Per Eriksson Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Jag tänkte vi skulle kunna lära varandra lite mer. Genom att ställa svåra frågor som de andra får försöka svara på. För att ni andra skall komma igång så ställer jag första frågan. Om ingen kan svara så kommer det efterhand lite ledtrådar. Ok håll i er. Whiskytermen "skulk" vad är det ? (uttalas skalk) Kanske inte det lättaste. Quote Per Eriksson Borlänge Webmaster i smad (www.smad.se) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qonos Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Jag tänkte vi skulle kunna lära varandra lite mer.Genom att ställa svåra frågor som de andra får försöka svara på. För att ni andra skall komma igång så ställer jag första frågan. Om ingen kan svara så kommer det efterhand lite ledtrådar. Ok håll i er. Whiskytermen "skulk" vad är det ? (uttalas skalk) Kanske inte det lättaste. den whisky man tar på morgonen innan man kör till jobb eller hmm dagens första whisky är det iaf om jag inte minns fel. Tror till och med att det var du som skrev det här i forumet, kanske i reseberättelsen.. eller jag kanske minns helt fel? Quote Magnus Rönnerup, Malmöwww.livingdeadbrewery.se Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Eriksson Posted May 18, 2006 Author Report Share Posted May 18, 2006 Nästan rätt. Den whisky man tar före frukost. Trodde inte jag hade nämn det. Ok en kanske lite svårare fråga då. 63,5% Varför just denna alkoholhalt innan whiskyn läggs på fat? Quote Per Eriksson Borlänge Webmaster i smad (www.smad.se) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullie Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Nästan rätt. Den whisky man tar före frukost.Trodde inte jag hade nämn det. Ok en kanske lite svårare fråga då. 63,5% Varför just denna alkoholhalt innan whiskyn läggs på fat? Största anledningen är att förenkla de matematiska ekvationerna vid handel med hela fat, mellan destillerier och bl a blendindustrin... Sen finns det en del mumbojumbo förklaringar att det skulle vara den optimala lagringsstyrkan. Quote Counting all the assholes in the room, well I'm definately not alone... And ye, I'd rather drive my Harley Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qonos Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 (edited) 63,5% Varför just denna alkoholhalt innan whiskyn läggs på fat? har nått med svartkrut att göra. att fast man hällde det över svartkrut så kunde det börja brinna vid dena alkoholhalten. tror jag... Proof har väl nått med detta att göra? Eller så är jag helt ute och cyklar.. gissar helvilt, men vill minnas att jag läst nått om svartkrut Edited May 18, 2006 by Qonos Quote Magnus Rönnerup, Malmöwww.livingdeadbrewery.se Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullie Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 har nått med svartkrut att göra. att fast man hällde det över svartkrut så kunde det börja brinna vid dena alkoholhalten. tror jag... Proof har väl nått med detta att göra? Eller så är jag helt ute och cyklar.. gissar helvilt, men vill minnas att jag läst nått om svartkrut Proof har helt riktigt något med svartkrut att göra. Men då handlar det om 57.2% ABV. Men då handlar det om UK Proof (100). US Proof är något annat...(50%ABV) Quote Counting all the assholes in the room, well I'm definately not alone... And ye, I'd rather drive my Harley Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Eriksson Posted May 18, 2006 Author Report Share Posted May 18, 2006 Största anledningen är att förenkla de matematiska ekvationerna vid handel med hela fat, mellan destillerier och bl a blendindustrin... Sen finns det en del mumbojumbo förklaringar att det skulle vara den optimala lagringsstyrkan. Nej Nej Men att alla kör på 63,5% förenklar bytet mellan dem av fat. har nått med svartkrut att göra. att fast man hällde det över svartkrut så kunde det börja brinna vid dena alkoholhalten. tror jag... Proof har väl nått med detta att göra? Eller så är jag helt ute och cyklar.. gissar helvilt, men vill minnas att jag läst nått om svartkrut Nja 100 Proof = 57% har med krut att göra. Men 100 Proof != 63,5% Quote Per Eriksson Borlänge Webmaster i smad (www.smad.se) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronnie Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 (edited) Håller med föregående talare. Läste det härom veckan i Andrew Jefford's "Peat, Smoke and Spirit". Edit: Hann tydligen ett par st här emellan. Måste kolla upp det i kväll i boken... Edited May 18, 2006 by ronnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mange Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 (edited) 63,5% Varför just denna alkoholhalt innan whiskyn läggs på fat? Tunnorna kan få problem att hålla under lagringstiden om det är högre. Finns sen både mer och mindre fatlagringsstyrkor. Edited May 18, 2006 by mange Quote Magnus J Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Eriksson Posted May 18, 2006 Author Report Share Posted May 18, 2006 Tunnorna kan få problem att hålla under lagringstiden. Finns sen både mer och mindre fatlagringsstyrkor. Nej Men det finns de som lagrar på högre och de som lagrar på lägre Quote Per Eriksson Borlänge Webmaster i smad (www.smad.se) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roger Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Men det finns de som lagrar på högre och de som lagrar på lägre Vilka destillerier lagrar sprit med lägre alkoholhalt än 63.5% ? Blev oerhört nyfiken nu! Quote Roger Melander Box Destilleri AB Maltix AB Växjö Maltwhiskysällskap 1/1 Bruichladdich, 11/20 Lochindaal, 1/20 Glengoyne, 1/30 Bladnoch and Box casks owner. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullie Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 (edited) Nej Nej Men att alla kör på 63,5% förenklar bytet mellan dem av fat. Nja 100 Proof = 57% har med krut att göra. Men 100 Proof != 63,5% Källa Per? Jag håller inte med dig om att det skulle vara Proof... 100 Proof är 57.2% enligt bl a Peat Smoke & Spirit och Per Ellsbergers bok. Även en bok från 1969 om whisky menar detta. Också enligt Michael Jackson Guide... Även just det faktum att det är för byteshandeln bekräftas av flera textkällor. Edited May 18, 2006 by Bullie Quote Counting all the assholes in the room, well I'm definately not alone... And ye, I'd rather drive my Harley Link to comment Share on other sites More sharing options...
mange Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Vilka destillerier lagrar sprit med lägre alkoholhalt än 63.5% ?Blev oerhört nyfiken nu! Typ alla Bourbons, behöver väl inte lista dom? Quote Magnus J Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roger Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Enligt Customs and Excise Act of 1952 så är definitionen av 100 proof att vikten av en spritblandning vid 51°F skall väga lika mycket som tolv trettondelar av destillerat vatten. Vilket ger en alkoholhalt på 57.1% Innan dess så använde man svartkrut... Quote Roger Melander Box Destilleri AB Maltix AB Växjö Maltwhiskysällskap 1/1 Bruichladdich, 11/20 Lochindaal, 1/20 Glengoyne, 1/30 Bladnoch and Box casks owner. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pontus Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 63,5% Varför just denna alkoholhalt innan whiskyn läggs på fat? Strathmill lagrar sin whisky vid 63.5 % och 68.5 %. Jag har en flaska som ligger på 64 % efter 12 års lagring. Denna whisky var förmodligen 68.5 % när den lades på fatet (eller har den lagrats torrt och varmt) Bruichladdich lagrar sin nya whiskyvariant vid 90 %. Quote Pontus Lilliehorn Whisky Society Skåne - Founding Member http://www.whiskyskane.se/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronnie Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Sen finns det en del mumbojumbo förklaringar att det skulle vara den optimala lagringsstyrkan. Som det här då eller? "Most Scottish distilleries fill their whisky with 63,5% alcohol content into casks, since this means a reasonable compromise between a short maturation time and loss of alcohol by evaporation." Källa: The Whisky Store Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullie Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Som det här då eller? "Most Scottish distilleries fill their whisky with 63,5% alcohol content into casks, since this means a reasonable compromise between a short maturation time and loss of alcohol by evaporation." Källa: The Whisky Store Ungefär så ja... Det finns många myter inom whiskybranchen. Quote Counting all the assholes in the room, well I'm definately not alone... And ye, I'd rather drive my Harley Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roger Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Som det här då eller? "Most Scottish distilleries fill their whisky with 63,5% alcohol content into casks, since this means a reasonable compromise between a short maturation time and loss of alcohol by evaporation." Källa: The Whisky Store Det är den mumbojumbo-varianten jag har lärt mig oxå. Quote Roger Melander Box Destilleri AB Maltix AB Växjö Maltwhiskysällskap 1/1 Bruichladdich, 11/20 Lochindaal, 1/20 Glengoyne, 1/30 Bladnoch and Box casks owner. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Åke Posted May 18, 2006 Report Share Posted May 18, 2006 Förmodligen har man också tagit med i beräkningen en uppskattad "normal" lagringstid. Vid för låg % vid fyllningen kan man ju riskera att hamna under 40% när det är dags att tappa upp fatet. Man kan misstänka, när man ser gammal whisky med hög alkoholhalt, att det fylls en del fat, som man tänkt lagra längre, med starkare sprit. Men eftersom alkoholhalten påverkar extraktionen av smakämnen ur eken (somliga är lösliga i vatten, andra i alkohol) är det förmodligen intressant att hålla en standardiserad styrka för att få ett jämnt resultat i slutänden. En undersökning visar att förlusterna av alkohol genom avdunstning ökar med högre alkoholstyrka medan däremot avdunstningen av vatten är större vid lägre styrka. Vatten är troligen den billigare beståndsdelen. Grain fylls normalt vid högre % än malt, men generellt undviker man att fylla vid styrka över 80% eftersom den ökade extraktionen av lipider och ligniner ger problem vid filtrering Att bourbon kan fyllas vid lägre % kan kanske bero på att %en ökar under lagringen? Quote Åke Johansson Hammarö Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Eriksson Posted May 19, 2006 Author Report Share Posted May 19, 2006 Vilka destillerier lagrar sprit med lägre alkoholhalt än 63.5% ?Blev oerhört nyfiken nu! MacAllan har nyligen börjat lagra sin nysprit i original styrka utan utspädning. Jag var mycket nyfiken tidigare på varför just 63.5% om det var för lagring eller om det bara var en slump att det blivit just 63.5%. Jag ställde sen från till destilleri chefen på Talisker som avslöjade varför det var just den styrkan. Ingen av er har ännu varit ens i närheten av rätt svar. Det har ingenting med lagring att göra. Det finns ingen hemlig övernskommelse. Det är något mycket enklare som ligger bakom den styrkan. Quote Per Eriksson Borlänge Webmaster i smad (www.smad.se) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullie Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 MacAllan har nyligen börjat lagra sin nysprit i original styrka utan utspädning. Jag var mycket nyfiken tidigare på varför just 63.5% om det var för lagring eller om det bara var en slump att det blivit just 63.5%. Jag ställde sen från till destilleri chefen på Talisker som avslöjade varför det var just den styrkan. Ingen av er har ännu varit ens i närheten av rätt svar. Det har ingenting med lagring att göra. Det finns ingen hemlig övernskommelse. Det är något mycket enklare som ligger bakom den styrkan. Då får du nog tala om vad det är Per... Quote Counting all the assholes in the room, well I'm definately not alone... And ye, I'd rather drive my Harley Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Eriksson Posted May 19, 2006 Author Report Share Posted May 19, 2006 Då får du nog tala om vad det är Per... Nja jag väntar lite till. Men det har varit så länge och anledning till den styrkan har ingenting alls att göra med whiskytillverkning. Hoppas att den ledtråden känns kryptisk. Quote Per Eriksson Borlänge Webmaster i smad (www.smad.se) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullie Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Hoppas att den ledtråden känns kryptisk. Fullständigt... Quote Counting all the assholes in the room, well I'm definately not alone... And ye, I'd rather drive my Harley Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengt L Posted May 19, 2006 Report Share Posted May 19, 2006 Kan det vara så att lagboken är inblandad? /Bengt Quote Bengt Larsson Mariefred Share & Caskholder of Kilchoman cask # 2006/111 / Delägare i Bladnoch cask # 2007/1204 / Founding member of SWS / Friend of Laphroaig / Member of The Ardbeg Committee Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Eriksson Posted May 19, 2006 Author Report Share Posted May 19, 2006 Kan det vara så att lagboken är inblandad? /Bengt Nej det finns inga lagar som säjer att det skall vara så Quote Per Eriksson Borlänge Webmaster i smad (www.smad.se) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.