Qonos Posted May 31, 2006 Report Share Posted May 31, 2006 The Maltmanics Way 01 - 09: Barely drinkable gagwater. Serving me this may result in physical violence. 10 - 19: Truly disgusting. Varying degrees of awfulness; highly avoidable. 20 - 29: Only suitable for intoxication purposes. 30 - 39: Definitely not enjoyable; don't pour me another glass, please. 40 - 49: Flawed. I'll drink it, but don't expect me to be happy about it. 51 - 54: All things considered I like it, but just barely. 55 - 59: I'm far from crazy about this, but I could find some redeeming qualities. 60 - 64: Quite drinkable, but I could find nothing in there to get very excited about. 65 - 69: An altogether satisfactory experience, but somehow it doesn't fulfil its potential. 70 - 74: An enjoyable drink, just a tad below average. 75 - 79: A very enjoyable drink; above average but not exciting enough to be reccommendable. 80 - 84: Reccomendable. Very nice indeed, thank you. Pour me another one, please. 85 - 89: Highly reccommendable. Everybody should try this at least once in their life. 90 - 94: Wonderful! These are the sort of top shelf whiskies where price starts to become almost irrelevant. 95 - 100: Exceptional; the stuff of legends; true 'aqua vitae'. Great liquids of the world. KÄLLA: maltmaniacs.com Professionell analytisk provning 00-70: En dålig whisky med tydliga brister i doft och smak. 71-75: En enkel whisky utan koncentration i doft och smak. 76-80: En enkel men välgjord whisky, dock utan djup, koncentration och personlighet. 81-85: En välgjord whisky med personlighet och kvalitet över genomsnittet. 86-90: En utmärkt whisky med stor personlighet och kvalitet. 91-95: En whisky i världsklass. 96-100: En helt enastående whisky. KÄLLA: whiskycenter.se Subjektiv provning, gott eller inte gott 0: Blää... häller ut den i vasken och köper något annat. 1: Blandar en drink på den eller bjuder den på grannen. 2: Vardagswhisky, smuttar på den efter en tuff arbetsdag. 3: Väl värd pengarna, bjuder endast på goda vänner. 4: Mycket väl värd pengarna, bjuder med viss tvekan. 5: Toppwhisky, bjuder bara i yttersta nödfall. 6: Mmmm....... talar inte om för någon att jag har den. KÄLLA: whiskycenter.se Medverkande: Magnus Rönnerup, Jenz Rönnow 2 Magnus Rönnerup, Malmöwww.livingdeadbrewery.se Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kainen Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Skulle också vara trevligt att veta hur man kommer fram till dessa betyg? Exakt varför ger man en whisky tex 91 poäng. Hur går man till väga? Marcus Hotakainen, Täby Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna Ardbeg committee member Friends of Laphroaig Min Samling Link to comment Share on other sites More sharing options...
EW200 Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 4 moment som poängsätts. Doft: whiskyns doft med eller utan vatten Smak: hur smakar whiskyn direkt efter att du svalt (eller spottat ut) Eftersmak: hur smakar whiskyn efter några sekunder (kanske ca 5-10 sekunder) Balans/komplexitet: stämmer whiskyn överens med dina förväntningar på t ex lagringsfat och ålder, och har whiskyn en eller flera dofter och smaker dvs komplexitet, whiskyn skall ju inte bara smaka sherry eller rök, en slags sammanfattning av de tre andra momentenSätt 0-25 poäng på varje moment. Medelwhiskyn bör ligga på ca 76 poäng totalt, dvs 19 poäng per moment i snitt. Bedöm whiskyn enligt nedan, vid de fyra momenten: 0-5 Dödande 6-10 Oluktbart/Odrickbart 11-15 Otäckt 16-17 Obalans/Mindre bra 18-20 Godkänt (19 är medelpoängen) 21-22 Bra 23-24 Mycket bra 25 Toppen/Kan inte bli bättre Personligen tycker jag det är jättesvårt att betygsätta en whisky med systemet ovan men det är ju en vanesak också. Jag kör med ej drickbart,godkänt,mycket bra,perfekt... haha... Stefan Johansson är alltid intresserad av Caol Ila samples. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ardbeg67 Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 4 moment som poängsätts. Doft: whiskyns doft med eller utan vatten Smak: hur smakar whiskyn direkt efter att du svalt (eller spottat ut) Eftersmak: hur smakar whiskyn efter några sekunder (kanske ca 5-10 sekunder) Balans/komplexitet: stämmer whiskyn överens med dina förväntningar på t ex lagringsfat och ålder, och har whiskyn en eller flera dofter och smaker dvs komplexitet, whiskyn skall ju inte bara smaka sherry eller rök, en slags sammanfattning av de tre andra momentenSätt 0-25 poäng på varje moment. Medelwhiskyn bör ligga på ca 76 poäng totalt, dvs 19 poäng per moment i snitt. Bedöm whiskyn enligt nedan, vid de fyra momenten: 0-5 Dödande 6-10 Oluktbart/Odrickbart 11-15 Otäckt 16-17 Obalans/Mindre bra 18-20 Godkänt (19 är medelpoängen) 21-22 Bra 23-24 Mycket bra 25 Toppen/Kan inte bli bättre Personligen tycker jag det är jättesvårt att betygsätta en whisky med systemet ovan men det är ju en vanesak också. Jag kör med ej drickbart,godkänt,mycket bra,perfekt... haha... Jag tycker mig känna igen väldigt mycket i denna text. Vem har skrivit den tro Benny Ingman, KarlstadCarlstad Whisky Connoisseurs - CWC Söker sample av: Brora 1970-1972 Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskystore Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Jag tycker mig känna igen väldigt mycket i denna text. Vem har skrivit den tro Minns inte vem det var men det verkar bekant hehe... Vänliga Hälsningar Kjell Öberg Link to comment Share on other sites More sharing options...
EW200 Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Glömde skriva källa! Tar på mig den missen! Mvh. Stefan Johansson är alltid intresserad av Caol Ila samples. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertk Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Skulle också vara trevligt att veta hur man kommer fram till dessa betyg? Exakt varför ger man en whisky tex 91 poäng. Hur går man till väga? Man provar den. ::::::::::::: robert karlsson ::: whisky-monitor.com::: maltmaniacs.org ::: twitter ::: 4000+ buteljeringar provat ::::::::::::: Link to comment Share on other sites More sharing options...
woxna Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 såg på whiskyfun,att serge hade lagt ut hur han poängsätter... 100: free spot for hope. 95-99: absolutely stunning, a legend. 93-94: absolutely stunning, but there might be even better versions somewhere. 91-92: stunning, complex, balanced, with something extra (the wow factor!) 90: perfect, complex, balanced, but little ‘wow!’ 88-89: almost perfect but maybe not totally complex and/or balanced. 86-87: maybe not totally perfect but very good and a good example of the make/brand. Not the tiniest flaw. Mature. 85: very good and very satisfying, but there are quite a few even better ones around in the same category. Mature. Maybe very minor flaws. 82-84: very good but can be a tad immature or unbalanced. Or a little uninteresting. Or have minor flaws. 80-81: good stuff no doubt, pleasant but maybe forgettable. 78-79: still good, loyal stuff but rather uninteresting. 75-77: drinkable, rather honest but has some moderate flaws. Blandness is a flaw. 70-74: drinkable but bland, simple, uninteresting. Can also have one or two obvious flaws. 60-69: there are quite a few obvious flaws but it’s still kind of drinkable. 50-59: at least one very major flaw (burnt notes, chemicals, stale…) but some other aspects can still be bearable. Sometimes of historical interest ;-). 25-49: obviously very flawed, and the flaws make it hard to swallow. 1-24: one shouldn’t be allowed to sell this. Many flaws, repulsive. 0: free spot for despair. håkan woxblom orminge,stockholm Link to comment Share on other sites More sharing options...
mejparn Posted October 27, 2012 Report Share Posted October 27, 2012 Var länge sen jag satte ett betyg på whisky. Försöker bara njuta.. Mattias Oleniusson Cask owner Mackmyra svenk ek/rök Cask owner Macmyra elegant bourbon Cask owner Kilchoman Cask owner Mackmyra x rök Cask owner Mackmyra Ambasadör Box rök Link to comment Share on other sites More sharing options...
inc Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 Bumpar en gammal tråd, hittar ingen bra placering för frågan. Ska köra en liten mindre provning hemma med ett par polare, är det någon som har ett bra betygsättnings/underlägg/papper(kommer inte riktigt på det rätta ordet, haha) att dela med sig av? Marcus Millwall Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenz Rönnow Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Bumpar en gammal tråd, hittar ingen bra placering för frågan. Ska köra en liten mindre provning hemma med ett par polare, är det någon som har ett bra betygsättnings/underlägg/papper(kommer inte riktigt på det rätta ordet, haha) att dela med sig av? Provningsunderlägg tror jag att man brukar kalla det. Jenz RönnowGrundare av whiskyforum | Medlem i Whisky Society Skåne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenz Rönnow Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Länkar in en tråd med underlägg som du kan ladda ner här: http://www.whiskyforum.se/forum/index.php?showtopic=14424 Jenz RönnowGrundare av whiskyforum | Medlem i Whisky Society Skåne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts