Jump to content
whiskyforum

Exclusive Malts 4-litersfat


rvh
 Share

Recommended Posts

Nej. Då får du inte kalla det whisky.

John Glaser från Compass Box har haft fat med ekstavar i, och det blev ett herrans liv...

Hm, får väl hitta på ett eget namn på detta då...

Patrik Törnqvist, Helsingborg.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Replies 110
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Resultatet ser du här:

500 L - Ø70 x 110cm = 56 kvadrat cm/Liter

 

125 L - Ø50 x 70 cm = 81 kvadrat cm/Liter

 

5 L - Ø17 x 22 cm = Håll i dig, 244 kvadrat cm/Liter :shock3:

 

Förhållandet mellan diametern/längden har jag gissat mig till.

Nu har även jag hamnat i det här träsket.

Jag köpte ett litet fat till att börja med - ett 1 liters.

Blir experimentet lyckat får jag väl skaffa en större kagge...

 

Jag funderar på att fylla det med Vermouth - det har jag aldrig hört att nån testat som avslut till whisky.

Sött och kryddigt...

Man kanske får en Talisker-effekt ?

 

Första testet blir nog med bara en whisky. Det blir svårt att analysera resultatet eljest.

Troligen börjar jag med en rökig variant för att i försök två testa med en snällare whisky och då kanske få smak både från vinet och den rökiga whiskyn.

Just nu lutar jag åt Ardbeg Ten fast den kanske är för svag så Uigeadail kanske passar bättre (fast den är närmast perfekt som den är, hm :wacko: ).

Sen blir det nog en Nàdurra.

 

Jag gillar rökig whisky men är däremot inte så förtjust i sherryavslut - speciellt inte till dom rökiga. Tycker att dom flesta DE är sämre än originalen.

 

Men ett par grundfrågor:

Hur lång tid ska kaggen dra med vinet i ?

Att whiskyn inte kan dra länge med en sån liten kagge är klart, här får jag väl smaka av varje vecka.

 

Det ska i vart fall bli jäkligt kul att testa. :drool2:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Hej på Er fatspecialister.

Som nybliven ägare till ett treliters fat i mellaneuropeisk ek, så vill jag så klart ha tips och idéer.

Fatet är f.n. fyllt med vatten och ska så förbli i ett dygn.

Därefter hade jag tänkt fylla det med 2fl. halvsöt sherry (olorosso) och två flaskor söt sherry (Pedro Ximenes).

Hur länge behöver sherryn ligga på fatet för att det ska dra in ordentligt i eken?

 

Därefter tänkte jag fylla på med något rökigt t.ex. Ardbeg TEN.

Hur påverkar lagring i rumstemperatur alkoholhalten. Ökar den eller minskar den?

(Vid varm lagring lär det ju avdunsta mera vatten än alkohol och vid kall lagring sticker alkoholen först.)

 

Tacksam för kommentarer och synpunkter.

_______Bengt-Åke Olsson

Gammalstorp Single Malt society cool.gif

Link to comment
Share on other sites

...

Hur påverkar lagring i rumstemperatur alkoholhalten. Ökar den eller minskar den?

(Vid varm lagring lär det ju avdunsta mera vatten än alkohol och vid kall lagring sticker alkoholen först.)

...

 

Det är ju som du skriver med avdunstningen av vatten respektive alkohol... men frågan är ju vad "brytpunkten" ligger? :unsure:

Det är dock inte enbart temperaturen som har betydelse utan även luftfuktigheten har betydelse... men hur har jag inte heller riktigt koll på :unsure:

 

Ja, inte blev det några svar :blush: ... bara fler frågor... någon som kan förklara för Benke och mig?

Ingela Gustafsson

Växjö Maltwhiskysällskap

Link to comment
Share on other sites

Hej på Er fatspecialister.

Som nybliven ägare till ett treliters fat i mellaneuropeisk ek, så vill jag så klart ha tips och idéer.

Fatet är f.n. fyllt med vatten och ska så förbli i ett dygn.

Därefter hade jag tänkt fylla det med 2fl. halvsöt sherry (olorosso) och två flaskor söt sherry (Pedro Ximenes).

Hur länge behöver sherryn ligga på fatet för att det ska dra in ordentligt i eken?

 

Därefter tänkte jag fylla på med något rökigt t.ex. Ardbeg TEN.

Hur påverkar lagring i rumstemperatur alkoholhalten. Ökar den eller minskar den?

(Vid varm lagring lär det ju avdunsta mera vatten än alkohol och vid kall lagring sticker alkoholen först.)

 

Tacksam för kommentarer och synpunkter.

Ett kort försök till svar kommer här.

PX-sherryn är så trögflytande att den kommer att vara svår att få ur tunnan.

Låt fatet vila ett tag innan du fyller på sherryn efter att du hällt ur vattnet men inte mer än någon vecka så fatet inte blir otätt!

I mitt fall har 3-4 veckor med sherry i tunnan räckt långt.

Låt fatet vila även efter sherryn. Jag ställde mitt fat upp och ner i en vecka så allt som kunde rinna ur fick göra det.

Jag har kört med cask strength och jag tror väl inte riktigt på Ten även om det är bättre för plånboken.

Jag funderar på och letar efter Caol Ila CS eller Bunnahabhain Peated CS för mitt nästa projekt. Tips mottages tacksamt!

Ska du blanda olika malter så gör en blandning i ett glas först med rätt proportioner och se så det funkar.

Är fatet lackat (som mitt) lär det inte dunsta mycket av någonting.

Prova av oftare än du tror! Efter bara 2-4 veckor kommer det att ha hänt massor! Testa av varje kväll! Våga tappa av tidigt!

 

Det blev inte så kort men förhoppningsvis kommer mina erfarenheter till nytta! Lycka till!

 

(Edit: Kompletterade lite med sådant jag kom på)

Edited by rvh

Robert van Hal, Malmö

Whisky Society Skåne Öronvax Islay Maniacs Øresund Malt Masters

Link to comment
Share on other sites

Hej på Er fatspecialister.

Som nybliven ägare till ett treliters fat i mellaneuropeisk ek, så vill jag så klart ha tips och idéer.

Fatet är f.n. fyllt med vatten och ska så förbli i ett dygn.

Därefter hade jag tänkt fylla det med 2fl. halvsöt sherry (olorosso) och två flaskor söt sherry (Pedro Ximenes).

Hur länge behöver sherryn ligga på fatet för att det ska dra in ordentligt i eken?

 

Därefter tänkte jag fylla på med något rökigt t.ex. Ardbeg TEN.

Hur påverkar lagring i rumstemperatur alkoholhalten. Ökar den eller minskar den?

(Vid varm lagring lär det ju avdunsta mera vatten än alkohol och vid kall lagring sticker alkoholen först.)

 

Tacksam för kommentarer och synpunkter.

Låter du fatet ligga varmt så dunstar det mer från fatet än om det ligger kallt.

Mognaden går fortare i små fat och i varmt klimat. (Dock ingen garanti för att det blir bättre!)

Är omgivande luftfuktighet hög så dunstar det mer alkohol än vatten. Spriten blir svagare med åren.

Har du stor variation på temperatur så blir utbytet med fatet större än om det får ligga i konstant temperatur och luftfuktighet.

 

Jag har dock ingen aning om hur länge du behöver ha fatet fyllt med sherry. Alkoholsvag vätska tränger inte lika långt in i fatet som spriten gör. Men i ett så litet fat bör det gå ganska fort. Det är nog ganska vanligt att man (medvetet eller omedvetet) inte lyckas hälla ut allt vin ur fatet innan fyllning med sprit, men i ditt fall skulle jag nog hälla ut allt som går. Det är risk för att resultatet blir allt för vinöst annars.

 

Lycka till!

 

/Roger

Roger Melander

Box Destilleri AB

Maltix AB

Växjö Maltwhiskysällskap

1/1 Bruichladdich, 11/20 Lochindaal, 1/20 Glengoyne, 1/30 Bladnoch and Box casks owner.

Link to comment
Share on other sites

Låter du fatet ligga varmt så dunstar det mer från fatet än om det ligger kallt.

Mognaden går fortare i små fat och i varmt klimat. (Dock ingen garanti för att det blir bättre!)

Är omgivande luftfuktighet hög så dunstar det mer alkohol än vatten. Spriten blir svagare med åren.

Har du stor variation på temperatur så blir utbytet med fatet större än om det får ligga i konstant temperatur och luftfuktighet.

 

Jag har dock ingen aning om hur länge du behöver ha fatet fyllt med sherry. Alkoholsvag vätska tränger inte lika långt in i fatet som spriten gör. Men i ett så litet fat bör det gå ganska fort. Det är nog ganska vanligt att man (medvetet eller omedvetet) inte lyckas hälla ut allt vin ur fatet innan fyllning med sprit, men i ditt fall skulle jag nog hälla ut allt som går. Det är risk för att resultatet blir allt för vinöst annars.

 

Lycka till!

 

/Roger

Tackar för alla inkomna synpunkter!

Kanske borde tillägga att fatet är olackerat.

 

Är det någon som vet i vilket område brytpunkten ligger, för att fatet ska släppa ifrån sig mera vatten än alkohol.

Varmt och torrt, men hur varmt och hur torrt?

_______Bengt-Åke Olsson

Gammalstorp Single Malt society cool.gif

Link to comment
Share on other sites

Jag har två fat hemma, ett med enbart PX-sherry och ett med Madeira. Båda har stått i 5 månader fyllda med detta goa innehåll. Inväntar mitt Macallanfat som buteljerats nu idagarna (55.3%) och hade tänkt att slänga ner några flaskor av dessa i faten.

Du bör å det bestämdaste INTE fylla med Arbeg TEN, då alkoholhalten dramatiskt går ner i dessa små fat omedelbart. Jag skulle föreslå att du håller dig till 50% för att vara på den säkra sidan. Man vill ju att det skall vara whisky när du häller tillbaka det i flaskorna.

 

Likaså bör du inte bara se till att fatet är tömt på sherry innan du häller i whisky, utan skölj gärna ur det 1 gång också för att vara på säkra sidan. Men det beror ju iofs på hur vinös whisky du vill ha..:-)

Peter Sjögren, Gbg

 

Svenska Eldvatten

www.eldvatten.se

www.whiskyflaskan.se

Gothia Whisky Society

Link to comment
Share on other sites

Du bör å det bestämdaste INTE fylla med Arbeg TEN, då alkoholhalten dramatiskt går ner i dessa små fat omedelbart. Jag skulle föreslå att du håller dig till 50% för att vara på den säkra sidan. Man vill ju att det skall vara whisky när du häller tillbaka det i flaskorna.

Det där med att ligga på en alkoholhalt som tangerar eller överstiger 40% är inte så viktigt för mej.

Huvudsaken är att slutresultatet blir smakligt. Jag har inga som helst planer på att sälja min produkt och då spelar det väl ingen roll ifall den inte uppnår 40% i alkoholstyrka?

Att jag gillar smaken, doften och utseendet är för mej det som prioriteras högst, om alkoholhalten blir 39% spelar mindre roll, bara det är gott :P .

_______Bengt-Åke Olsson

Gammalstorp Single Malt society cool.gif

Link to comment
Share on other sites

Det där med att ligga på en alkoholhalt som tangerar eller överstiger 40% är inte så viktigt för mej.

Huvudsaken är att slutresultatet blir smakligt. Jag har inga som helst planer på att sälja min produkt och då spelar det väl ingen roll ifall den inte uppnår 40% i alkoholstyrka?

Att jag gillar smaken, doften och utseendet är för mej det som prioriteras högst, om alkoholhalten blir 39% spelar mindre roll, bara det är gott :P .

 

Det är bara det att du inte får skriva under vanliga "Just nu drickes" om den går under 40% utan då får du skapa en ny tråd för dito likör ... :D

Benny Ingman, Karlstad
Carlstad Whisky Connoisseurs - CWC

Söker sample av: Brora 1970-1972

Link to comment
Share on other sites

om alkoholhalten blir 39% spelar mindre roll, bara det är gott :P .

Ok, det var bara ett tips. Personligen tycker jag att smaken blir lidande ju svagare den blir. Det är ju inget billigt projekt (fatköp, x antal flaskor sherry och whisky) så då vill jag göra det så bra som möjligt.

Men som sagt, bara du blir nöjd med din produkt så är det ju lugnt..:-)

Peter Sjögren, Gbg

 

Svenska Eldvatten

www.eldvatten.se

www.whiskyflaskan.se

Gothia Whisky Society

Link to comment
Share on other sites

Det är bara det att du inte får skriva under vanliga "Just nu drickes" om den går under 40% utan då får du skapa en ny tråd för dito likör ... :D

Det finns redan en tråd för övriga spritdrycker ... (om den nu blir aktuell).

Martin Karlsson

Strömstad

Link to comment
Share on other sites

Hmmm......

Nu har jag tänkt :shock3: .

Vad tror ni om 160cl Ardbeg TEN 46%, 70cl Ardbeg Reinessance 55,9% och 70cl Glenlivet Nadurra C.S. 56,2%

Då hamnar man ju strax över 50% i startskedet. Räcker detta för att få kalla slutresultatet för whisky,

om man lagrar i rumstemperatur i olackat fat och med en rumsfuktighet på 60 - 70%?

 

Håller fortfarande fast vid att smak och doft är huvudsak, men funderar lite på om det kan upplevas som "blaskigt"

ifall man hamnar under 40%, nu när man är van vid starkare grejor :blush2: .

_______Bengt-Åke Olsson

Gammalstorp Single Malt society cool.gif

Link to comment
Share on other sites

Hmmm......

Nu har jag tänkt :shock3: .

Vad tror ni om 160cl Ardbeg TEN 46%, 70cl Ardbeg Reinessance 55,9% och 70cl Glenlivet Nadurra C.S. 56,2%

Då hamnar man ju strax över 50% i startskedet. Räcker detta för att få kalla slutresultatet för whisky,

om man lagrar i rumstemperatur i olackat fat och med en rumsfuktighet på 60 - 70%?

 

Håller fortfarande fast vid att smak och doft är huvudsak, men funderar lite på om det kan upplevas som "blaskigt"

ifall man hamnar under 40%, nu när man är van vid starkare grejor :blush2: .

Ja, det låter verkligen spännande!

Peter Sjögren, Gbg

 

Svenska Eldvatten

www.eldvatten.se

www.whiskyflaskan.se

Gothia Whisky Society

Link to comment
Share on other sites

Ja, det låter verkligen spännande!

Ja, efter ett dygns betänketid, har jag bestämt att denna blandning är värd att prova.

 

Ett olackerat 3-liters fat av mellaneuropeisk ek, 2 fl. olorosso och 2 fl. PX.

Vänta en månad och därefter, pytsar man i 160cl Ardbeg TEN + 70 cl Ardbeg Reinessance och 70 cl Glenlivet Nadurra.

Ska bli ruskigt spännande att se vad etta leder till :lol: .

_______Bengt-Åke Olsson

Gammalstorp Single Malt society cool.gif

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Ja, efter ett dygns betänketid, har jag bestämt att denna blandning är värd att prova.

 

Ett olackerat 3-liters fat av mellaneuropeisk ek, 2 fl. olorosso och 2 fl. PX.

Vänta en månad och därefter, pytsar man i 160cl Ardbeg TEN + 70 cl Ardbeg Reinessance och 70 cl Glenlivet Nadurra.

Ska bli ruskigt spännande att se vad etta leder till :lol: .

Hur går det för dig Benke? Jag gissar att det blev så bra att du håller tyst om resultatet! :P

 

Själv har jag haft i PX-sherryn i fatet igen i nästan 2 månader innan jag i söndags i förra veckan hällde ut sherryn och i förrgår fyllde jag på 3 1/2 liter Caol Ila Cask Strength 61,6%. Nu är det bara att vänta några veckor på resultatet :wub:

Robert van Hal, Malmö

Whisky Society Skåne Öronvax Islay Maniacs Øresund Malt Masters

Link to comment
Share on other sites

Själv har jag haft i PX-sherryn i fatet igen i nästan 2 månader innan jag i söndags i förra veckan hällde ut sherryn och i förrgår fyllde jag på 3 1/2 liter Caol Ila Cask Strength 61,6%. Nu är det bara att vänta några veckor på resultatet :wub:

Jag har fortfarande min PX och Madeira kvar i mina fat. De har varit där nu i 8 månader...faten bör vara rätt marinerade vid detta laget..:-)

Peter Sjögren, Gbg

 

Svenska Eldvatten

www.eldvatten.se

www.whiskyflaskan.se

Gothia Whisky Society

Link to comment
Share on other sites

Med tanke på hur bra det blev förra gången så förstår jag att du ser fram emot det :clap:

 

Själv har jag haft i PX-sherryn i fatet igen i nästan 2 månader innan jag i söndags i förra veckan hällde ut sherryn och i förrgår fyllde jag på 3 1/2 liter Caol Ila Cask Strength 61,6%. Nu är det bara att vänta några veckor på resultatet :wub:

David Jönsson, Malmö

 

davjo415@gmail.com

Link to comment
Share on other sites

Hur går det för dig Benke? Jag gissar att det blev så bra att du håller tyst om resultatet! :P

 

Själv har jag haft i PX-sherryn i fatet igen i nästan 2 månader innan jag i söndags i förra veckan hällde ut sherryn och i förrgår fyllde jag på 3 1/2 liter Caol Ila Cask Strength 61,6%. Nu är det bara att vänta några veckor på resultatet :wub:

Jo, det vill jag lova :P .

Tappade av en flaska som referens när det gått 14 dagar, den var riktigt god redan då. Nadurran dämpar Ardbegs rök en hel del faktiskt, även om det bara var en flaska. Den tillför också en ytterligare ton i fruktigheten, som jag tycker är angenäm. Så nog är jag nöjd alltid :).

Kollade fatet senast i går och det blir nog buteljering till helgen, nu börjar man kunna känna lite ektoner (det har gått en månad den 7/11). Men vis av erfarenheten så tror att jag att jag ska låta sherryn få ligga kvar på fatet, längre än en månad nästa gång. Precis som du Robban, är jag svag för sherrylagrat, men gärna då också med rök i bakgrunden. Roligt är det i alla fall att göra dessa experiment och det är fantastiskt vad whiskyn kan utvecklas på så kort tid.

_______Bengt-Åke Olsson

Gammalstorp Single Malt society cool.gif

Link to comment
Share on other sites

Jaha, då var det buteljerat och klart :P .

Frågan är vad man gör nu?

Ska fatet torka innan man slår på sherry, eller kan man köra igång med en ny omgång direkt?

_______Bengt-Åke Olsson

Gammalstorp Single Malt society cool.gif

Link to comment
Share on other sites

Jaha, då var det buteljerat och klart :P .

Frågan är vad man gör nu?

Ska fatet torka innan man slår på sherry, eller kan man köra igång med en ny omgång direkt?

Slå på sherryn!!

Magnus Fagerström

Helsingborg

http://www.magnuswhisky.com

info(at)magnuswhisky.com

Link to comment
Share on other sites

Jaha, då var det buteljerat och klart :P .

Frågan är vad man gör nu?

Ska fatet torka innan man slår på sherry, eller kan man köra igång med en ny omgång direkt?

 

Fyll fatet med vatten och låt det stå tills du kör nästa speciallagring, det tar längre tid men det blir en rejälare produkt.

Vänliga Hälsningar

Kjell Öberg

 

Link to comment
Share on other sites

Jo, det vill jag lova :P .

Tappade av en flaska som referens när det gått 14 dagar, den var riktigt god redan då. Nadurran dämpar Ardbegs rök en hel del faktiskt, även om det bara var en flaska. Den tillför också en ytterligare ton i fruktigheten, som jag tycker är angenäm. Så nog är jag nöjd alltid :).

Kollade fatet senast i går och det blir nog buteljering till helgen, nu börjar man kunna känna lite ektoner (det har gått en månad den 7/11). Men vis av erfarenheten så tror att jag att jag ska låta sherryn få ligga kvar på fatet, längre än en månad nästa gång. Precis som du Robban, är jag svag för sherrylagrat, men gärna då också med rök i bakgrunden. Roligt är det i alla fall att göra dessa experiment och det är fantastiskt vad whiskyn kan utvecklas på så kort tid.

Det låter som om det blev "reditt" bra! Har du ett sample över...? :rolleyes:

Mikael Johansson Vaara

Staffanstorp

- The Ardbeg Committee

- Friends Of Laphroaig plot nr. 237095

- Springbank Society Member

- The Guardians of Glenlivet

- Mackmyra Reserve-05, ägare till 1 låda ex-bourbon rök

- Ägare till ett Mackmyra Ambassadörsfat

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...