Jump to content
whiskyforum

Gröna Huset

Vanlig medlem
  • Posts

    66
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

Everything posted by Gröna Huset

  1. Från och med 1 Juli kommer Rutter (SB 85107) och Flaughter (SB #85365) att finnas i beställningssortimentet 499 kr styck kommer de att kosta.
  2. Jag tror nog att Box kan lagra större fat än Ankare, eller så köper man mer än ett Ankare.... :-) Ring och prata med dem vet ja.
  3. Jag undrar om någon som har Jim Murrays Bibel från 2009 kan tala om vilka två whisky som var bättre än Amrut Fusion. Enligt Clydesdales hemsida så var Amrut tredje bästa whiskyn det året men det kan säkerligen ha varit i en speciell kategori också. Men, vet någon vilka etan och tvåan var? Om sedan någon som har bibeln skulle orka så skulle jag uppskatta att få veta vad Murray skrev om den. Man kanske kan ta ett kort med texten istället för att skriva in. Främst är det hans smaknoteringar jag är ute efter. /Uffe
  4. Kul att ni uppskattade resan. Förklaring på Serben har redan givits även om jag själv har missat att hon var på väg till Lagavulin. Enligt Andrew Jefford (Peat, smoke and spirit...) så ligger hon utanför Ardbeg om jag inte har missat något i mitt upplägg vilket inte är helt otänkbart med tanke på hur fort det gick när jag skrev ihop det. Mac och Glen ger oss Skottland som nation vilket man kunde ha gissat innan men kanske inte var säker på. LVMH äger Ardbeg om jag inte är ute och snurrar och Skottland och Frankrike hade en gammal allians mot engelsmännen. (http://en.wikipedia.org/wiki/Auld_Alliance)
  5. Lite off-topic men jag hoppas det är okej. Jag lade ut följande på min blogg men jag fick ingen som ville/tordes kommentera så jag ville testa här. Dessutom räknar jag med att flera av er läsare här känner sig säkra. Vore roligt om folk kände för att plocka ihop egna. Den här blev lite snabbt ihopsnickrad. I det Karlströmska hemmet finns det en klar och tydlig rutin för fredagar. Det ska vara en god middag med efterrätt och inte sällan en förrätt också. Där efter ska det vara fredagsmys och det ska tittas på familjeunderhållningen på TV. Så ska det låta, Stjärnorna på slottet, Diggilo, Bygglov och allt vad det heter. Nej jag har verkligen ingen koll men jag vet att det just nu är På Spåret som sänds. Jag brukar istället för den så kallade underhållningen ta hand om köket och disken. Belöningen brukar bli ett glas whisky att sippa på medan jag diskar. Igår stod jag vid diskbaljan och funderade ut en egen resa. Kanske allt för lätt eller är den toksvår. Vart är vi på väg? (Eller mera korrekt, Vad dricker jag? Vilket destilleri?) 10 poäng Vi lämnar dimmorna och ger oss in i röken. Alfred har givetvis varit före oss men serben finns fortfarande kvar. 8 Poäng Mac och Glen, vanliga prefix över hela landet ger oss en ledtråd även om ledarskapet får sökas i “The Auld Alliance” 6 poäng Hoppas vi inte får skäll av Ian, en del av spriten kan faktiskt fortfarande vara hans. Även om den Jim hyllade 2008 inte är det Ians förtjänst utan snarast ett resultat av Jackie och Stuart. 4 poäng Dryga 50 är viktiga tal även om det viktigaste troligen har varit 10 fast skrivet med bokstäver. 2 poäng Även om munkarna uppfann drycken så är denna felstavade ilskna bön ett högt flygande projekt av kultstatus som inte minst vi svenskar älskar trots att den är så spejsad. Undrar vad Galieleo hade gillat den?
  6. Gröna Huset

    Carnegie

    OBS Jubileumsbrygden är faktiskt ett helt annat öl. Båda två går bra att lagra. Jag köper sedan några år tillbaka tio flaskor varje år och lagrar i källaren. Tyvärr klantade Carlsberg till det och köre gamla etiketter (märkta 2010) långt fram på 2012. Bästföredatumet avslöjar dock årtalet
  7. Gröna Huset

    Londonresa

    Är ni sugna på en resa till London. Fokus ligger visserligen på öl och bryggerier men det finns ju intresse för denna dryck här på forumet också. Givetvis kommer man kunna besöka The Whisky Exchange (The Old Temseide Inn som vi besöker ligger nästgårds t.ex.) http://gronahuset.wo...ed-till-london/ Hör av er om ni har några frågor. /Uffe
  8. Qvänum Mat&Malt har destillerat, hällt på fat, lagrat i tre år och själva konstaterat att det inte blev bra. Så nej, de är inget whiskydesttileri, ännu. Men man vet aldrig med Claes Wernersson. Han gillar utmaningar.
  9. Moulin Inn är en trevlig bryggeripub. De vissar säkerligen gärna sitt bryggeri. det tar inte lång tid att titta över de 70-80 kvm. Det är inrymt i ett gammalt stall på baksidan av hotellet. Mike (som var headbrewer 2009) är trevlig men han är, vad ska jag säga, bryggare av nöden för att ha ett jobb snarare än passionerad ölbryggare. Okej öl men puben är liksom behållningen.
  10. En tur på Gratton Street, gärna en picnic i Stephens Green, Liffey, hellre Jamesons Dest. än Gravity bar men givetvis båda om du hinner. Porterhouse, Brazenhead, Muligans på 8 Poolbeg Street
  11. Enlligt RTE är det nu bekräftat att William Grant & Sons bygger ett nytt destilleri för Tullamore Dew på Irland. Enligt IWSs forum så ska det bli både malt och pot-still produktion men det hittar jag ingen källa på. http://www.rte.ie/news/2012/0327/tullamore.html
  12. Jag får bara upp en tom sida.
  13. Håll oss uppdaterade. Både pris och annan information vore intressant att ta del av.
  14. Gröna Huset

    Lagra öl?

    Mörk stämmer bra men jag tror efter egen ringa erfarenhet inte att du behöver lägga naturkorkade flaskor ned. Jag har haft lambic ett par år i källaren utan problem.
  15. Alltid lika spännande med sådan häringa samlingar. Mest intresse tilldrar sig dock Cherryfatet. Har det legat amerikansk kriek på det innan, eller är det gjort av körsbärsträ?
  16. Med tanke på ursprungsinlägget så får jag nog säga att Carnegie är ett bra förslag. Yeti, Nils Oscar Imperial Stout m.fl. är visserligen goda men ganska kaffesmakande. Vad det gäller kaffesmaken så kommer den ytterst sällan från riktgit kaffe. Kaffebönor (och även kaffet i sig) innehåller lite för mycket fett. Man får en öl som inte har något skumm vilket man gärna vill uppnå.Jag skulle vilja slå ett slag för Mariestad Porter. Ev. Fuller's London Porter, den liknar inte Coopers men den har inte mycket kaffesmak. St Peter's Cream Stout med sin rökighet kan vara ett annat förslag. Sedan håller jag gärna med om att Imperial Stoutär goda. Slottskällan håller jag som en av de bästa, framförallt med tanke på priset. Går man upp så brukar det dyka upp lite tillfällga saker på bolaget ibland. Gudelös, Pumpviken, Stone m.fl.
  17. Nu är det kanske lite för långt till Falköping men det finns ju telefon. Du kan alltid skicka ett PM så får du telefonnummer. Jag har inte bryggt aktivt på två år men någon bryggning per år brukar det bli. Får jag skryta lite... ingen som säger emot tydligen. Flera silvermedaljer har man dragit hem från SM. Nästa år hoppas jag kunna vara med och ta upp kampen om gulden. Så fråga på. Å andra sidan har nog shbf.se och humle.se svar på det mesta.
  18. Men inte skrev väl jag 24-7. Iallafall menar jag inte detta. Om jag vänder på det hela för att inte fastna i diskussionen för egentligen tror jag att vi är ganska överens. Det är trevligt att få åka till ett mysigt produktionsställe (hantverk vad det än är öl, vin, whisky, ost, choklad, smide, träslöjd, hemvirkat...) Jag har mycket svårt att se Bredaryd, Ocean, Oppigård, Mackmyra, Irish Pub i Sundsvall eller någon av dagens producenter starta någon High Chaparral-rörelse men jag ser det som ett steg mot slopat handelsmonopol. Varför bara producenter? kanske nästa steg blir distributörer/importörer också, var drar vi gränsen för tillverkning? Räcker det att jag blandar på min "gård" för att få sälja? Jag ser alltså större risker i form av slopat Systembolag än vad jag kan se arbetstillfällen. Jag har svårt att se gårdsförsäljningen som mera än service till oss redan insnöade som faktiskt vet var Qvänum Mat &Malt ligger än en inkomstkälla för småbryggerier. Låt oss istället arbeta för bättre offereringar från Systembolaget och förändringen från 1 juli ger klart bättre förutsättningar med tre lokala Systembolag som ni kan sälja på (av redan befintlig personal). Kanske kan man önska sig att varje producent även kan få välja ytterligare två bolag oavsett avstånd.
  19. Du missar min ståndpunkt lite Helena. Ni kan, genom att ni har en restaurang, även sälja några enstaka buteljer till en lycklig gäst som har haft upplevelsen att få testa och och uppleva er öl på plats. Detta gäller dock inte flertalet ölbryggare. T.ex. Dugges lär inte vilja avbryta sitt arbete med inmäskning för att gå iväg och sälja ett par öl till en lycklig kund. En kund som troligen p.g.a. av regelverket kring besök i livsmedelsproduktion, inte kan få se och uppleva tillverkningen. Speciellt inte om ölen dessutom kan säljas på ett flertalet Systembolag i Göteborg. Jag förstår din ingångsvinkel men jag tycker inte att det är värt risken att luckra upp handelsmonopolet för detta och jag har svårt att se att de skulle ge så många flera arbetstillfällen. Däremot kanske man kan förbättra Systembolagets något styvmoderliga attityd till småskaliga producenter.
  20. Helena: Alla microbryggare är inte lika positiva som du till gårdsförsäljning. Många ser det som en ickefråga eftersom det inte är fråga om volymer. 4 flaskor här och 3 där men samtidigt en hel del tid och kraft. I Falköping har vi två lokala mejerier. Ett stort och ett litet. På det lilla är det väldigt ofta man får vända utan ost för det finns ingen där som har tid att sälja den. Man har inte försäljning i tillräcklig volym för att ha en "affär". Det stora mejeriet har en liten butik. För Bredaryd är det inget problem för ni har folk "lediga" i större utsträckning genom restaurangen antar jag men de rena bryggerierna. Se nu inte mitt inlägg som ett mothugg till gårdsförsäljning MEN om jag måste VÄLJA mellan monopol och ingen gårdsförsäljning eller ingen g-försäljning och ett monopol så väljer jag det senare. För variationen och sortimentets skull. Sedan ska jag försöka att åka oftare till Qvänum Mat&Malt för att smaka deras öl. /Uffe P.s. titta gärna på följande länk. http://portersteken.blogspot.com/2010/08/olbloggarstafetten-x-de-mindre.html och uppföljningen http://portersteken.blogspot.com/2010/10/battre-sent-aldrig-uppfoljning-pa.html
  21. Jag ville bara kolla med er lite. Mackmyra och Hven har produktionen igång medan Box, Grythyttan och Smögen håller på att bygger. Stämmer detta? Finns det flera? Jag tänker på Gotland men där händer det väl inget, eller?
  22. Som svar på den ursprungliga frågan kan man väl säga att det säkerligen var många fler än Irländarna som blandade olika säd för att få fram bra smaker. Råg, Vete och havre användes (används). När det gäller amylaset så finns det mycket riktigt i alla sädesslag men i olika grad och i olika former. T.ex. vete har betydligt lägre än kornet så därför (bland annat därför) tillsätter ölbryggaren gärna några procent kornmalt. Amylas är temperaturkänsligt och man kan förstöra enzymet vid t.ex. inmäskning om man har för hög temperatur.
  23. Jag åker ibland (allt för sällan) till norra Dalafjällen med min far om sommaren. Då fiskar vi fjällröding och inte minst öring. Mindre (portionsstora) öringar har jag stoppat i påse, fyllt på med rökig whisky och marinerat över natten och sedan stekt i stekpanna dagen efteråt. Ibland har det blivit jättegott men jag tycker att det är lätt att använda för mycket whisky. 2-3 cl Bowmore till en 4 hg fisk brukar vara lagom. /Uffe
  24. De Klomp har jag varit på men inte är det mycket till whiskyställe... eller har jag missat något. Cirka tio sorter om jag kommer ihåg rätt. Definitivt ett kanonställe i alla fall.
×
×
  • Create New...