mankan2 Posted March 18, 2012 Report Share Posted March 18, 2012 Hej, Jag vill fråga hur det är bäst att dricka ett glas. ska man lägga till några droppar vatten? och ska man kyla, värma eller ingen. fick ett par täljstenare för ett tag sen. ska man använda dom? tack för svar, förresten så dricker jag rent och med kylda stenar, tycker det är bäst att börja så, och fortsätta med samma stenar utan att kyla ner dom igen för andra omgången. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarkusNilsson Posted March 18, 2012 Report Share Posted March 18, 2012 Rumstemperatur är en bra temp på whiskyn, så det finns ingen anledning att kyla eller värma, framförallt inte kyla, om man vill åt smakerna och dofterna. Kyler du whiskyn så dämpas smakerna och ju kallare den är desto mindre smakar den. Det kan ju alltså vara bra om whiskyn smakar hemskt, men då ska man väl inte dricka den öht? Lite vatten däremot är de flesta överens om är positivt för whiskyn, hur mycket man tillsätter är helt individuellt. Vissa har aldrig i mer än ett par droppar, och vissa har i lika mycket vatten som whisky. Välkommen till forumet! Markus Nilsson Whiskynörd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Merlinn Posted March 18, 2012 Report Share Posted March 18, 2012 (edited) Jag dricker alltid utan vatten. Möjligtvis ett glas vatten bredvid. Man dricker som man själv vill men ingen is i whisky. Cola är tabu Välkommen hit. Edited March 18, 2012 by Merlinn Friends of Laphroaig plot_nr: 382049 Ardbeg committee member. Whiskyforum.se Fatdelägare GrythyttanWhisky Peter Forsman Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lazze Posted March 18, 2012 Report Share Posted March 18, 2012 Jag dricker alltid utan vatten. Möjligtvis ett glas vatten bredvid. Man dricker som man själv vill men ingen is i whisky. Cola är tabu Välkommen hit. Samma här, dock dricker jag inte whiskey, bara whisky Slainte mhath Lasse Holm Link to comment Share on other sites More sharing options...
ardbeg67 Posted March 18, 2012 Report Share Posted March 18, 2012 Allt är individuellt. Prova dig fram. Vad gillar DU bäst? Eller som den irländska devis säger "Never steal another man's wife; never water another man's whisky." Benny Ingman, KarlstadCarlstad Whisky Connoisseurs - CWC Söker sample av: Brora 1970-1972 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kainen Posted March 18, 2012 Report Share Posted March 18, 2012 Personligen aldrig is. Ofta ett par droppar vatten... Ibland inget, ibland mer... Beror på whiskyn. Prova dig fram till vad du gillar Välkommen hit! Marcus Hotakainen, Täby Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna Ardbeg committee member Friends of Laphroaig Min Samling Link to comment Share on other sites More sharing options...
Norling Posted March 18, 2012 Report Share Posted March 18, 2012 När folk frågar mig brukar jag dra till med den klassiska frågan: Vilket smakar mest gräddglass direkt från frysen, eller den som fått börja smälta lite på tallriken? Själv använder jag aldrig is, men några droppar vatten kan slinka i om whiskyn tillåter det. Guardian Ambassador of GlenlivetBowmore's Inner CoreFriends of Laphroaig 356179- Whisky is at its best ...when it's at its best! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Laffemannen Posted March 19, 2012 Report Share Posted March 19, 2012 Välkommen till forumet. Drick din whisky utan vatten, med vatten eller som vatten, huvudsaken är att du dricker med måtta och njuter av den. Själv vattnar jag ytters sällan, som sagt smaken är som baken, delad. Laffemannen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pedda Posted March 19, 2012 Report Share Posted March 19, 2012 Det där med is löser sig enkelt, om man dricker ur riktiga whiskyglas - kupa med liten öppning - då får du inte i isbitar (eller täljstenar) ändå...:-) 1 Peter Sjögren, Gbg Svenska Eldvatten www.eldvatten.se www.whiskyflaskan.se Gothia Whisky Society Link to comment Share on other sites More sharing options...
mankan2 Posted March 19, 2012 Author Report Share Posted March 19, 2012 Tack för alla svar och den trevliga välkomnande. Jag vet hur jag gillar mitt men tänkte bara öka mina kunskaper och se till att man inte missar nått riktigt bra. Är ganska ny ca 3-4år av drickan och tänker inte bli fanatiker med all kunskap men kul är det att lära sig lite till. Har hört att man ska värma lite drickan över ett ljus men har inte provat. Någon som har? Och någon tips på en singelmalt likt Glenfidich? Tack alla och jätte kul att få vara här. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Laffemannen Posted March 20, 2012 Report Share Posted March 20, 2012 Vad jag förstått brukar det vara konjak som man ska värma över ett ljus, har aldrig hört att man värmt whisky på det viset. Drick din whisky rumstempererad, men allt är en smaksak. /Laffemannen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolle Posted March 20, 2012 Report Share Posted March 20, 2012 (edited) De flesta har ju skrivit så som jag själv gör. Aldrig med is, ibland med några droppar vatten men för det mesta som den är i flaskan=orörd. När jag provar nya sorter provar jag alltid först utan vatten, å sedan med för att få en uppfattning om dess karaktär och om det var bättre eller sämre. Jag provar all typ av whisky/whiskey då det inte är enbart singel som är förknippat med kvalité. Jag hoppas inte att du är av typen som fnyser så fort det står Blended, Burbon eller något annat på flaskan för det finns även juveler inom dessa kategorier och motsatsen inom singel malt. Du säger att du inte tänker bli någon fanatiker...det skall bli intressant och se hur din inställning kring detta ämne fortsätter...du har nu tagit steget till detta forum;) Välkommen förresten. Mvh Edited March 20, 2012 by Rolle Roland Johansson/Varberg Friends of Laphroaig Plot No: 377846 Ardbeg Committee Friends of the Classic Malts Grevens WK www.tastenote.se www.facebook.com/tastenote www.theunguided.com www.facebook.com/theunguided Link to comment Share on other sites More sharing options...
mankan2 Posted March 20, 2012 Author Report Share Posted March 20, 2012 De flesta har ju skrivit så som jag själv gör. Aldrig med is, ibland med några droppar vatten men för det mesta som den är i flaskan=orörd. När jag provar nya sorter provar jag alltid först utan vatten, å sedan med för att få en uppfattning om dess karaktär och om det var bättre eller sämre. Jag provar all typ av whisky/whiskey då det inte är enbart singel som är förknippat med kvalité. Jag hoppas inte att du är av typen som fnyser så fort det står Blended, Burbon eller något annat på flaskan för det finns även juveler inom dessa kategorier och motsatsen inom singel malt. Du säger att du inte tänker bli någon fanatiker...det skall bli intressant och se hur din inställning kring detta ämne fortsätter...du har nu tagit steget till detta forum;) Välkommen förresten. Mvh Med fanatiker menade jag att jag är inte kommer vara kräsen om någon serverar mig nått jag inte är van vid, och att ordna en samling på 150flaskor varav 140 är utanför systemets sortiment. Inget illa menat annars. :-) Jag brukar dricka blended på fester mest och burbon har jag inte provat många, någon amerikansk som jag tycket var för stark i smak och inte så gott. min fråga om tips var att jag gillar den sorten (Glenfidich) och om någon kände till nått liknande i karaktär och smak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vanFinkel Posted March 20, 2012 Report Share Posted March 20, 2012 1332251725[/url]' post='165738']Med fanatiker menade jag att jag är inte kommer vara kräsen om någon serverar mig nått jag inte är van vid, och att ordna en samling på 150flaskor varav 140 är utanför systemets sortiment. Inget illa menat annars. :-) Jag brukar dricka blended på fester mest och burbon har jag inte provat många, någon amerikansk som jag tycket var för stark i smak och inte så gott. min fråga om tips var att jag gillar den sorten (Glenfidich) och om någon kände till nått liknande i karaktär och smak. Om du gillar Glenfiddich så prova grannen (syskonet) Balvenie, den 15 åriga.Vad gäller is så finns det whiskies som gör sig bra med is, men det är sällsynt.Vet även de som dricker whsikyn nerkyld som snaps, vilket jag ännu inte vågat mig på, känns lite som slöseri, men för whiskies som gör sig med is så borde det funka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mejparn Posted March 20, 2012 Report Share Posted March 20, 2012 Vi hade provning i lördags. Och hade G M C C och DL OMC, för mig var OMC över lag bättre. Vet inte om det är har med % att göra, men 50% känns som perfekt för min del, 43% tycker jag oftast är för klent.. Mattias Oleniusson Cask owner Mackmyra svenk ek/rök Cask owner Macmyra elegant bourbon Cask owner Kilchoman Cask owner Mackmyra x rök Cask owner Mackmyra Ambasadör Box rök Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sveprod Posted March 20, 2012 Report Share Posted March 20, 2012 Att dricka med is kan ju vara något en varm sommarkväll, men då får det bli något billigt för det tar, som sagt, bort en hel del av smaken. Ett "problem" med is whisky är ju också att man helt tappar kontrollen på hur mycket vatten det är i den.. För varje sipp kommer det ju att vara mer smält is i glaset..Jag dricker nästan all "riktig" whisky med olika grad av vatten i, inte is. Tycker de flesta mår bra av några procents nervattning men undantag finns som alltid. Karl-Johan Arto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loket Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Jag är helt ny på forumet, samt ny inom whisky. Dock med mångårig vinkunskap och älskare av cognac. Whisky lärde jag mig tycka om under Skottladsresa i somras. Nu till min fråga/synpunkt som gäller vatten i whiskyn: Att det är en smaksak om vatten skall tillsättas eller inte anser jag självklart. Och att en alkoholstark whisky (>45 %?) kan behöva en liten dos vatten för att komma till sin rätt låter också naturligt. Vissa anser att "några droppar" vatten hjälper till att frigöra aromämnen mm. I mitt nya "whiskyliv" tar jag endast en liten, liten mängd whisky i munnen. Där får whiskyn cirkulera runt en stund, vilket gör att den blandas upp med munnens saliv och under tiden njuter jag av smakerna. När whiskyn sedan hamnar i svalget är den len och kroppstempererad. Är inte det ett naturligt "surrogat" för vatten? Har någon av er hört talas om att man diskuterar vatten som tillsats i cognac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ardbeg67 Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 (edited) Jag är helt ny på forumet, samt ny inom whisky. Dock med mångårig vinkunskap och älskare av cognac. Whisky lärde jag mig tycka om under Skottladsresa i somras. Nu till min fråga/synpunkt som gäller vatten i whiskyn: Att det är en smaksak om vatten skall tillsättas eller inte anser jag självklart. Och att en alkoholstark whisky (>45 %?) kan behöva en liten dos vatten för att komma till sin rätt låter också naturligt. Vissa anser att "några droppar" vatten hjälper till att frigöra aromämnen mm. I mitt nya "whiskyliv" tar jag endast en liten, liten mängd whisky i munnen. Där får whiskyn cirkulera runt en stund, vilket gör att den blandas upp med munnens saliv och under tiden njuter jag av smakerna. När whiskyn sedan hamnar i svalget är den len och kroppstempererad. Är inte det ett naturligt "surrogat" för vatten? Har någon av er hört talas om att man diskuterar vatten som tillsats i cognac? Jag gör i stort sett som du och jag vattnar sällan min whisky. Men att cirkulera runt t ex en japanare på dryga 60% i munnen bedövar munhålan lite väl mycket. Jag brukar först sippa en liten liten del som inte får stanna för länge i munnen innan jag sväljer. Därefter vattnar jag vid behov efter att jag känt på styrkan. Ibland provar man ju blint så man får vara lite försiktig. Edited November 6, 2012 by ardbeg67 Benny Ingman, KarlstadCarlstad Whisky Connoisseurs - CWC Söker sample av: Brora 1970-1972 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loket Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Den whisky jag låter cirkulera runt i munnen ligger på 40 - 43% cirka. Starkare whisky, framför allt i nivån runt 50% och uppåt, bör väl även tillverkarna anse skall spädas något - eller? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kainen Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Den whisky jag låter cirkulera runt i munnen ligger på 40 - 43% cirka. Starkare whisky, framför allt i nivån runt 50% och uppåt, bör väl även tillverkarna anse skall spädas något - eller? Whisky buteljerad vid 40, 43 eller 46 är redan nervattnad av destillerierna. (i 99 fall av 100). Jag brukar prova alla whisky först utan vatten (vid alkoholstarkare whisky, en mindre mängd)... sedan provar jag med endast 1-3 droppar vatten beroende på mängd whisky bara för att lösgöra fler doft- och smak-aromer. Sedan tillsätter jag ännu mer vatten ifall det är en starkare whisky. Nedvattnad whisky räcker det oftast med 1-3 droppar vatten. Det finns självklart whisky som jag föredrar att inte vattna alls. 1 Marcus Hotakainen, Täby Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna Ardbeg committee member Friends of Laphroaig Min Samling Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sveprod Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Efter gamla synder med is, som används som "smakbedövare" till dålig whisky/ey, dricker jag nu min whisky handvärmd. Tycker de flesta släpper mer doft när glaset värms i handen till närmast kroppstemperatur. Vatten används oftast men när det är ny whisky för mig börjar jag väldigt försiktigt med ett par droppar och doserar sedan vidare tills jag hittar min balans. Men se alla svaren här som tips och absolut inte som några regler! Jag är stor (censurerat) av att man vet bäst själv, bara man har provat.. Karl-Johan Arto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lazze Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Där är tillräckligt med vatten i flaskan Slainte mhath Lasse Holm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kainen Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 Läser man denna artikel: http://blog.khymos.org/2007/06/03/new-perspectives-on-whisky-and-water/ så påstår dom att is i vissa fall tar fram smaker som man annars missar. Väldigt intressant läsning och missa inte kommentarerna längst ner! Marcus Hotakainen, Täby Fatägare, Mackmyra, Gravity: De första dropparna Ardbeg committee member Friends of Laphroaig Min Samling Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagnusE Posted November 20, 2012 Report Share Posted November 20, 2012 Aldrig is. Behövs det is kan jag lika gärna dricka JD! Gällande vatten så beror det helt på vilken flaska jag är och tullar i just för stunden 1 Med vänlig hälsning, Magnus Eriksson Umeå Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChrisLind Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Instämmer! Aldrig is....:-/ Christer Lindgren Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now