pepe Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Jaha, så var det snart dags för årets whiskyresa igen, den här blir den 6:e i ordnigen. Denna gång så blir det inbokade besök hos: Glenfarclas sedan ner till Cragganmore, VIP, står det på inbjudan och det skall bli kul att se vad det innebär hos dem. Sedan upp till, Glenrothes och sist till Glencadam. Vi tänkte även åka förbi och titta på Speyside, Balmenach, Imperial, Glenallachie, Braeval, Littlemill, Dallas Dhu, Miltonduff, Aultmore, Inchgower, vi hittar kanske några till innan vi åker bort till Glendronach och sedan rullar ner för kusten till Fettercairn och Glencadam. Kanske förbi Huntly också när vi ändå är där i närheten, vem vet. Tyckte dock att priserna hos Gordon var ganska dyra förra gången vi var där. Men det finns ju andra butiker som Whisky Castle som man kanske skall besöka. Men vi får se vad vi bestämmer oss för när vi väl sitter i bilen, näsan pekar framåt och man längtar efter att känna den där maltdoften och synen av Pagoden som sticker upp i skyn. Hoppas bara att vädret är på vår sida annars så brukar det ju gå ganska snabbt över. Hör av mig senare. / Pepe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe Posted May 9, 2013 Author Report Share Posted May 9, 2013 Här kommer lite läsning från resan 2013 Speyside och österut, söndag 21/4 Denna gång så tar viflyget över med Norwegian då SAS ändrat sin flygtid, men fördelen med Norwegianär att vi landar redan 09.20 i Edinburgh. Vi hade lite otur med biluthyrningenmen det löstes de sista dagarna innan resan, vi hämtar ut en VW transporter hosArnold Clark som var mkt tillmötesgående, vi ställer in GPS:en upp motSpeyside. Vi tittar in på Imperial eller vad som finns kvar av det, stora delar av byggnaderna är rivna och resten kommer snart att rivas helt, vi tar lite foton. Det kommer dock att uppstå igenpå samma plats om något år. Vi styr sedan bort till Benrinnes och tittar lite, sedanvidare bort till grannen Glenallachie. Det ligger vackert med en liten vackerdamm som tar emot oss besökare. Vi svänger upp vid Cragellachie och vidare bort mot Dufftown. När vi kommer fram till byn så svänger vi in vid Glenfiddich och tittar in i butiken som för dagenär full med besökare, att tappa sin egen flaska 15årig kostar 69.99£. Sedan åker vi ytterligare några hundra meter innan vi stannar till vid Dufftownshopen och provsmakar några sorter. Efter det så styr vi upp mot Elgin och vårt boende på denna resa, Premier Inn vid Linkwood Lodge. Måndag 22/4 Morgonen börjar med en godskotsk frukost, korv, ägg, bönor mm. Vi kör ner till Glenfarclas för dagensförsta tur. Den Svenska flaggan vajar för vinden när vi svänger in på uppfarten.Vi har valt en Connoisseur's Tour & Tasting. När vi kommer fram så möts vi upp av personalen i butiken innan vår guide för dagen Ian MacWilliam dyker upp. Han tar oss på en rundtur i destilleriet. Dom jobbar 24/7 med att få framså mycket råsprit dom kan, förnuvarande produceras det ca 3,2 miljoner liter omåret. Ca 1/3 del av allt som görs hamnar i blended. Vi går ut till lagerhusnummer 1, och får veta mycket om deras lagring och fat val mm. Vi får sedan luktaur ett fat från 1965, det doftar mycket gott. Vi får fota allt vi vill ochinget är hemligt. Vi går sedan in för vår provning, när vi kommer in på rummetstår allt upp dukat och klart. Vi får denna dag prova: New spirit, Plain bourbon10 år, sherry 10 år, 105 cask strenght, Glenfarclas 15 år, Glenfarclas 30 år. Somavslutning får vi prova på en Family cask från 1962, den är otroligt fräschefter 49 år på fat. Smakar päron, toffee och en härligt torr avslutning. Mkt bra. Alla tycker att 15 åringen är mycket bra, kanske bättre än 30 åringen. En mycket bra provning, och vitackar Ian för dagen. Vi åker sedan ner till Cragganmore för dagens andra provning. Här möts vi upp av Irene som tar oss på en runda i detta lilla destilleri, både kul och informativt. Domgör 70 000 liter i veckan och ca 2 miljoner om året. En ganska ovanlig sak medderas pannor är att dom är platta upptill, om det beror på om pannorna var förstora eller taket lite för lågt låter vi vara osagt. Vi får gå in till ett somser ut mkt gammalt rum för provningen, där det står uppdukat för oss. Vi får vara med om att prova, 12 åringen, 21 åringen, distiller edition, och en cask strenght, lagradpå ett sherryfat från 1986. En som alla ville ha en flaska ifrån, men somtyvärr var omöjligt. Vi tackade Irene för en mkt bra tur runt på det lilla destilleriet. Nu styr vi bort mot Tamnavulin som inte är öppet för allmänheten. Lite fotografering av byggnadernaoch så är vi på väg igen bort mot Braeval, men som vanligt under denna resa såstämmer det inte riktigt för GPS:en så vi hamnar vid butiken The Whiskey Castleistället. Här träffar vi Mike Drury som tar oss på en liten provning i butiken och vi får ett par visdomsord om kvinnor, whisky och livet i stort. En mycket underhållande man som kan sin sak,och gärna säger det han tycker. Bla annat att Macallan har stora problem nu medsina fat val, och att det kommer att ta ca 10 år till innan dom är tillbaka pårätt spår igen. Många skratt blir det under den tid vi provar whisky i butiken.Vi köper en hel del godsaker från hans hyllor. Nöjda och glada så lämnarvi butiken med lite information om hur vi hittar till Braeval, efter det så styr viupp mot Macallan. Det är nu stängt för dagen men denna gång så går vi bort motEaster Elchies House och tar lite foton och sträcker på benen, skönt när solentittar fram. Tisdag 23/4 Vi lämnar Elgin och styr bort mot Dallas Dhu för att titta lite och se vad dom har på hyllorna, flaskorfrån 1982 går för 155£. Efter det så styr vi bort mot Benromach för ett besök, dom gör lite drygt 1000 liter vi veckan och ca 130 000 liter om året. Namnet kommer från en lite kulle ett par km härifrån, så liten att den knappt syns. Vi får här prova 4 olika sorters whisky innan vi styr bort mot Miltonduff och tittar lite och tar lite foton. Nu åker vi till Elgin och Gordon & Macphails butik, här blir detbara en flaska som köps. Alla verka tycka att dom är mycket dyra! Nu åker vi bort mot dagens visning på Glenothes. På Glenrothes vajar åter den Svenska flaggan i vinden när vi svänger in ochparkerar. Vi möts upp av Eric som konstaterar att vi är precis i tid när hantittar på sin klocka. Eric visar oss runt på destilleriet, här återanvänder dommycket av den värme som blir vid tillverkningen, allt för att spara på energin.Och kylvattnet som används släpps åter ner i bäcken och tas om hand av grannenGlen Spey och återanvänds igen. Till slut kommer vi fram till pannorna ellerkatedralen som det kallas. Väldigt pampigt uppbyggt där vi får se allt.Därefter så går vi upp till tunnbinderiet där dom renoverar sina tunnor innananvändningen. Dom byter ut stavar, lock, borrar nytt hål och prov trycker. Efterdetta så öppnar Eric dörrarna in till ett lager hus, där inne så får vi se ettfat med 17 år gammal whisky i, locken är utbytta mot glas så man kan se igenomoch se den koppar röda får whiskyn får efter lång tids lagring. Men den är nogbara 12 år pga. att locken bytts ut mot glas. Väl där får vi prova att hällaupp whisky från ett fat i ett stort provarglas med en Valinch.Sedan kommer det stora provet, vi står framför 3 stycken fat i olika storlekoch ursprung. Där vi skall gissa vilket fat som innehåller den äldsta whiskyn. Ettfat är ett 1 st fill American bourbon från 2005, ett fat är ett 1 st fillSpanish sherry från 2006, det sista är ett second fill bourbon fat från 1978.Detta ser vi dock inte då texten är gömd bakom stora lock. Det visar sig varaganska bra att vara chaufför idag då jag, Mr. Stone och Mattias valde rätt fat!Resten av gänget hade det lite svårare.. Sedan så går vi in till rummet där provningen skall ske, vi får idag prova 4 olikasorter. Mycket skratt och god whisky som vanligt. Den blev en trevlig pratstundsom även Eric såg ut att tycka om. Sedan for vi vidare upp till Dufftown whiskyshop igen, väl där så slank det ner några flaskor i påsarna. Sedanvidare bort till Cragellachie och Quaich bar för en sittstund i dessa skönaChesterfield soffor. Vi njuter av vad som ståtar på deras hyllor, glasenvandrar mellan oss och whiskyn bedöms men smaklökarna kanske har haft bättredagar. Vi pratar om dagens provningar och njuter av vad som just nu finns iglaset. Eftersom jag stressat på alla lite i 2 dagar så sitter vi kvar ett tag till och fyllerpå glasen igen. Vi försöker att hitta in till Glen Elgin men åter så ställerkoordinaterna till det. Men till slut hittar vi fram till destilleriet, litefoton och tillbaka till Elgin igen och Premier Inn. Nu är det dags för mat! Onsdag 24/4 Vi äter frukost på Linkwood Lodge, bönor, tomat, bacon, ägg och hashbrowns. Vicheckar ut från hotellet och rör oss bort mot Auchroisk. Men som vanligt tardet lite tid och vi ser Glentauchers på vägen. Lite hit och dit över diversevägar och bondgårdar så kommer vi fram till destilleriet. Vi styr sedan vidarebort mot Aultmore och John Dewars, det ser helt tomt ut och vi ser inte enmänniska. Litesmåvägar och några backar senare så kommer vi ner till A96an som tar oss bort mot Buckie och Inchgower. Nu ser vi Inchgower och vi svänger in på området, det ser tomt och ensligt ut därdet ligger längs vägen mot Cullen. Vi styr vidare bort mot Portsoy ochGlenglassaugh. Vi tittar in på Glenglassaugh och där får vi prova 2 olikasorter, ganska unga båda 2 men bra för sin ålder. Nu åker vi vidare motMacduff/Glen Deveron, vi kör över Banff bridge och river deveron och sedansvänger vi ner till höger. Det ser ganska lugnt ut på området, vi tar litefoton som vi brukar göra. Men vilken väg skall vi ta ner mot Glendronach? Vi kommer fram till Destilleriet rätt väg denna gång. Vi får prova 3 stycken olikasorter innan Dalan bestämmer sig för att tappa en egen flaska från 1993, en 19åring. Det köps fler flaskor här. Regnet tilltar när vi sätter oss i bilen ochstyr ner mot Aberdeen och Fettercairn. Vi åker på väg B974 och över Mount Cairn på ca 450 meters höjd. Här måste vi ringatill Glencadam och säga att vi blir lite sena. Det verka som om GPS:en har envana att leda in oss på småvägar hela tiden under denna resa. Det är brantabackar nedför, ca 16 %. Vi hittar fram till Fettercairn och tar lite foton. Nu snabbtvidare, vi kommer fram till Brechin men har svårt att hitta in till destilleriet. Men vi hittar en liten väg som leder oss ner till Glencadam, via en fotbollsplan. Här möts vi upp av Davies som jobbat här i 22 år. Destilleriet är ganska litet men dom jobbar 24/7. Totalt kan dom tillverka 1 500 000 liter om året. Dom blandar även sprit åt andra företag med, ca 4 000 000 liter om året. Allt för att dryga ut kassan med lite tillskott! Vi kommer sedan ner till Sankt Andrews, parkerar bilen utanför klubbhuset på JubileeCourse. Vi går runt på Jubilee Course och Old Course och tittar samt tar litefoton. Här skulle jag vilja spela golf en dag, kanske fler av oss. Klockan tickar på och vi försöker att hitta in till Daftmill i Cupar men det går inte, dåvi inte har en adress att gå på utan chansar lite. Vi kör på ner mot Edinburgh och vårt hotell. Torsdag 25/4 Vi checkar ut och beger oss till flygplatsen. Vi är ute i god tid tycker vi, mendet visar sig att det är väldigt många som skall checka in just när vi kommer. Menkaoset har bara börjat denna dag, till råga på allt så har dom ett nytt systemsom dom kör igång idag vilket gör att gå igenom säkerhetskollen tar extremtlång tid. När vi väl är igenom är det bara att springa till gaten, vi är intesist men inte många är efter oss. En mycket trevlig resa med roliga besök och inte minst bra väder! Vid knapparna/ pepe 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nishiki Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Tack för trevlig läsning! Ni hann verkligen med en hel del. 1 Quote Mats Nilsander Varberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskystore Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Tack för den trevliga reseberättelsen. 1 Quote Vänliga Hälsningar Kjell Öberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lemmy Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Mycket trevlig läsning. Inte utan att man längtar tillbaka.... Quote Jögge - WMW Owner of a grästufva on Islay. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mejparn Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Oj vilken resa!!! Låter lite som när vi var där sist! Men nästan ännu bättre!! Trodde nästan inte man kunde besök glen rothes var det värt det?! Ja glenfarclas e en höjdare!! Glendronach låter det som man inte får missa!! Vi skall dit på festivalen i höst. Så har du några tips så tas dom mer än gärna emots.. Quote Mattias Oleniusson Cask owner Mackmyra svenk ek/rök Cask owner Macmyra elegant bourbon Cask owner Kilchoman Cask owner Mackmyra x rök Cask owner Mackmyra Ambasadör Box rök Link to comment Share on other sites More sharing options...
mackjan Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 kul att du ville dela med dig av en till synes härlig resa/whiskyprovning Quote Jan Torsson fol medlem frend of the classic malt Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe Posted May 11, 2013 Author Report Share Posted May 11, 2013 (edited) Tack för trevlig läsning! Ni hann verkligen med en hel del. Ja, det gjorde vi.. Sammanlagt så såg vi ca 25 destillerier, varav 15 stycken nya destillerier, och så provade vi ca 60 nya whiskysorter. Målet när vi började med våra resor var att se 100 st destillerier. ( Det lät otroligt mkt då 2008 ) och nu har vi sett 94 olika destillerier på våra resor. Nästa gång så tar vi Lowland och då passerar alla 100 med råge.. Vad gör man inte på eller med sin hobby! Ha ha ha / Pepe Edited May 11, 2013 by pepe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe Posted May 11, 2013 Author Report Share Posted May 11, 2013 Oj vilken resa!!! Låter lite som när vi var där sist! Men nästan ännu bättre!! Trodde nästan inte man kunde besök glen rothes var det värt det?! Ja glenfarclas e en höjdare!! Glendronach låter det som man inte får missa!! Vi skall dit på festivalen i höst. Så har du några tips så tas dom mer än gärna emots.. Ja, det var en kul resa.. Jag har fått en bra kontakt där som är visits manager på BBR. Så detta var vårt andra besök där, hoppas på fler. Glendronach är mkt bra, tyvärr så har vi inte gått en tur där än. Men det kommer väl.. Så jag har inte så mkt att ge dig för utom butiken som är välfylld och personalen är trevlig. Har några bilder från butiken. Man kan tappa en egen flaska där som är 19 år från -93 för ca 70£, kommer inte ihåg om det är Olorosso eller PX. Det finns en hel del whisky från tidigt 90-tal, allt från ca 72£ och uppåt till ca 500£. / Pepe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe Posted May 11, 2013 Author Report Share Posted May 11, 2013 Mycket trevlig läsning. Inte utan att man längtar tillbaka.... Tack! Ja, så fort man kommit hem så börjar man planera för att åka tillbaka igen /Pepe 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepe Posted May 11, 2013 Author Report Share Posted May 11, 2013 Tack för den trevliga reseberättelsen. Kul att någon vill läsa.. / Pepe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rc200 Posted May 12, 2013 Report Share Posted May 12, 2013 Tackar för denna trevliga rapport mycket trevlig läsning och bra inspiration för egen resa framöver... 1 Quote Johan AnderssonGlenfarclas Global Family Springbank Society Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.