett lager hus, där inne så får vi se ett
fat med 17 år gammal whisky i, locken är utbytta mot glas så man kan se igenom
och se den koppar röda får whiskyn får efter lång tids lagring. Men den är nog
bara 12 år pga. att locken bytts ut mot glas. Väl där får vi prova att hälla
upp whisky från ett fat i ett stort provarglas med en Valinch.
Sedan kommer det stora provet, vi står framför 3 stycken fat i olika storlek
och ursprung. Där vi skall gissa vilket fat som innehåller den äldsta whiskyn. Ett
fat är ett 1 st fill American bourbon från 2005, ett fat är ett 1 st fill
Spanish sherry från 2006, det sista är ett second fill bourbon fat från 1978.
Detta ser vi dock inte då texten är gömd bakom stora lock. Det visar sig vara
ganska bra att vara chaufför idag då jag, Mr. Stone och Mattias valde rätt fat!
Resten av gänget hade det lite svårare..

Sedan så går vi in till rummet där provningen skall ske, vi får idag prova 4 olika
sorter. Mycket skratt och god whisky som vanligt. Den blev en trevlig pratstund
som även Eric såg ut att tycka om. Sedan for vi vidare upp till Dufftown whiskyshop igen,

väl där så slank det ner några flaskor i påsarna. Sedan
vidare bort till Cragellachie och Quaich bar för en sittstund i dessa sköna
Chesterfield soffor. Vi njuter av vad som ståtar på deras hyllor, glasen
vandrar mellan oss och whiskyn bedöms men smaklökarna kanske har haft bättre
dagar. Vi pratar om dagens provningar och njuter av vad som just nu finns i
glaset. Eftersom jag stressat på alla lite i 2 dagar så sitter vi kvar ett tag till och fyller
på glasen igen. Vi försöker att hitta in till Glen Elgin men åter så ställer
koordinaterna till det. Men till slut hittar vi fram till destilleriet, lite
foton och tillbaka till Elgin igen och Premier Inn. Nu är det dags för mat!

Onsdag 24/4

Vi äter frukost på Linkwood Lodge, bönor, tomat, bacon, ägg och hashbrowns. Vi
checkar ut från hotellet och rör oss bort mot Auchroisk. Men som vanligt tar
det lite tid och vi ser Glentauchers på vägen. Lite hit och dit över diverse
vägar och bondgårdar så kommer vi fram till destilleriet. Vi styr sedan vidare
bort mot Aultmore och John Dewars, det ser helt tomt ut och vi ser inte enmänniska. Lite
småvägar och några backar senare så kommer vi ner till A96an som tar oss bort mot Buckie och Inchgower. Nu ser vi Inchgower och vi svänger in på området, det ser tomt och ensligt ut där
det ligger längs vägen mot Cullen. Vi styr vidare bort mot Portsoy och
Glenglassaugh. Vi tittar in på Glenglassaugh och där får vi prova 2 olika
sorter, ganska unga båda 2 men bra för sin ålder. Nu åker vi vidare mot
Macduff/Glen Deveron, vi kör över Banff bridge och river deveron och sedan
svänger vi ner till höger. Det ser ganska lugnt ut på området, vi tar lite
foton som vi brukar göra. Men vilken väg skall vi ta ner mot Glendronach?

Vi kommer fram till Destilleriet rätt väg denna gång. Vi får prova 3 stycken olika
sorter innan Dalan bestämmer sig för att tappa en egen flaska från 1993, en 19
åring. Det köps fler flaskor här. Regnet tilltar när vi sätter oss i bilen och
styr ner mot Aberdeen och Fettercairn.

Vi åker på väg B974 och över Mount Cairn på ca 450 meters höjd. Här måste vi ringa
till Glencadam och säga att vi blir lite sena. Det verka som om GPS:en har en
vana att leda in oss på småvägar hela tiden under denna resa. Det är branta
backar nedför, ca 16 %. Vi hittar fram till Fettercairn och tar lite foton. Nu snabbt
vidare, vi kommer fram till Brechin men har svårt att hitta in till destilleriet.

Men vi hittar en liten väg som leder oss ner till Glencadam, via en fotbollsplan.

Här möts vi upp av Davies som jobbat här i 22 år. Destilleriet är ganska litet men dom jobbar 24/7.

Totalt kan dom tillverka 1 500 000 liter om året. Dom blandar även sprit åt andra företag med, ca 4 000 000 liter om året. Allt för att dryga ut kassan med lite tillskott!

Vi kommer sedan ner till Sankt Andrews, parkerar bilen utanför klubbhuset på Jubilee
Course. Vi går runt på Jubilee Course och Old Course och tittar samt tar lite
foton. Här skulle jag vilja spela golf en dag, kanske fler av oss.

Klockan tickar på och vi försöker att hitta in till Daftmill i Cupar men det går inte, då
vi inte har en adress att gå på utan chansar lite. Vi kör på ner mot Edinburgh och vårt hotell.

Torsdag 25/4

Vi checkar ut och beger oss till flygplatsen. Vi är ute i god tid tycker vi, men
det visar sig att det är väldigt många som skall checka in just när vi kommer. Men
kaoset har bara börjat denna dag, till råga på allt så har dom ett nytt system
som dom kör igång idag vilket gör att gå igenom säkerhetskollen tar extremt
lång tid. När vi väl är igenom är det bara att springa till gaten, vi är inte
sist men inte många är efter oss.

En mycket trevlig resa med roliga besök och inte minst bra väder!

 

Vid knapparna/ pepe

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Oj vilken resa!!! Låter lite som när vi var där sist! Men nästan ännu bättre!!

Trodde nästan inte man kunde besök glen rothes var det värt det?!

Ja glenfarclas e en höjdare!! Glendronach låter det som man inte får missa!!

Vi skall dit på festivalen i höst. Så har du några tips så tas dom mer än gärna emots..

Mattias Oleniusson

 

Cask owner Mackmyra svenk ek/rök

Cask owner Macmyra elegant bourbon

Cask owner Kilchoman

Cask owner Mackmyra x rök

Cask owner Mackmyra Ambasadör

Box rök

Link to comment
Share on other sites

Tack för trevlig läsning! Ni hann verkligen med en hel del.

Ja, det gjorde vi..

Sammanlagt så såg vi ca 25 destillerier, varav 15 stycken nya destillerier, och så provade vi ca 60 nya whiskysorter.

Målet när vi började med våra resor var att se 100 st destillerier. ( Det lät otroligt mkt då 2008 ) och nu har vi sett 94 olika destillerier på våra resor. Nästa gång så tar vi Lowland och då passerar alla 100 med råge..

Vad gör man inte på eller med sin hobby! Ha ha ha

/ Pepe

Edited by pepe
Link to comment
Share on other sites

Oj vilken resa!!! Låter lite som när vi var där sist! Men nästan ännu bättre!!

Trodde nästan inte man kunde besök glen rothes var det värt det?!

Ja glenfarclas e en höjdare!! Glendronach låter det som man inte får missa!!

Vi skall dit på festivalen i höst. Så har du några tips så tas dom mer än gärna emots..

Ja, det var en kul resa..

Jag har fått en bra kontakt där som är visits manager på BBR. Så detta var vårt andra besök där, hoppas på fler.

Glendronach är mkt bra, tyvärr så har vi inte gått en tur där än. Men det kommer väl..

Så jag har inte så mkt att ge dig för utom butiken som är välfylld drool2.gif och personalen är trevlig.

Har några bilder från butiken.

Man kan tappa en egen flaska där som är 19 år från -93 för ca 70£, kommer inte ihåg om det är Olorosso eller PX.

Det finns en hel del whisky från tidigt 90-tal, allt från ca 72£ och uppåt till ca 500£.

 

/ Pepe

Link to comment
Share on other sites

Mycket trevlig läsning. Inte utan att man längtar tillbaka....

Tack!

Ja, så fort man kommit hem så börjar man planera för att åka tillbaka igen biggrin.png

/Pepe

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Tackar för denna trevliga rapport :) mycket trevlig läsning och bra inspiration för egen resa framöver...

  • Like 1

Johan Andersson

Glenfarclas Global Family

Springbank Society

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...