Bunkermania Posted December 18, 2004 Report Share Posted December 18, 2004 Köpte Lagavulin tryffel på whiskymessen och inspirerad av den har jag idag gjort Ardbegtryffel. Receptet lyder: 1 dl vispgrädde 250 gr mörk blockchoklad (bytte jag ut mot Lindt 70% choklad) 1-1½ msk Ardbeg TEN 1. Koka upp grädden i en kastrull 2. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i kastrullen. Låt dem mjukna och ta sen bort kastrullen från värmen. Rör om till chokladen smält. 3. Tillsätt Ardbeg. Låt smeten kallna och stelna. Rör gärna om då och då så inte fettet stiger till ytan. 4. Forma kulor och rulla i kakao. Förvara svalt i burk med lock. NJUT. Quote Magnus Fagerström Helsingborg http://www.magnuswhisky.com info(at)magnuswhisky.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Benke Olsson Posted December 19, 2004 Report Share Posted December 19, 2004 Det låter ju helt suveränt smaskigt!! Det kommer att bli mitt julgodis, när ungarna gör marsipangrisar Quote _______Bengt-Åke Olsson Gammalstorp Single Malt society Link to comment Share on other sites More sharing options...
johan Posted December 19, 2004 Report Share Posted December 19, 2004 Det måste jag absolut prova. Quote Skål //Johan Hofvander whisky_hofvander_org / www_komplexwhisky_se Link to comment Share on other sites More sharing options...
lignell Posted December 19, 2004 Report Share Posted December 19, 2004 låter verkligen smaskens! Quote //Fredrik Lignell Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fogass Posted December 20, 2004 Report Share Posted December 20, 2004 Wow....jag får visa detta för fästmön...det är hon som brukar baka, och hon älskar Ardbeg Quote Tomas Ingemarsson Mark Single Malt Society (Kinna) (Avprovade sorter: 1750) SMWS, Ardbeg Committee Member, Friends Of Laphroaig, Aberlour Companion, The Balvenie Members Club & Scapa Crew Member. Ahhh...There´s still Whisky in the jar!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bunkermania Posted December 20, 2004 Author Report Share Posted December 20, 2004 (edited) Märkte att min Ardbeg tryffel blev lite torr, troligen beroende på att chokladen jag använde inte har så mycket fett som en blockchoklad. En 15-25 gr smör kan vara på sin plats att tillsätta om man använder 70% choklad. Annars har Fazer kommit ut med en blockchoklad på 70%, så den kanske kan var något att testa. Oavsett vilket, gott blir det i alla fall! Edited December 20, 2004 by Bunkermania Quote Magnus Fagerström Helsingborg http://www.magnuswhisky.com info(at)magnuswhisky.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcus Posted December 21, 2004 Report Share Posted December 21, 2004 (edited) Tack för tipset. Jag svängde ihop en liten budgetvariant som pilotprojekt där jag använde mig av (mörk) blockchoklad och Bowmore Surf. Det blev faktiskt riktigt gott! Nu vet jag vad jag skall smaska på i jul. Dock tror jag att om man använder en mindre rökig sort än Ardbeg (t ex Bowmore) bör man överväga en extra skvätt whisky i geggan (men vem lider av det?). Det blir en ny sats imorrn God Jul Marcus Edited February 27, 2011 by Marcus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nattlorden Posted December 22, 2004 Report Share Posted December 22, 2004 (edited) Laphroaig-version på Ica Mörk Block. 2 matskedar. Inte rullad, utan hälld i ischokladformar. På kylning nu. Edit: Något blev inte tillräckligt bra.. om det sen var för mycket Laffe, fel choklad, lite för gammal grädde eller en saknad smörklick vet jag inte... blir smaskens för komposten i alla fall... Edited December 28, 2004 by Nattlorden Quote /Björn Andersson (87 down, 36 to go) (-3 @ 2006-10-25) Whisky Society Skåne - founding member SMWS, Aberlour Companion & Ardbeg Committee member Link to comment Share on other sites More sharing options...
beppe Posted December 22, 2004 Report Share Posted December 22, 2004 Jag fick hustrun att göra Macallantryffel. Det blev riktigt gott. Quote Gabriel Rådström, Örebro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bunkermania Posted December 22, 2004 Author Report Share Posted December 22, 2004 Kul att det blev några efterföljare till denna. Låter som att man får prova lite fler varianter. Quote Magnus Fagerström Helsingborg http://www.magnuswhisky.com info(at)magnuswhisky.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Benke Olsson Posted December 23, 2004 Report Share Posted December 23, 2004 Gjorde en något modifierad Ardbegtryffel i går kväll. Eftersom jag följt resonemanget om chokladsorter, whiskydoseringar och formgivning noga, fick det bli såhär: 1 dryg dl vispgrädde 250g Fazer mörk blockchoklad 4 bitar Lindt 85% 1,5 msk Ardbeg TEN och knäckformar. Väl upphälld i knäckformarna, pudrades tryffeln med kakao. Det blev riktigt smarrigt men nästa gång tar jag nog 2 msk Ardbeg istället . Quote _______Bengt-Åke Olsson Gammalstorp Single Malt society Link to comment Share on other sites More sharing options...
johan Posted December 28, 2004 Report Share Posted December 28, 2004 Jag har gjort 3 försök nu och det jag tycker går bäst är: 1 dl vispgrädde 200 gram Poulain dessert choklad (64% i princip en fransk blockchoklad med lite högre kvalitet än vi är vana vid) 1,5 msk med valfri whisky (har själv provat med Ardbeg Very Young och Lagavulin) samt rullat dem i oboy pulver. Det sista låter kanske som ett helgerån , men det ser snyggt ut mot den mörka chokladen. Quote Skål //Johan Hofvander whisky_hofvander_org / www_komplexwhisky_se Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jenz Rönnow Posted December 28, 2004 Report Share Posted December 28, 2004 Ett tips är att låta whiskyn koka upp tillsammans med grädden, då slipper man att det smakar "spritigt". Annars var det supergott! Quote Jenz RönnowGrundare av whiskyforum | Medlem i Whisky Society Skåne Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Benke Olsson Posted December 9, 2005 Report Share Posted December 9, 2005 Vill bara väcka liv i denna tråd nu inför Julen, jag tänker ta receptet som följer här : 1 dl vispgrädde 250 gr mörk blockchoklad (går bra med vanlig 70% - 90%-ig choklad) 1½ -2 msk Ardbeg TEN eller annan whisky efter smak. 1. Koka upp grädden i en kastrull 2. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i kastrullen. 3. Låt chokladen mjukna och ta sen bort kastrullen från värmen. Rör om tills chokladen smält. 4. Tillsätt whiskyn och rör om. Häll upp i knäckformar och pudra med kakao när de är "halvstelnade" Förvara svalt i burk med lock. (fast de brukar gå åt fort ). Quote _______Bengt-Åke Olsson Gammalstorp Single Malt society Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullie Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 Ouahh!!! Vilka gottegrisar! Har vi nån tråd för recept med whisky i??? Kanske kunde vara nåt? Quote Counting all the assholes in the room, well I'm definately not alone... And ye, I'd rather drive my Harley Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mickeman Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 (edited) Jag har gjort 3 försök nu och det jag tycker går bäst är:1 dl vispgrädde 200 gram Poulain dessert choklad (64% i princip en fransk blockchoklad med lite högre kvalitet än vi är vana vid) 1,5 msk med valfri whisky (har själv provat med Ardbeg Very Young och Lagavulin) samt rullat dem i oboy pulver. Det sista låter kanske som ett helgerån , men det ser snyggt ut mot den mörka chokladen. Vahlrona har eget kakaopulver som är av mycket hög kvalité som är utmärkt att rulla tryfflarna i. I övrigt har jag haft ett recept som jag använt med fatlagrad rom samt Macallan i några år. TRYFFEL Ca 38 st. 225 g mörk choklad av hög kvalité max 70% kakao (Vahlrhona pur caraibe) 1,3 dl vispgrädde 2 msk tropisk honung 3 tsk rumstempererat osaltat smör 3 - 4 msk mörk rom (kan bytas mot en söt whisky typ Macallan) smält mörk choklad (att rulla tryfflarna i, gärna med lite högre kakaohalt än den ovan) Kakaopulver (helst från Vahlrona, att rulla tryfflarna i) 1. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Värm försiktigt upp grädde och honung så att den precis sjuder, häll över chokladen och rör till smidig konsistens. 2. Låt smeten kalna något till 30 - 35 grader. 3. Tillsätt smör och rör jämnt, rör ner rommen/whiskyn. Har ni formar häll ner smeten i dessa annars låt smeten svalna tills den är fast i konsistensen (i sval 12 - 15 grader i 6 timmar. Absolut INTE i kylskåp!). 4. Ta ut små kulor med hjälp av en tesked och rulla till bollar med hjälp av två teskedar, ställ i kylen i fyra timmar eller svalen i ytterliggare 18 timmar. 5. Doppa i smält choklad och rulla i kakao. Ställ tillbaka i sval i ytterligare två timmar. NJUT! Edited December 10, 2005 by Mickeman Quote Mikael Weisz - Växjö ~Bäst att köpa upp pengarna innan de tar slut! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert Reinsson Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 I år skall även jag försöka mig på lite whiskytryffel, får se vad det blir med för whisky eller om jag gör fler... Vi har en chokladeria i Uppsala som gör fantastisk Laphroaig-tryffel som är en försäljningssucce. Återkommer med resultat närmare jul. Quote /Robert Almunge - Uppsala Besök gärna min Blogg Link to comment Share on other sites More sharing options...
whiskylover Posted December 11, 2005 Report Share Posted December 11, 2005 wow kanon. Tyvärr så hade jag lite förmycket av Ardbeg 1977 i blandningen så jag var tvungen att ha i mer chocklad och grädde. Så nu har jag 150 knäckformar med choklad Ha de Tappen Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathias Nilsson Posted December 12, 2005 Report Share Posted December 12, 2005 Japp, då e smeten i kylskåpet! Ska bli spännande det här! Ingen smalmat direkt, att döma av fettet som flyter ovanpå! (Men va tusan, jul är det bara en gång om året! Midsommar är varje år...) Quote Mathias Nilsson, Ystad http://www.themaltwhiskyexplorers.com # Mackmyra Cask Owner - Reserve 2006 - Rök/Ex Bourbon (Bottled 2009 & 2011) # Kilchoman Cask Owner - 2007 - 1/10 of a First Fill Bourbon # Lochindaal Cask Owner - 2007 - 1/20 of a Fresh Bourbon Barrel # Mackmyra Cask Owner - Reserve 2008 - 1/16 of a Extra Rök/Ex Bourbon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert Reinsson Posted December 17, 2005 Report Share Posted December 17, 2005 Min laddning står också i kylen, det blev Ardbeg 17år, men att dömma av mina smakprov så är 17 lite för Mainstreem för att göra en vass tryffel... Var inne på CI-12 men fegade ur, man "gör" inte Caol Ila-tryffel... eller varför inte?? Det blir kanske fler än en laddning till jul, själva smeten var ju enkel, får se hur jag ställer mig efter att dom är rullade och kakao:ade... Quote /Robert Almunge - Uppsala Besök gärna min Blogg Link to comment Share on other sites More sharing options...
kloon Posted December 21, 2005 Report Share Posted December 21, 2005 Jag gjorde 2 laddningar. En med 15årig Longmorn & en med Amaretto likör (hustruns favorit). Lär bli smask! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Complex Posted December 10, 2006 Report Share Posted December 10, 2006 Det låter väldigt gott.Måste jag prova.Då kan man ju passa på att ta sig en Ardbeg samtidigt. Quote Lennart HertilFriends of Laphroaig,Ardbeg Committee, Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Benke Olsson Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Nästa helg ska jag göra Ardbegtryffel. Någon som kommit på flera innovativa varianter? Quote _______Bengt-Åke Olsson Gammalstorp Single Malt society Link to comment Share on other sites More sharing options...
Per Eriksson Posted December 17, 2007 Report Share Posted December 17, 2007 Låter spännande detta. Måste provas. Kul att ni lyfter en gammal tråd så man får chansen att se detta. Quote Per Eriksson Borlänge Webmaster i smad (www.smad.se) Link to comment Share on other sites More sharing options...
+Mattias Posted December 17, 2007 Report Share Posted December 17, 2007 Jaha, då har man hittat ett sätt till att nyttja whisky. Ska nog försöka mig på en sats Ardbegtryffel till den kommande julhelgen. Quote Mattias Jegréus, NorrtäljeFounding member of Roslagens WhiskysällskapFriend of Laphroaigplus några till...Hittills ende innehavaren av vandringspriset "Stolkrysset" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.