Jump to content
whiskyforum

En reseberättelse från Lowlands resan


Recommended Posts

Lowlandsresan 2014

10/4 2014

 

 

07.00 så möts gänget upp vid Centralen för att ta Tåget upp till Arlanda. Vi blir 4 på denna resa. Denna gång så tar vi Norwegian och flyger med i stället för som vanligt SAS, som ändrat sina flygtider till mycket sämre.

Vi landar i Edinburgh och hämtar ut vår hyr bil en Skoda Octavia, som även passar vår långbente vän. Vi styr vår bil på rätt sida av vägen upp mot Linlithgow och St. Magdalene, byggt 1798 och ligger utmed Union Canal och tittar på vad som finns kvar av detta destilleri. Det är inte mkt som finns kvar men man ser Pagoden i alla fall, allt är numera ombyggt till lägenheter. Vi tar lite foton och kör vidare upp mot Falkirk och Rosebank. GPS:en spelar oss ett litet spratt men vi hittar snart igenom staden och fram till destilleriet som är byggt 1798. Solen värmer skönt när vi går runt och tittar på vad som finns kvar, det mest framträdande är den höga skorstenen som står kvar. Samt det gamla lagerhuset som numera är en bar/grill. Det finns planer på att starta upp ett nytt destilleri i Laurie där Rosebank ursprungligen låg, men det är inte klart och namnet ägs av Diageo som inte vill släppa det. Efter detta så styr vi upp mot Perth och destilleriet Strathearn, här möter vi Tony och får oss en liten pratstund. Dom startade upp augusti 2013 och gör ca 12 000 liter om året, det mesta hamnar i 50 l fat. Amerikanska och Franska ekfat samt snart sherry. Jäsningen tar ca 3-4 dagar och alkoholhalten ligger på 58 % när faten fylls. Lågt kan tyckas men en högre alkoholhalt drar ut mer tanniner ur ekfaten och det vill dom inte utan den skall vara en fruktig, nötig med en touch av apelsinskal. Vi blev välkomna tillbaka en annan dag och då få vara med och leka med pannorna som han uttryckte det. Det hoppas jag att vi kan göra. Whiskyn beräknas att vara klar september 2016. Vi åker nu bort mot Tullibardine, här äter vi lite lunch innan vi besöker butiken som ligger i ett shoppingcenter ser det ut som. Vi besöker destilleriet som byggdes så sent som 1949 och gör ca 2,700 000liter årligen. Väl där så smakar vi 4 sorters whisky men ingen faller oss direkt i smaken. Lite för skarp i smaken för oss. Alla whisky är mellan 5-8 år och har slutlagrats på olika fat/storlekar. Däremot så köper vi öl med oss som lagrats i whiskyfat, det visade sig lite senare vara en mkt dålig investering.( Eller vad säger du Åke? )

Nu styr vi mot syd väst och åker ner mot Deanston. På slingriga vägar letar vi oss fram, Örttörnen och rapsfälten lyser gula. Snön ligger kvar på bergstopparna, en trevlig syn. Vi åker snart över en bro och tar in höger, här åker vi längs med Floden Teith som försörjde destilleriet med elektricitet förr i tiden. Byggnaderna restes 1785 men användes då som bomullsfabrik, destilleriet startades först 1965. Här produceras det hela 3.000 000 liter årligen, ca 85% av allt går till Scottish Leader och Black Bottle mm. Byggnaderna ser inte ut som ett traditionellt destilleri utan mer som en stor tegelbyggnad, man skymtar dock faten genom fönstren. Ca 45.00 fat får plats här. Vi går in och tittar i butiken/kaféet som öppnades 2012. Tyvärr så är personalen upptagen när vi är där så det blir ingen provning. Dock har dom så att man kan tappa upp en flaska själv och en massa prydnads saker. Vi tar lite bilder och rör oss vidare ner mot Glengoyne. Detta är byggt 1833 och gör ca 1.000 000 liter årligen, dom har har 8 lagerhus med ca 2 miljoner liter som ligger och mognar. Vi kommer dit lite efter 16 på eftermiddagen, när vi kommer in till butiken så blir vi frågade om vi vill gå på en tur. Det vill vi naturligtvis, så vi får springa ikapp en tur som precis gått ut innan. Vi får se allt men inte ta några foton inne, synd för det var ett fint litet destilleri. Vi får prova några sorter som 15, 18, 21 och deras Cask strenght. Det är en mkt god whisky, som vi inte provat så mycket av tidigare på våra besök.

 

Därefter så hämtar vi ut våra flaskor som jag beställt till 3 av oss då detta blev det 100:e destilleri besöket av vår lilla ”klubb”. Inte illa då vi startade 2008 och nu ”nådde” vi målet.

 

Det blev ett uppskattat besök med en bra tourguide. Våra finska grannar som var med på rundturen tyckte inte att deras cask strenght var så stark och ville inte spö ut den med vatten. Tydligen så räcker inte drygt 58% för våra grannar!

 

Vi lastar in våra flaskor i bilen och ger oss av ner mot Alexandria och Kapten Haddocks whisky destilleri. Loch Lomond som byggdes 1965 ser inte ut som vi förväntade oss utan mer som ett raffinaderi snarare än destilleri. Men här producerar man ca 4.000 000 liter årligen, samt ca 10.000 000 liter grain. Vi styr kosan ner mot kusten och Ardrossan, där vi skall bo på B&B St. Rule denna kväll. Vi har tur med vädret på denna resa, solen lyser hela dagen och temperaturen ligger stadigt över 10 gr. Vi har lite problem med att hitta fram till St. Rule och Debbie och Ian, GPS:en spelar nog oss ett spratt igen, eller så är det reseledarens dåliga framtagning av adresser. Om det låter vi det vara osagt!

Vi får våra rum och vi sitter och smuttar på en liten en innan vi går ner mot havet och Hotell Lauriston, där vi äter en mkt god middag med dryck. Eller var det bara hungern som gjorde att det smakade gott? Nu tillbaka på rummet så är det dags att prova våra öl som köptes vid Tullibardine. Usch vad hemskt, vad skall detta vara bra för. Skall det smaka så här illa? Innis & Gunn är ju kanon gott.

Det slutar med att ölet hälls i slasken och vi tar en liten wirre på rummet och vi pratar lite innan tandborstningen och hopp i sängen.

 

 

11/4 2014

 

Vi äter en mkt god frukost denna morgon där vi sitter som riddare i husets matsal. Husets ägare har en nämligen en förtjusning hos medeltiden och dess gamla riddare med en massa utrustningar, hjälmar och svärd mm. Debbie ”style” som Ian uttryckte det för oss. Vi packar bilen, betalar och ger oss av ner mot hamnen. Denna dag så står ön Arran och dess destilleri för besöket. Det blåser kallt där vi står på akterdäck och ser ut över sjön. Vissa tror det är sommar då klädseln ser ut att vara bättre anpassad för sydligare breddgrader!

 

Vi kommer fram till Broddick och styr längs kusten och vidare över denna vackert kuperade ö. Ner för en backe och där ligger destilleriet, vackert inbäddad av bergen runt. Det startade upp 1995, och kan göra ca 750,000 liter årligen. Ett nytt lagerhus håller på att byggas på området bakom butiken får vi berättat för oss. Vintern 2013 så var dom helt avskurna från omvärlden i 4 dagar pga. snön som låg tjock över vägar och el ledningar. Vi tar lite foton på området innan vi går in i besökscentret. Här träffar vi personalen som låter oss testa vad vi vill i baren, det blir 5 sorter som slinker ner i våra strupar.

 

En mkt bra whisky, bättre än vad jag hade trott innan. Vi köper några flaskor som vi packar in i bilen innan vi styr tillbaka ner mot Broddick. På vägen så stannar vi till vid Arran Brewery, men det var en besvikelse. Ingen öl som tilltalade oss, och personalen var väl inte helt överväldigad över att vi kom på besök så.. Ner till parkeringen vid hamnen, nu dags för lite lunch. Men var? Vi gick upp till hotell Douglas där vi beställde fish & Chips med orden att raska på lite i köket. Färjan skulle ju komma när som, men jösses vilken tid det tog. Vi väntade i över 25 minuter på att få vår mat. Det slutade med att vi fick allt i ett par foliepaket utan bestick, och att vi fick snabbt gå ner till bilen där vi snart körde på färjan tillbaka. Väl ombord så tog vi lite bestick och kryddor, det smakade helt ok.

När vi kör av färjan så väljer vi att inte åka ner till Kirkoswald och

 

AD. Rattrays Whisky experience, det skulle ta oss ca 2 timmar ner och tillbaka. Vi tittar in på Auchentoshan istället, där vill dom ha betalt för alla smakprover, från ca 3£ och uppåt. Men inget faller oss i smaken, så vi tittar runt lite i det nyligen ombyggda besökscentret. Vi ställer i kursen mot Edinburgh men på vägen dit så ser vi till att passera Glen Turner. Dom köper, blandar och säljer det mesta till Frankrike som en 5-årig whisky, men har sedan 2011 destillerat själva. Inget som ännu kommit ut på den Skotska marknaden. Återigen ett ställe som ser mer ut som ett raffinaderi, bara en massa rör som det ryker ur. Och väldiga lagerhus, som syns på långt håll. Nu åker vi vidare bort mot vårt hotell Holiday Inn vid Cow gate, här checkar vi in för natten. Väl på rummet så tar vi en wirre och pratar lite om dagen innan vi går ut på byn. Vi går längs Royal Mile och snart så kommer vi fram till Slottet, där vi njuter av utsikten och vädret. Vi äter på ett Asiatiskt ställe denna kväll. Saigon heter det och verkar vara ett bra ställe, mkt folk denna kväll. Både maten och ölet värmer gott. Vi stannar sedan till på Albanach som vanligt och tar oss en öl och smakar lite av vad som finns på hyllorna. Sedan så går vi tillbaka till hotellet för en god natts sömn.

 

 

12/4 2014

 

Denna dag så står Glenkinchie för besöket, det byggdes upp 1837 och har en kapacitet på ca 2,700 000 liter årligen. Det ligger ca 4, 000 fat i dom 3 lagerhus som finns här på området och Diageo har totalt ca 4 miljoner fat liggandes i Skottland, dom flesta av dem i Leven. Inte mer än 8 % går till Single malt resten till Blend som Bells, Haigh, JB, Johnnie Walker mm. Ca 126 ton malt i veckan går åt, 9 ton malt mals 2 ggr om dagen.

 

Det blir ca 9. 000 liter sprit om dagen som sedan fylls på fat, det mesta på begagnade bourbon fat från olika leverantörer. Det bidrar till en större mångfald när det gäller smakerna enligt dom själva. Med andra ord så är förhållandet ca 1 på 10, till att göra 1 liter whisky går det åt ca 10 liter totalt. Vi möter upp Dennis som är vår guide för dagen. Han tar oss runt överallt men vi får INTE fota någonting inne på destilleriet. Han har svar på alla våra frågor och är mkt trevlig, trots att han är Tysk J. Väl i baren så får vi prova allt som vi pekar på, det blir ju några smakprover innan vi köper lite flaskor i shopen. Bland annat deras distillery only, lagrad på Amontillado fat. Nu åter tillbaka till staden och parkera bilen utanför hotellet. Vi äter en god lunch på Filling station, burgare med några goda kalla öl innan går ner till Cadenheads butik och kollar vad som finns där. Där köper vi några flaskor av whisky den som ligger i fat i butiken, Islay, Campbeltown, och Speyside.

Vi går sedan upp längs Royal Mile och tittar i diverse butiker, och hamnar till sist uppe vi whisky exp. Samtliga priser är högre här än dessa vi sett vid destillerierna, hm.. Nått att tänka på till nästa gång!

 

Vi intar sista middagen på Bella Italia, pasta och några öl innan vi halv sega sitter på hotellrummet och provar lite olika sorters whisky, och snackar om vad vi sett och gjort.

 

 

13/4 2014

 

Denna söndag så går flyget hem redan 09.45, så vi sticker ganska tidigt ut till flygplatsen och lämnar tillbaka bilen och checkar sedan in.

 

Vi tittar på vad som finns hos World of Whisky, men det mesta är standard och återigen till högre priser än tidigare.

 

 

Vi som vanligt tacka våra chaufförer för denna resa.

/ Pepe

 

 

 

 

  • Like 10
Link to comment
Share on other sites

Härlig berättelse, man blir sugen att dra direkt...

 

Faten som Cadenheads har i butiken är dom som fylls på hela tiden eller hur?

Hade dom inget annat prisvärt?

Jag ska snart åka dit och funderingen är att kanske göra ett besök på Glenkinchie, måste man förboka?

// Kent

Kent Johansson

Link to comment
Share on other sites

Det dom hade var 4 olika 50 liters fat med en vatted malt + 1 rom fat, när det är slut så är det slut och nya fat fylls på med andra..

Ge mig din mail så skickar jag de bilder som jag tog där inne. Kanske inte ser allt men det ger dig en uppfattning.

Ang. Glenkinchie så hade jag förbokat via en kontakt på Diageo ( mkt bra att ha... ) kolla in Classic malts så ser du vilka tider som gäller och vilka olika turer som dom har. Dom hade bra priser tyckte vi spec. på Lagavulin 16, 44.50£ men överlag mkt bra priser.

Baren är välfylld med Diageos sorter och bla. av flora & fauna mm.

Tyckte vi blev väl omhändertagna av dem, ett mkt bra besök!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...