Jump to content
whiskyforum

Rayn

Vanlig medlem
  • Posts

    24
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Rayn

  1. Gott Nytt År! Vilken dram skall man skåla in nya året med?
  2. Den eviga frågan, spit or swallow? Skämt åsido. Lagom mängd och tid mellan ger nog möjlighet till bra omdömen.
  3. Bara för att sticka ut lite så kan jag nämna att jag provat 14 st single malt Har inte besökt nån mässa och provar nästan aldrig whisky på krogen, jag måste ändå vara hemma och smaka i lugn och ro för att kunna uppskatta en whisky till fullo. Skulle gärna vara som en del som skrivit här som lyckas bilda sig en uppfattning efter 10-15 provade samma kväll. Men vid det laget skulle jag vara för full för att känna skillnad på Lagavulin och Lord Calvert
  4. Tack för dina omdömen, tror de hamnar på listan allihop. 21 åringen är något gammal dock, försöker hålla mig runt tio år och strax över så det blir nog en tolva.. Kanske inte den bästa whiskyåldern enligt många men på det viset kan kan ha råd med fler och de måste ju vara i samma ålder ungefär för att kunna jämföras med varandra.
  5. Då får det bli Auchentoshan när jag kommit till lågländernas tur eftersom det är standardbuteljering som gäller. Den är ju hyllad av In Flames-Anders också och hårdrock är bra så Vad har ni att säga om Mortlach vs Glendronach och Glenfarclas vs Balvenie Doublewood då?
  6. Du har egentligen rätt där, men i nuläget får de aktiva som är med i David Wisharts bok "Single Malt Whisky" räcka, och i första hand destilleriernas egna standard buteljer. Annars finns det ju egentligen ingen gräns om man vill ta med alla nedlagda.. Ja det är skottar som gäller, just nu... Tack för tipsen! Finner desvärre inte den Mortlachen på SB... Hur står sig Glendronach 15 i jämförelse med denna, de har lite liknande smakprofil har jag läst? Glenfarclas har jag ofta läst som tips här, kanske skall lägga till den... Sätter du den före Balvenie Doublewood 12 YO? Tack, det lutar lite däråt. Är Glenkinchie den bättre lågländaren? Står och velar mellan den och Auchentoshan för framtida inköp. Tack, har även en lista på de 94 aktiva i den boken jag går efter "Single Malt Whisky" av David Wishart. Har några andra böcker med där även nedlagda finns med, men där finns inte lika bra smaknoteringar. Herr Wisharts noteringar stämmer ganska väl med mina (kanske för att jag letar de smaker han beskriver iofs).
  7. Hej. Jag håller på med en samling av standardbuteljeringar, tanken är att nån gång få ihop en flaska från varje destilleri. Jag börjar med de intressantaste (på papper, läser lite i böcker osv) och går bakåt så att säga, och i ganska långsam takt pga något sämre finansiellt läge än ni samlare här. Jag skulle gärna vilja ha tips av er vad som skulle komplettera min samling bra. Jag vet genom att ha läst det att Aberlour A'bunadh är en av de finaste sherry lagrade och den saknas men den är inte en standardbuteljering så därför kommer den i andra hand. De jag fått ihop till hittils är: Aberlour 10 YO Ardbeg 10 YO Bowmore Surf (egentligen skulle jag haft en tioårig men hade precis pengar kvar till denna på en färja..) Caol Ila 12 YO Glenlivet 10 YO Glenmorangie 10 YO Highland Park 12 YO Lagavulin 16 YO Laphroaig 10 YO Macallan Sherry Oak 12 YO Old Pulteney 12 YO Springbank 10 YO Strathisla 12 YO Talisker 10 YO Det har blivit lite övervikt på rökiga men jag gillar även de lite mastiga högländarna som Old Pulteney, Springbank och Highland Park. Fruktiga söta är även fint och sherry lagrat har jag det tunt med. Lätta nästan blendliknande whiskies är jag inte så förtjust i.. Av det jag läst mig till verkar dessa vara bra: *Glendronach 12 YO (slut på SB just nu så där kanske jag kan göra undantag och ta 15åringen. Har trots allt 16 årig Lagavulin...) *The Balvenie Doublewood 12 YO *Clynelish 14 YO *Isle of Jura 10 YO *Oban 14 YO Finns det några andra självklara val jag har missat eller är det några av ovanstående ni vana drickare skulle byta ut? Tacksam för alla tips! /mvh Rayn
  8. Räknas Highland Park och Springbanks yngre whiskies in bland de rökiga?
  9. Här är en bra tråd på ett forum om hembryggning: http://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?t=6032&sid=8a91c75d21ece7a868199856e0458ace
  10. En viss avtrubbning av smaklökarna efter att druckit ur nästan hela flaskan kanske? Nej skämt åsido men den oxidering som sker när det är mycket luft i flaskan kanske gör viss whisky gott?
  11. Hellre Ellen än Bror(s)a(n) höhö
  12. Ja där ser man, trodde det skulle ge någon slags söt bränd sockersmak, lite romliknande. Men nu förstår jag mer att tillsatsen av sockerkulör kan ändra smakprofilen negativt. Om den nu tillsätts i sådan mängd att smaken kommer igenom. Förlåt för att jag drog iväg off-topic Själv har jag ingen erfarenhet av whiskies med så höga poäng men kan tänka mig att det inte blir tillförlitligt om det inte är blindprovning. Lätt att stirra sig blind på den och den årgången från det fina och bland experterna (både självpåtagna och av andra utsedda) högt ansedda destilleriet.
  13. Skall man vara besserwisser så ombildas stärkelsen till disackariden maltos, alltså två förenade molekyler av monosackariden glukos, och inte till disackariden sackaros, som är en förening av monosackariderna glukos och fruktos. Vid olika temperatur verkar dessutom olika sorts amylas, alfa och beta. Detta gör att man med mäskningstemperatur kan styra smaken till viss del... Ännu en sak som gör whisky så komplext!
  14. Som rubriken. Har någon provat dessa som är det enda SB tar in med Bruichladdich? Jag hade föredragit om SB tog in åtminstone en vanlig tioårig men icke, så jag funderar vilken av dessa som är bästa representanten för Bruichladdich?
  15. Tack för alla svar! Det lutar åt Glenmorangie istället för Oban, Cragganmore istället för Tomatin. Talisker 10 YO Glenmorangie 10 YO Caol Ila 12 YO Glendronach 12 YO (möjligtvis 15 då) Cragganmore 12 YO Eller kanske The Balvenie Doublewood 12 Years?
  16. Det känns som att enigheten om Talisker är ganska stor så det får nog bli en sån som nästa Jag har använt David Wisharts bok om klassifiering av whisky för att lista ut hur de smakar och vilka som jag skall prova härnäst. Han har i sin bok delat upp dem i olika grupperingar efter sin smakprofil och min tanke är att samla från de olika grupperna för att få ett lite bredare spektra på mitt samlande. Det har stämmt ganska väl överens med mina smaklökar hittils och jag har därför gjort upp en lista här med lite olika whiskys som är näst på tur. Skulle ni vilja byta ut någon av dessa mot någon annan med liknande men "bättre" smakprofil? Talisker 10 Years (nr 411) 399.00 kr Oban Single Malt 14 Years (nr 467) (Eventuellt Glenmorangie istället?) 449.00 kr Caol Ila 12 Years (nr 377) 389.00 kr Glendronach 12 Years (nr 86895) 399.00 kr Auchentoshan 12 Years (nr 412) 399.00 kr Tomatin 12 Years (nr 443) 309.00 kr
  17. Jag håller på att bygga ut mitt whiskytek så gott jag kan. I slutändan skall jag ha en utgåva från varje destilleri i standardsortimentet (10-15 år) vilket får bli mitt livsverk Jag har några stycken hittils... (Aberlour 10 YO Ardbeg 10 YO Bowmore Surf Glenlivet 10 YO Highland Park 12 YO Macallan Sherry 12 YO Laphroaig 10 YO Springbank 10 YO Strathisla 12 YO) ...och tänkte införskaffa nån till nu och har läst lite smakprofiler på dem, men undrar vilken av dessa ni tycker skulle bäst komplettera samlingen som den är nu? Oban 14 YO eller Glenmorangie 10 YO? Talisker 10 YO finns även med i funderingarna. Vilken av dessa tre skulle ni tycka passade samlingen bäst, och finns det fler märken som är ett måste i en samling? OBS måste vara standardbuteljeringar.
  18. Jag har påbörjat en samling, skall så småningom bli en komplett samling av samtliga standardbuteljeringar som finns från alla destillerier, dvs 10-12 åriga. Har hittils kommit till nio st så jag har några kvar haha
  19. Isåfall får den stå kvar på hyllan med de andra single maltsorterna tills bevis framkommer på att den skulle vara vatted! God är den hursomhelst Ja det finns naturligtvis lika många åsikter vid vilken ålder en whisky är bäst som det finns whiskydrickare så det var en dålig generalisering av mig. Har dock förstått att de flesta föredrar att de lagras längre än 10-12 år. Det där whiskyteket skall jag definitivt utnyttja och prova lite samples av äldre dyra sorter innan jag köper på mig någon sådan, smart!
  20. Tack för alla svar! Den bok som jag läste detta i var "En Bok WHisky" av Örjan Westerlund, andra utgåvan från 2009. Det står i beskrivningen av Pure, Plain eller Highland Malt där han beskriver Cardhus inblandning av malt från andra destillerier utan nämnvärd omskrivning av etiketten. Där står även "En liknande bristfälligt kommunicerande inblandning har också skett i Strathisla, som numera inte längre är en single malt". Vilka är Chivas andra höglandsdestillerier? Sen angående samlingen, jag dricker naturligtvis av all whisky så något framtida värde tror jag inte på. Men flaskorna är snygga på väggen så jag kan köpa sådana istället för dyra tavlor ;-) Att en whisky är som bäst mellan 15-18 har även jag förstått, men det skiljer mycket i pris på bara det hoppet från standardutgåvorna, och jag tycker verkligen standardutgåvorna är goda!
  21. Hej jag är ny här, och bara samlat single malt aktivt i strax över ett år eller så. Jag har tänkt att börja med en ganska heltäckande (i den mån ekonomin täcker det hehe) samling av standardutgåvor, tioåringar eller det med lägst ålder (över tio) som släpps från destilleriet själva. Det har väl bara blivit ett halvt dussin än men jag följer smakbeskrivningarna i "Single malt whisky" av David Wishart och har bla köpt en Strathisla. Men sedan läser jag i en annan bok att Strathislas 12YO Pure Highland Malt skulle vara en vatted malt, stämmer det? Konstigt annars att kalla den Pure istället för single. Vet någon isåfall vilka mer destillerier de blandar i whisky ifrån? Försökt söka på forumet och lite på google efter information men lyckas ej finna något så jag hoppas någon här på forumet vill svara mig.
×
×
  • Create New...