MacNilsson Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 Som nyuppflyttad växjöbo så söker jag med en klubb. Är fn. medlem i wexio maltsälskap och kommer vara stödmedlem tills vidare. Men skulle vilja ha en här i stockholm att byta erfarenheter mm... PS. Hasse, hör av dig när du är uppe i stockholm så kan vi fukta gommen ihop på nån skön krog. DS. Självklart....next stop mässan, party på Söder väntar Hasse Nilsson Växjö Maltwhiskysällskap Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asia Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 Hallå! Jag har totalt missat denhär tråden! Jag söker också en klubb. Får man vara med? Sofia Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacNilsson Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 Kära Stockholmare Detta måste ni ta tag i.....är det så illa att mitt älskade Stockholm inte har en häftig whiskyklubb öppen för alla? Med de förutsättningar som finns hos er måste ni ju kunna få till en verksamhet som vida överträffar oss i Växjö, Linköping och Borlänge och på alla andra håll i Sverige. börja i all enkelhet, träffas hemma hos någon, var och en tar med en flaska, låna en lokal nånstans, utse en provledare, ta med några vänner, sedan sprider det sig ringar på vattnet. Ni borde verkligen bilda Stockholms whiskysällskap. Det enda som krävs är att någon tar tag i det. Lycka till Hasse Nilsson Växjö Maltwhiskysällskap Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hakan G Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 (edited) Tjenare.Jag går i ungefär samma tankar som dig. Skulle väl gärna starta upp någonting nytt och varför inte börja att kolla intresset här. Nu är vi redan 2 st efter bara 20 minuter. Kanon. Emanuel Har precis som Asia totalt missat denna tråd! Jag är också intresserad av att bilda whiskyklubb med er. (För min del bor jag i Solna). Edited August 8, 2006 by Håkan G Håkan Staaf, SolnaFounding member of Roslagens Whisky Sällskap, and Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts. Ordförande i Roslagens Whisky Sällskap Link to comment Share on other sites More sharing options...
jnx Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 Jag är också intresserad av att bilda whiskyklubb med er.(För min del bor jag i Solna). O jag i Vällingby(Grimsta) Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-M Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 O jag i Vällingby(Grimsta) Det är bra, själv bor jag i Hässelby (stenkast emellan ). Hoppas vi träffas någon gång. P-M Odsäter Min Whisky Sida Link to comment Share on other sites More sharing options...
jnx Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 Det är bra, själv bor jag i Hässelby (stenkast emellan ).Hoppas vi träffas någon gång. Ja det är inte långt Vi får väl träffas över ett glas eller två... Link to comment Share on other sites More sharing options...
P-M Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 Ja det är inte långt Vi får väl träffas över ett glas eller två... Självklart. P-M Odsäter Min Whisky Sida Link to comment Share on other sites More sharing options...
frozeen Posted August 8, 2006 Author Report Share Posted August 8, 2006 Givetvis är alla som är intresserade välkomna att delta! Än så länge har det inte hänt någonting mer än att jag och Emanuel aka Livsnjutaren har pratat lite om upplägget på föreningen och även jojje har hakat på. Just nu är vi alltså bara vi tre plus Emanuels fru. Jag har en kompis på gång oxå, men det hindrar ju absolut inte att fler ansluter. Ju fler, desto roligare Med er fyra med så blir det ju åtta stycken, vilket jag tycker är en ypperlig startstorlek! Vi har tänkt att träffas hemma hos Emanuel på fredag för att lägga upp lite mer om vad vi har tänkt och hur vi vill ha det. Skicka ett PM till honom för att få vägbeskrivning... Vi har skakat fram en liten logga iaf Jag vill lära mig mer om whisky! Fredrik Rosin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asia Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 Givetvis är alla som är intresserade välkomna att delta! Än så länge har det inte hänt någonting mer än att jag och Emanuel aka Livsnjutaren har pratat lite om upplägget på föreningen och även jojje har hakat på.Just nu är vi alltså bara vi tre plus Emanuels fru. Jag har en kompis på gång oxå, men det hindrar ju absolut inte att fler ansluter. Ju fler, desto roligare Med er fyra med så blir det ju åtta stycken, vilket jag tycker är en ypperlig startstorlek! Vi har tänkt att träffas hemma hos Emanuel på fredag för att lägga upp lite mer om vad vi har tänkt och hur vi vill ha det. Skicka ett PM till honom för att få vägbeskrivning... Vi har skakat fram en liten logga iaf Snygg logga! Tyvärr jobbar jag fredag kväll men vill gärna höra vad ni kommit fram till! Sofia Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts Link to comment Share on other sites More sharing options...
frozeen Posted August 8, 2006 Author Report Share Posted August 8, 2006 Inga som helst problem! Vi får väl sätta ihop en liten text om vad vi säger och skicka runt det senare... Jag vill lära mig mer om whisky! Fredrik Rosin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asia Posted August 8, 2006 Report Share Posted August 8, 2006 Inga som helst problem!Vi får väl sätta ihop en liten text om vad vi säger och skicka runt det senare... Låter bra. ser fram emot det då! Å ha så trevligt! Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts Link to comment Share on other sites More sharing options...
MacNilsson Posted August 9, 2006 Report Share Posted August 9, 2006 (edited) För längesedan skrev jag en artikel om att starta whiskyklubb med lite tips om vad som kan vara bra att tänka på Här kommer några små punkter, kanske något kan vara till hjälp..... PS. Jag kommer gärna förbi nån gång leder en provning och berättar om hur vi kör vår klubb i Växjö Hasse Goda råd för whiskyklubbar Alla som startar whiskyklubb gör det för att dricka whisky, inte för att driva förening. Håll föreningsformaliteter kort. Stadgar kan behövas, låna av någon annan förening och förenkla. Gör det enkelt, samla ihop några kompisar, utse en styrelse, köp några flaskor och träffas i all enkelhet. Det räcker med att prova ett par cl av varje sort, kanske från den egna hyllan till att börja med. Skaffa bra glas. Whiskyprovarglas finns att köpa hos många leverantörer och i många prisklasser. För bra tulpanformade glas behöver man inte betala mer än cirka femton kronor styck hos restaurangleverantörer, till exempel www.goods.se. Många restauranger och cateringfirmor hyr också ut glas och disk, vilket kan vara en bekväm hjälp efter en provning. När verksamheten växer kan lokalfrågan bli ett bekymmer. Restauranger får inte servera alkohol som inte restaurangen själva säljer. I många kommuner måste man därför undersöka hur det förhåller sig med utskänkningstillstånd. Enklast är att hyra en fest- eller företagslokal som inte omfattas av tillstånd, och som har tillgång till en bra diskmaskin. De flesta klubbar köper en flaska av varje sort. Det betyder i regel max 35 deltagare som provar 2 cl. Är man färre deltagare uppstår ?slattar?. Håll auktion på dem, eller spara dem till ett ?knytkalas? där var och tar med sig egen malt och säljer för cl-pris. Öppnad whisky håller minst ett år vid mörk förvaring. Välkomna nya medlemmar. Lika många brukar falla ifrån som det kommer till. För att skilja nyfikna från genuint intresserade kan det vara bra att ha en gästregel som säger att man måste vara medbjuden som gäst på två eller tre provningar innan man kan bli medlem. Planera provningsteman och provningsinnehåll terminsvis. Fördela ansvaret för provledning. Eldsjälar är bra som provledare, men kan avskräcka andra. Gör ingen större apparat av ?interna? föreläsningar, det ska inte vara jobbigt att leda en provning. Håll nere provningskostnaderna. Dyra provningar kan vara oerhört spännande, men är svårare att locka folk till. För riktigt dyra malter kan provmängden minskas till 1 cl. En medlemsavgift ger klubben en buffert för whiskyköp så styrelsen slipper ligga ute med privata pengar. Många klubbar kombinerar sina provningar med mat. Tänk på att det ökar ?besväret? och kostnaderna. Många gånger kan det vara enklare att gemensamt fortsätta på en pub eller restaurang i närheten efter provningen. Systembolagets sortiment och beställningssortiment räcker mycket långt. Men studera utbudet hos utländska specialbutiker och besök dem. De flesta butiker skickar malt på postorder på mottagarens egen risk. Fakta som behövs för att säga några inledande ord före en provning finns i mängder på Internet. www.whiskyguiden.se är en svenskspråkig, lättillgänglig och informativ sida. Specifika frågor besvaras exempelvis på www.whiskyforum.se, som också arrangerar trevliga onlineprovningar för sina medlemmar. Bjud in gästföreläsare från andra klubbar eller från importörerna. Flera importörer har mycket duktiga svenska representanter som kostnadsfritt besöker whiskyklubbar. Det enda man betalar för är malten. Sammanställning med namn och kontaktuppgifter finns under utställare på www.stockholmbeer.se Anslut föreningen till Svenska Whiskyförbundet. En intresseförening för svenska whiskyklubbar som erbjuder provningar, maltköp, kontakter, med mera. Läs mer på www.svenskawhisky.se Edited August 9, 2006 by MacNilsson Hasse Nilsson Växjö Maltwhiskysällskap Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asia Posted August 9, 2006 Report Share Posted August 9, 2006 För längesedan skrev jag en artikel om att starta whiskyklubb med lite tips om vad som kan vara bra att tänka på Här kommer några små punkter, kanske något kan vara till hjälp..... PS. Jag kommer gärna förbi nån gång leder en provning och berättar om hur vi kör vår klubb i Växjö Hasse Goda råd för whiskyklubbar Alla som startar whiskyklubb gör det för att dricka whisky, inte för att driva förening. Håll föreningsformaliteter kort. Stadgar kan behövas, låna av någon annan förening och förenkla. Gör det enkelt, samla ihop några kompisar, utse en styrelse, köp några flaskor och träffas i all enkelhet. Det räcker med att prova ett par cl av varje sort, kanske från den egna hyllan till att börja med. Skaffa bra glas. Whiskyprovarglas finns att köpa hos många leverantörer och i många prisklasser. För bra tulpanformade glas behöver man inte betala mer än cirka femton kronor styck hos restaurangleverantörer, till exempel www.goods.se. Många restauranger och cateringfirmor hyr också ut glas och disk, vilket kan vara en bekväm hjälp efter en provning. När verksamheten växer kan lokalfrågan bli ett bekymmer. Restauranger får inte servera alkohol som inte restaurangen själva säljer. I många kommuner måste man därför undersöka hur det förhåller sig med utskänkningstillstånd. Enklast är att hyra en fest- eller företagslokal som inte omfattas av tillstånd, och som har tillgång till en bra diskmaskin. De flesta klubbar köper en flaska av varje sort. Det betyder i regel max 35 deltagare som provar 2 cl. Är man färre deltagare uppstår ?slattar?. Håll auktion på dem, eller spara dem till ett ?knytkalas? där var och tar med sig egen malt och säljer för cl-pris. Öppnad whisky håller minst ett år vid mörk förvaring. Välkomna nya medlemmar. Lika många brukar falla ifrån som det kommer till. För att skilja nyfikna från genuint intresserade kan det vara bra att ha en gästregel som säger att man måste vara medbjuden som gäst på två eller tre provningar innan man kan bli medlem. Planera provningsteman och provningsinnehåll terminsvis. Fördela ansvaret för provledning. Eldsjälar är bra som provledare, men kan avskräcka andra. Gör ingen större apparat av ?interna? föreläsningar, det ska inte vara jobbigt att leda en provning. Håll nere provningskostnaderna. Dyra provningar kan vara oerhört spännande, men är svårare att locka folk till. För riktigt dyra malter kan provmängden minskas till 1 cl. En medlemsavgift ger klubben en buffert för whiskyköp så styrelsen slipper ligga ute med privata pengar. Många klubbar kombinerar sina provningar med mat. Tänk på att det ökar ?besväret? och kostnaderna. Många gånger kan det vara enklare att gemensamt fortsätta på en pub eller restaurang i närheten efter provningen. Systembolagets sortiment och beställningssortiment räcker mycket långt. Men studera utbudet hos utländska specialbutiker och besök dem. De flesta butiker skickar malt på postorder på mottagarens egen risk. Fakta som behövs för att säga några inledande ord före en provning finns i mängder på Internet. www.whiskyguiden.se är en svenskspråkig, lättillgänglig och informativ sida. Specifika frågor besvaras exempelvis på www.whiskyforum.se, som också arrangerar trevliga onlineprovningar för sina medlemmar. Bjud in gästföreläsare från andra klubbar eller från importörerna. Flera importörer har mycket duktiga svenska representanter som kostnadsfritt besöker whiskyklubbar. Det enda man betalar för är malten. Sammanställning med namn och kontaktuppgifter finns under utställare på www.stockholmbeer.se Anslut föreningen till Svenska Whiskyförbundet. En intresseförening för svenska whiskyklubbar som erbjuder provningar, maltköp, kontakter, med mera. Läs mer på www.svenskawhisky.se Tack. Bra och informativt. Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredrikwa Posted August 9, 2006 Report Share Posted August 9, 2006 Kära Stockholmare Detta måste ni ta tag i.....är det så illa att mitt älskade Stockholm inte har en häftig whiskyklubb öppen för alla? Med de förutsättningar som finns hos er måste ni ju kunna få till en verksamhet som vida överträffar oss i Växjö, Linköping och Borlänge och på alla andra håll i Sverige. börja i all enkelhet, träffas hemma hos någon, var och en tar med en flaska, låna en lokal nånstans, utse en provledare, ta med några vänner, sedan sprider det sig ringar på vattnet. Ni borde verkligen bilda Stockholms whiskysällskap. Det enda som krävs är att någon tar tag i det. Lycka till Visst finns det bra whiskyklubbar i Stockholms trakten... problemet är nog bara att hitta dem bland allt annat som staden erbjuder både iform av andra dryckessällskap men också i konkurrens med de mer etablerade whiskyklubbarna som finns hos vissa barer/pubar Jag vill också vara med och starta upp Fredrik "smygarn" Wallström Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts Link to comment Share on other sites More sharing options...
frozeen Posted August 9, 2006 Author Report Share Posted August 9, 2006 Det vi har sagt än så länge vad som bör gälla för Stockholm Whisky Enthusisast är följande: Till en början, provningar hemma hos medlemmarna Kostnad per person och provning bör ligga på ca 120 kr till en början Vi träffas varannan månad hemma hos någon för en officiell provning Månaderna därimellan blir det träffar för de som har möjlighet på någon av stadens utmärkta whiskypubar Givetvis är inget av det här taget, utan bara någonting som jag och Emanuel har diskuterat fram. Det ska diskteras vidare på fredag när vi är några fler på plats. Det är massor av saker som vi måste få någon form av beslut taget på, t ex hur provningarna ska skötas. Ska vi betala till provningshållaren vad whiskyn kostar? Ska "provningsledaren"/värden stå för kostnaden? Osv... Hasse har en hel del fina idéer här ovan och det finns än fler att läsa på http://www.svenskawhisky.se/. Jag vill lära mig mer om whisky! Fredrik Rosin Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredrikwa Posted August 9, 2006 Report Share Posted August 9, 2006 jag har familjen här i helgen så jag kommer inte ifrån å fredag, men jag vill gärna veta vad ni diskuterar och kommer fram till Fredrik "smygarn" Wallström Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts Link to comment Share on other sites More sharing options...
mange Posted August 9, 2006 Report Share Posted August 9, 2006 Det vi har sagt än så länge vad som bör gälla för Stockholm Whisky Enthusisast är följande:Till en början, provningar hemma hos medlemmarna Kostnad per person och provning bör ligga på ca 120 kr till en början Vi träffas varannan månad hemma hos någon för en officiell provning Månaderna därimellan blir det träffar för de som har möjlighet på någon av stadens utmärkta whiskypubar Givetvis är inget av det här taget, utan bara någonting som jag och Emanuel har diskuterat fram. Det ska diskteras vidare på fredag när vi är några fler på plats. Det är massor av saker som vi måste få någon form av beslut taget på, t ex hur provningarna ska skötas. Ska vi betala till provningshållaren vad whiskyn kostar? Ska "provningsledaren"/värden stå för kostnaden? Osv... Hasse har en hel del fina idéer här ovan och det finns än fler att läsa på http://www.svenskawhisky.se/. Perfekt, börja smått och drick gott! Se sen hur det utvecklar sig och hur intresset är. Själv började jag med provningar hemma och på den första var det sju personer. Magnus J Link to comment Share on other sites More sharing options...
frozeen Posted August 9, 2006 Author Report Share Posted August 9, 2006 Ni som har anmält intresse (Asia, jnx, P-M, fredrikwa och Håkan G), skicka ett mail till mig på fredrik@rosin.mine.nu. Skriv om ni har tänkt att komma på fredag eller inte. Om ni behöver veta mer så är det ute i Tyresö kl 19. Jag svarar på det mailet så fort jag kan och skickar då med adress och telefonnummer till Emanuel. Asia och fredrikwa, ni kunde inte på fredag ser jag, men skicka gärna ett mail ändå så kan vi börja sätta upp en liten mailinglista. Jag vill lära mig mer om whisky! Fredrik Rosin Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskylover Posted August 10, 2006 Report Share Posted August 10, 2006 Tjipp, Skulle man kunna vara med som distansmedlem? Eftersom jag är uppe 1-2 gånger i veckan i Stockholm. Tappen Link to comment Share on other sites More sharing options...
frozeen Posted August 10, 2006 Author Report Share Posted August 10, 2006 Tjipp,Skulle man kunna vara med som distansmedlem? Eftersom jag är uppe 1-2 gånger i veckan i Stockholm. Tappen Det ska väl inte vara några problem. Vilka dagar är det du befinner dig i stan? Är det samma varje vecka? Jag vill lära mig mer om whisky! Fredrik Rosin Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskylover Posted August 10, 2006 Report Share Posted August 10, 2006 Det ska väl inte vara några problem. Vilka dagar är det du befinner dig i stan? Är det samma varje vecka? Tjena, Det är onsdagar och torsdagar, ibland även fredagar /T Link to comment Share on other sites More sharing options...
frozeen Posted August 10, 2006 Author Report Share Posted August 10, 2006 Kommer du upp på onsdag morgon och åker ned igen torsdag kväll? Om det är så är det ju smidigt att lägga provningarna på onsdagarna Jag vill lära mig mer om whisky! Fredrik Rosin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asia Posted August 11, 2006 Report Share Posted August 11, 2006 Onsdagar låter kanon! Är alltid ledig onsdagkvällar! Jag jobbar ganska mycket kvällar annars. Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emma Posted August 11, 2006 Report Share Posted August 11, 2006 Tjo på er alla Stockholmare! Anledningen till att jag skriver det här inlägget är att jag är lite på jakt efter en trevlig whiskyklubb. Jag har ett längre tag försökt att få några bekanta att hänga med, men de är inte lika intresserade som jag. Men om man ska hitta whiskyintresserade personer, vilket ställe är då bättre än det här? Min tanke är alltså en liten whiskyklubb som träffas en gång i månaden och tar ett glas på en av stans fina whiskypubbar och träffas en gång varanan månad och har en egen liten provning av något gott. Eller något sådant, kanske 3-6 provningar per år. Förmodligen finns det liknande klubbar och om ni är intresserade av att ha med mig så får ni jättegärna höra av er Eller om det finns andra som går i liknande tankar som skulle kunna tänka er att köra igång något... Då kan vi alltid föra diskussionen vidare och se vad vi kommer fram till. Jag är intresserad av att få höra mer om detta. Kan ni inte höra av er till mig på min mail masterofwhisky@gmail.com Man förstår att man inte är här uppe på sidan tillräkligt ofta för att hänga med när det väl händer ngt intressant men ingen är sämre än att man kan bättra sig. Emma Andersson Chefredaktör Allt om Whisky & Founding member of Stockholm Whisky Enthusiasts Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now