Jump to content
whiskyforum

Definitioner


Bullie
 Share

Recommended Posts

En av de återkommande frågor som dyker upp under provningar och i mail, är i vad skillnaden mellan blended whisky, vatted whisky och single malt ligger. Märkningarna på buteljeringarna där ute i vida världen är en veritabel djungel av fackuttryck och marknadsföringsknep, som diskuteras i och på de olika forumen för whisky.

 

Eftersom även branschen själv upplever detta som ett problem, då det i olika marknadsföringsknep använts begrepp som är väldigt luddiga, har SWA ? the Scotch Whisky Association ? uttalat vilka de anser vara de riktiga begrepp om whisky som branschen skall använda på flasketiketter, förpackningar och övrig marknadsföring. Allt för att vi konsumenter skall få en större insikt och klarhet i vad vi köper. Ett exempel på sådan luddig marknadsföring var när ett destillerinamn - ett sätt att visa att det är en single malt i flaskan - användes vid försäljning av en ?vatted malt?, tillsammans med beteckningen ?Pure malt?, vilket väckte stor upprördhet i branschen.

 

Här är en lista med enklare förklaringar av de begrepp som SWA vill att branchen skall använda.

 

Vi börjar med den för oss whiskyfrälsta viktigaste sorten:

 

Single Malt Scotch Whisky

En whisky som är destillerad på ett destilleri av ingredienserna mältat korn, vatten och jäst, sedan lagrat på ekfat i minst tre år. Tillverkning, lagring och buteljering måste vara gjord i Skottland för att whiskyn ska få kallas Scotch. Åldern, om den omnämns, är alltid baserad på den yngsta whiskyn i flaskan. Sedan finns det en hel del varianter på detta såsom Single Cask, Cask Strenght, Unchillfiltered osv. osv. Men dessa skillnader ska vi inte beröra nu.

 

Nästa variant av whisky är det vi förr (av många även nu) kallade för ?Vatted malt?:

 

Blended Malt Scotch Whisky

Här har vi en whisky som är en blandning av single malts från flera olika destillerier. Fortfarande så gäller de regler angående tillverkning, lagring och ålder. Det här är en sorts whisky som vi ser mer och mer av ute på marknaden. Andra begrepp som användes tidigare på denna whiskytyp var/är ?vatted malt? och ?pure malt?.

 

Den tredje varianten, som nog också är den vanligaste, är det som vi kallar ?Blended whisky?. Sorter som t ex Johnny Walker, Grants, Famous Grouse och Ballentines faller under detta begrepp.

 

Blended Scotch Whisky

Det här är en blandad whisky och till skillnad från den tidigare omnämnda ?Blended Malt?, så ingår det även grainwhisky i denna blandning. Grainwhisky är ett destillat gjort av diverse spannmål (som brännvin ungefär), destillerat i en panna typ ?continous still? eller ?patent still?. Mängden maltwhisky i dessa blended whiskies varierar stort och antalet olika single malts kan uppgå till 30-talet. Merparten av innehållet i denna typ är dock vanligtvis grainwhisky. Lagrings och åldersbestämmelser är det samma som för de övriga sorterna. Även grainwhisky måste lagras på ekfat i minst tre år för att få kallas whisky.

 

Den sista sorten, som också är den ovanligaste och som troligast uppstått av att blendindustrin behöver äldre grainwhiskies till sina mer exklusiva tappningar är:

 

Single Grain Scotch Whisky

Som ni kanske listat ut av namnet så är detta en tappning av grainwhisky från ett enda destilleri. Det är ytterst sällan man ser dessa tappningar på marknaden, men detta betyder inte att de smakar sämre. Det finns några riktigt bra varianter, men priserna brukar vara relativt höga. Självklart så gäller ålders och lagringsreglerna här.

 

 

Single Blended Scotch Whisky

I denna grupp finns det få sorter. Det gäller att samma destilleri har gjort både grain och malt whisky och sen blandat dem. Loch Lomond har gjort några och Ben Nevis har en som till och med är "blended at birth" dvs att spriten från både grain och malt pannan rann ner tillsammans i spiritsafe. Denna lagrades sedan i 40 år på fat och säljs nu.

 

Blended Grain Scotch Whisky

En blandning av grainwhisky från olika destillerier. Extremt ovanligt, så vitt vi vet har bara Compass Box gjort en sådan.

 

 

Källor: Ulf Buxrud, SWA och Whiskymagazine

Medverkande: Mattias Nordkvist, Per Eriksson, Björn Andersson

Counting all the assholes in the room,

well I'm definately not alone...

 

And ye, I'd rather drive my Harley

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...