Jump to content
whiskyforum
mackjan

bli av med vattnet i whiskyn?

Recommended Posts

utan att alkohålen försvinner?

 

skulle vilja ha bara smaken o alkohålen kvar,

precis som man gör med en bra sås, när man reducerar,

 

är de nån som har nån idè?

eller e de omöjligt?

 

svag värme?

eller frysa ner? å ta bort isen?

 

hmhmhm? ;-)


Jan Torsson

fol medlem

frend of the classic malt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om du värmer den så försvinner alkoholen först och vattnet sen. Prova att experimentera med infrysning. Annars får du destillera den igen :)

  • Like 1

Markus Nilsson

Whiskynörd

Share this post


Link to post
Share on other sites

vid hög temperatur så kokar väl spriten/alkohålen tidigare än vattnet, om jag mins rätt.

 

men när man värmer glögg?

finns de då ingen alkohål kvar till de stackarna man bjuder på glöggen????


Jan Torsson

fol medlem

frend of the classic malt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alltså... smak är ju något som skapas bland dina receptorer(?) i hjärnan... och när allt vatten är borta och bara alkohol finns kvar försvinner den ju ut i rymden som en gas.... Jag tror nog det är omöjligt det där. :g::closedeyes:

 

Men vattnet du fryst och plockat bort kan du ju använda att kyla ner något nytt drickbart.. kanske en annan whisky? ^_^

  • Like 1

Johan Garland

Friends of Laphroaig 310219
Ardbeg Committee

-De gustibus non est disputandum-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vid infrysning riskerar du att få med smakämnen i isen, det är ju inte för inte att man helst ratar Chill-filtered whisky :)

 

Men det är helt klart en intressant tanke, hur gör man för att koncentrera smakämnena i whiskyn…. Tror det är ganska kört faktiskt.

Destillerar man om det får du inte med smakämnena som utvunnits ifrån fatet. Fryser du blir du av med smakämnen.

 

Får man fråga vad du skall ha den "koncentrerade" whiskyn till?


Jenz Rönnow
Grundare av whiskyforum | Medlem i Whisky Society Skåne

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmhm, jä..ar också, ;-(

 

hade de på känn, men likt de sista halmstrået,

å vem skulle man då fråga om inte de som vet de mästa,

de som finns här.

 

visst får du fråga Jenz, men i dagsläget så, likt åsnan, så måste jag först prova ;-)

å lovar att återkomma senast lördag,

 

ska användas till något på fredag kväll, hmhm.

 

Tack! Marcus, Johan o Jenz,

å kommer ni på nått mer så,...... lovar att inte skratta.

 

Med vänlig hälsning jannä

 

ps, allt vatten behöver inte försvinna, bara de mästa

å hur smakar whisky utan alkohål???? om man skulle reducera ner på svag värme?

Edited by mackjan

Jan Torsson

fol medlem

frend of the classic malt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Du kan säkert reducera en whisky, så att du bara får smakämnena kvar, men alkoholen lär fly innan vattnet.

I Steffor Törnbergs bok om sprit, finns recept på en sås som görs av lite socker, några chalottenlöka, en hela rödvin, en halva portvin och ev lite gin.

Detta ska reduceras tills det blir en sås, d.v.s .ingen redning.


_______Bengt-Åke Olsson

Gammalstorp Single Malt society cool.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eftersom etanol är hygroskopiskt så går det egentligen inte separera utan invecklade processer (destillering) och är i atmosfär inte stabilt som vattenfri.

Yttermera är vatten essensiellt för att många av fettestrarna etc ska kunna detekteras av smaklökarna.

Dvs utan vatten ingen smak.

 

Edit:

Man skulle väl iofs kunna tänka sig användning av Kiselsyragel eller så - men då är det nog inte tillrådigt att inmundiga efteråt, även om det finns kiselsyragel för medicinskt invärtes bruk...

Edited by paer
  • Like 1

GBG

GWS #3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack Bengt-Åke och Paer!

 

då jag inte har en aning om va Kiselsyragel är, å fredag är snart så får de nog va ;-)

 

och ni alla har förmedlat om att detta projekt är "omöjligt", som jag förvisso hade på känn,

 

men tror att änglarna över där jag bor kommer va lyckliga i alla fall, (alltid nått i dessa jultider)

 

min teori just nu, är gryta med glaslock, kupat, svag värme,

där dropparna träffar glaslocket, gå ut o låta kylan utanför få alkohålen gå tillbaka ner i grytan,

å vattnet som jag tror e tyngre ska glida ner längs locket å stanna runt kanten,

å på de vis, tömma locket på cirka en tesked vatten????

upprepa denna metod??? gånger tills jag e nöjd ;-)

vet, likt en dåres envishet.


Jan Torsson

fol medlem

frend of the classic malt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frys whiskyn och separera vatten+"tunga smaker" (blandning A) från alkohol+"lätta smaker" (blandning B ).
Reducera sedan A så vattnet dunstar medan smaken förhoppningsvis inte dunstar med den.
Blanda B och den reducerade A.
Lite smaker som är lika lättflyktiga som vatten kommer nog försvinna, men det mesta borde ju bli kvar?

Edited by RichardN
  • Like 2

Richard Nordenskjöld

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man kan ta ett fat med whisky och sedan ställa fatet någonstans med väldigt torr luft, då kommer vattnet dunsta först och alkoholstyrkan öka. Denna process tar dock några år...tionden ;)

  • Like 1

Marcus Hotakainen, Täby

Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna

Ardbeg committee member

Friends of Laphroaig

Min Samling

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man kan ta ett fat med whisky och sedan ställa fatet någonstans med väldigt torr luft, då kommer vattnet dunsta först och alkoholstyrkan öka. Denna process tar dock några år...tionden ;)

 

En fördel om det är väldigt varmt också! ;)

 

Att frysa något så alkoholhaltigt som whisky kan bli svårt. Man måste få vattnet att "skikta sig" så att det kan frysa... vet inte ens om det är möjligt!?

Du får frysa ner den till hundratalet minusgrader och se om det fungerar!

Annars hade man kunnat plocka is-klimpar från spolarvätskan och på så sätt få koncentrerad spolarvätska på vintern! :)

 

Frysdestillering fungerar ju rätt okej med öl, men då är alkoholhalten upp till 10% vanligtvis.

  • Like 1

Jonas Carlsson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag vet inte vilka smakämnen som försvinner när man kokar whiskyn.

Men du kan väl prova att koka whisky för att reducera ned värskan.

Låt vätskan svalna.

Tillsätt sedan 96% alkohol.

Edited by Hakan G
  • Like 2

Håkan Staaf, Solna
Founding member of Roslagens Whisky Sällskap, and Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts.

Ordförande i Roslagens Whisky Sällskap

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ska man göra ett desperat försök så är väl det att hetta upp en bastu till 70-80 C, se till att den är torr och sen in med whiskyn i lämplig behållare (en djup tallrik???)... jag tror inte på det, men kommer inte på något bättre, alternativet är ju att värma upp på spisen. Men det ska vara torr luft och varmt.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ska man göra ett desperat försök så är väl det att hetta upp en bastu till 70-80 C, se till att den är torr och sen in med whiskyn i lämplig behållare (en djup tallrik???)... jag tror inte på det, men kommer inte på något bättre, alternativet är ju att värma upp på spisen. Men det ska vara torr luft och varmt.

Risken är ju att tråden spårar ur fullständigt, men varm bastu och öl har ju funkat i alla tider. En djup tallrik whisky också och jag tror att Macjan inte bryr sig om att vidareutveckla experimentet ;)


_______Bengt-Åke Olsson

Gammalstorp Single Malt society cool.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

du har rätt Benke!

 

men de är tveklöst rätt kul att läsa. :D

 

iallafal har detta hänt,

 

har nu 4 cl reducerad vätska från en Smokehead, startade med 10 cl.

 

där doften, färgen, o smaken är kraftigare, precis som ja ville :rolleyes:

men, har nog ingen alkohål . :(. å de smakar rätt.....illa.

 

 

tror att resultatet hade blivit det samma utan lock, å 90 minuter bättre tid. men.... allt ska provas.

 

ligger nu whisky i frysen, för morgonens expriment,

fast har just nu ett väldigt lågt ställda förväntningar.

 

kunde de gå som Richard nämnde, så vore de rätt kul.

 

hur som helst, e de ju fredag i morgon, så hur de än går så,

får man väl hoppas att nån alkohål blir kvar :shock3:

 

ps. av dropparna på trappan, så försvann vissa smakämnen också,

men kanske får en isfri trappa resten av vintern

Edited by mackjan

Jan Torsson

fol medlem

frend of the classic malt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag är inne på samma spår som RichardN.

 

Du kan inte reducera whiskyn, för då förlorar du alkoholen. Men om du separerar delar av alkoholen, som du ändå borde kunna göra vid temperaturer kring -35 grader, så kan du reducera den alkoholsvaga delen med försiktig värme för att sedan blanda ihop dem igen.

 

Du kanske får göra frysdestilleringen i några omgångar, tina upp slushen och frysa igen. Det är vilda teorier, men det är vad som för vetenskapen framåt! :D


Markus Nilsson

Whiskynörd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Detta är den mest roligaste tråden vi haft på länge :lol:

 

Håller med dig Jenz!

Detta lyfter hela Julen!

  • Like 2

Tommy Hurtig

 

Ardbeg Committee Member, Friend of the Classic Malts, Friend of Laphroaig mfl.

 

 

Bruichladdich PC 2003, Kilchoman 06/218, Mackmyra 08/849 mfl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Håller med dig Jenz!

Detta lyfter hela Julen!

Fantastisk tråd. Får en inre bild av mackjan där han ser ut som Dr. Emmett Brown i back to the future.

God jul på er alla med förhoppningar om många kluckande paket

  • Like 1

Georg Kristiansen

Kiruna

Share this post


Link to post
Share on other sites

japp, de va de de

 

fredagen blev inte som de va tänkt,

 

å ni som trodde/viste att det inte skulle fungera, fick helt rätt

 

å ni som kom med uppmuntran o försök till hur man skulle göra, STORT TACK!

 

nu Jenz, detta va va de va tänkt å bli.

 

whiskyglass

whiskychoklad

å till de som va mäst viktigaste, nämligen det som jag har framför mig just nu

 

"Bäsky julen 2013"

 

då vi ska gå en bäska runda i dag kl fem.

å jag har fått avslutningen, (undrar varför :g:)

 

mitt bidrag är en rök osande bäsk, där malörten göms under torven, men som kommer fram när hela näsan kommer ner i glaset,

där smaken är som att suga på en slocknad vedbit, i kombination av salt, sötma, apelsin, o bitterheten från malörten, va de även vanilj? (en knivsudd :blush2:)

tro inte att denna bäsk kommer att placera mig på den sista o förhatliga sista plats i alla fall.

 

hur som helst får Forasteros, Trinitario och Criollo vänta till en annan gång,

jo, jag har gjort choklad praliner förut, med smak av whisky,

men denna gång skulle man ställa sig frågan, va de choklad eller va de whisky jag åt?

 

slut summering:

att värma whisky för att bli av med vatten, är ingen bra metod, då även alkohålen försvinner/dunstar

men man får en högre/intensivare smak

men även färgen förstärks betydligt

å självklart doften,

men de e lite "lustigt" att smaka whisky som e alkohålfri.

 

men som ett kompliment till alkohålfria drycker till bilförare,???

 

att frysa whisky gick inte i min frys, då den inte ville komma upp i den temp som krävdes,

behöver nog lite mer planering, alt ny frys, eller låna nån annans,

eller värma försiktigt i en gryta, tillsammans med en alkohålmätare, för att bli av med några %

så att den frys man har kan komma i fråga.

att sedan reducera isbitarna/kristallerna från whiskyn, låter som ett kanonförslag

kommer att provas.

 

gillar egentligen inte att exprimentera , så den enda likheten med E Brown, är väl hårfärgen, å frisyren, då de är många år sedan man va hos en frisör :D

 

fast jag har gjort Bacardi Cola, som sorbe, (isglass) på den tiden man hade tillgång till ett Restaurangkök. kul o gott, att äta sig berusad,


Jan Torsson

fol medlem

frend of the classic malt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, jag tänker genast på flytande kväve för att kyla ner whiskyn? Borde fungera fin fint. Sen när den tinar upp kan man separera de olika delarna… blir nästan sugen på att experimentera själv… ^_^


Jenz Rönnow
Grundare av whiskyforum | Medlem i Whisky Society Skåne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...