Jump to content
whiskyforum

Rom, tequila och massor av whisky


Recommended Posts

benromach_top2.jpg

Soliga nyheter i oktobermörkret

Oktober är på många sätt en mörk och ruskig månad, men låt inte hösten tynga er. Ett glas solsken från Karibien piggar upp de tyngsta höstsinnen. Eller en whisky från soldränkta, sommarheta Australien, eller tequila och mescal från Mexicos öknar – i oktober månads nyhetssläpp är det mer Symposion-sol och värme än någonsin.

God njutning och trevlig läsning, hälsar
Vännerna på Symposion

 

 

 

 

hellyers_top3.jpg

Tasmanien är Söderhavets Islay
Låt oss börja med att ta er med till Australien. Whisky från down under har länge bubblat som något speciellt, annorlunda och mycket intressant. Dessvärre har den oftast varit kopiöst svår att få tag på. Dyra frakter och små volymer har gjort “aussie-whisky” till en sällsynt gäst på våra breddgrader. Tills nu.
Söder om Melbourne, ofattbart långt bort, ligger ön och delstaten Tasmanien. Denna avlägsna ö brukar kallar Söderhavets Islay. Här ligger inte mindre än sju whiskydestillerier. Störst av dessa är Hellyers Road, riktigt stort om sanningen ska fram. Deras mäskpanna är dubbelt så stor som Glenkinchies som är den största i Skottland. Hellyers Road är ett ungt destilleri, man har precis lanserat sin tioåring.
Precis som på Islay är man förtjust i rökig whisky, merparten av produktionen är därför rökig, både i lätta och kraftfulla versioner. Man har också goda möjligheter att laborera med vinfat eftersom Tasmanien är en betydande producent av kvalitetsviner. Whiskyn från Hellyers Road håller mycket hög klass och står väl upp emot skottar och japaner. Har du inte provat flytande solsken förut är det hög tid att göra det nu.
Missa inte våra Hellyers-provningar 10–13 oktober!
Hellyers Road är i Sverige den här veckan och den 10–13 oktober arrangerar vi exklusiva provningar i Malmö, Helsingborg, Örebro och Stockholm.

 

 

 

 

 

sansibar_top.jpg

Rom på riktigt
Det svallar en romvåg över Sverige. Fler och fler livsnjutare upptäcker att det har hänt en del sedan de provade Silverrom i ungdomen. Kvalitetsrom är på väg att bli något riktigt stort i dryckes-Sverige. Vi är glada åt att ha fått vara en del i att väcka detta intresse. Symposion har länge haft en badtoffla i Västindien och haft förmånen att få förmedla ekfatslagrad rom av allra högsta klass.
Frågan är om vi någonsin haft så mycket högklassig rom i våra lagerhyllor som nu i oktober. Tack vare våra kontakter med tyska Sansibar har vi kunnat få in några fantastiska romsorter med en imponerande ålder och kvalitet i världsklass. Alla romvänner därute, detta får ni inte missa, det är rom från Guyana, Grenada, Brasilien, Guadeloupe och Panama. Mer sol kan man inte få ner i en flaska.
blueagave.jpg
Dags att upptäcka den blå agaven
Soldryckerna stannar inte vid rom och krokodilwhisky. På en helt annan soldränkt kontinent växer blå agave, en släkting till liljeväxterna. Vi befinner oss i Jalisco, den delstat i Mexico där man tillverkar tequila. Tequila är som grappa, det finns flygbränsle och det finns mästerverk. Bättre tequila görs på 100% blå agave, i enklare sorter blandar man närmare hälften med sockerrör i mäsken.
Tequila måste ha en alkoholstyrka på mellan 35% och 55%, oftast ligger den runt 40%, och är ursprungsskyddad. Myndigheterna i Mexico har länge haft problem med undermålig piratproduktion och förskräckligt dålig tequila har sålts massivt över världen. Först på senare år har riktigt högklassig 100-procentig agave-tequila börjat säljas i Europa. Bättre Tequila lagras ofta på ekfat, añejo är upp till tre år, extra añejo är minst tre år men ofta längre.
Vi är mycket glada åt att kunna erbjuda Ocho, som är ett av de allra bästa tequilamärkena. Vi har också breddat vår portfölj med en av de bästa mezcal som finns att få. Mezcal har inte samma krav på ursprung, den tillverkas över hela Mexico och kan göras på fler agave-växter. Så på med ponchon och den breda hatten och följ med till Mexico för att njuta kvalitetsdricka!
glenlivet_top.jpg
Men whiskyn då?
Självklart har vi inte blivit alldeles solstungna, den skotska whiskyn är förstås lika nödvändig i höstmörkret som någonsin rom och bredbrättade hattar. I oktobersläppet hittar ni några mäktiga rariteter, som en 43-årig Glenlivet, och två mycket gamla skönheter från nedlagda Littlemill och Caperdonich. Det är Cadenhead's som har vittjat sina skattkammare. Kanske kan vi locka med en 35-årig grainwhisky från likaledes nedlagda Port Dundas?
Men det kommer också fantastisk whisky i lite lägre prisklasser. Stort intresse kommer den 21-åriga Caol Ila från Islaymästarna Cooper's Choice att möta, liksom Sansibars Mortlach, och Bladnoch 1993 från mästerliga Gordon & MacPhail.

 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...